Książka przepisów

Zuza Bula - Kalmary w sosie śmietanowo-cytrynowym z frytkami
Zuza Bula - Kalmary w sosie śmietanowo-cytrynowym z frytkami 

Kalmary w sosie śmietanowo-cytrynowym z frytkami
Ośmiornica z sałatką i sosem vinegraet z jajkiem sadzonym i pieczonym ziemniakiem

 

Składniki:

Kalmary
Śmietana 18%
1 duża cytryna
Ziemniaki
Mąka pszenna
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
Olej

Przygotowanie:

Oczyścić kalmary.
Natkę pokroić, mąkę przesiać, wymieszać razem. Kalmary otoczyć w panierce i smażyć na kolor złoty w głębokim tłuszczu. Z wyciśniętego z cytryny soku przygotować sos z dodatkiem śmietany 18&, przyprawić solą i pieprzem.

Składniki 2:

Ośmiornica - ramiona
Marchew
Por
Cebula
Sałata lodowa
Sałata masłowa
Pomidor malinowy
Oliwa z oliwek
Czosnek
Cytryna
jajko
kilka małych ziemniaków upieczonych w folii w piekarniku
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Zagotowałam osoloną wodę z marchewką, porem i cebulą, następnie do gotującego się wywaru włożyłam ramiona ośmiornicy. Gotowałam około 1 godziny. Po ugotowaniu schłodziłam macki zimną wodą, następnie ściągnęłam skórkę i podałam na talerz na sałatce, z dodatkiem sadzonego jajka.
Sałatka: Liście sałaty lodowej i masłowej porwać, wymieszać z pokrojonym pomidorem malinowym oraz sosem na bazie oliwy i cytryny z dodatkiem soli i pieprzu.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam to w domu i wyszło przepysznie Zuzanna Jesteś cudowna

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Anika Ćwiek - Kalmary
      Następny artykuł:

      Anika Ćwiek - Kalmary

      tvnpix