Książka przepisów

Powrót do listy

Zuzanna Bula - Polędwiczka wieprzowa w panierce panko na purée z buraka i malin, z sosem tymiankowym na bazie wina i z chipsami z jarmużu

Zuzanna Bula  - Polędwiczka wieprzowa w panierce panko na purée z buraka i malin, z sosem tymiankowym na bazie wina i z chipsami z jarmużu
Zuzanna Bula Polędwiczka wieprzowa w panierce panko na purée z buraka i malin, z sosem tymiankowym na bazie wina i z chipsami z jarmużu 

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa 300 g
Buraki 2 sztuki
Maliny świeże 100 g
Wiśniówka 100 ml
Masło
Olej
2 liście świeżego jarmużu
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
Bułka tarta
Tymianek 10 gałązek
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do nagrzanego garnka, po 5 minutach dolać wodę i gotować do miękkości.  Odcedzić. Ostudzić.
Zioła posiekać i włożyć do blendera. Zblendować z bułką tartą do uzyskania sypkiej panierki.
Rozgrzać suchą patelnię. Z polędwiczki usunąć błony, mięso przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć  w oleju i smażyć ze wszystkich stron, pod koniec flambirując wiśniówką. Dopiec w piekarniku przez około 8 minut.

Buraki zblendować z malinami, przyprawić solą i pieprzem.

Mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na bok, aby odpoczęło, a następnie obtoczyć w panierce i pokroić na grube plastry.

W garnku rozgrzać olej, włożyć jarmuż i smażyć, aż nabierze chrupkości.

Wszystkie składniki wyłożyć na talerz.

Norbert Borowski - Stek z sosem barbecue na bazie whisky, chipsy z batata i buraka oraz zieloną fasolką
Następny artykuł:

Norbert Borowski - Stek z sosem barbecue na bazie whisky, chipsy z batata i buraka oraz zieloną fasolką

tvnpix