Książka przepisów

Kalmary w sosie śmietanowo-cytrynowym z frytkami
Ośmiornica z sałatką i sosem vinegraet z jajkiem sadzonym i pieczonym ziemniakiem
Składniki:
Kalmary
Śmietana 18%
1 duża cytryna
Ziemniaki
Mąka pszenna
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
Olej
Przygotowanie:
Oczyścić kalmary.
Natkę pokroić, mąkę przesiać, wymieszać razem. Kalmary otoczyć w panierce i smażyć na kolor złoty w głębokim tłuszczu. Z wyciśniętego z cytryny soku przygotować sos z dodatkiem śmietany 18&, przyprawić solą i pieprzem.
Składniki 2:
Ośmiornica - ramiona
Marchew
Por
Cebula
Sałata lodowa
Sałata masłowa
Pomidor malinowy
Oliwa z oliwek
Czosnek
Cytryna
jajko
kilka małych ziemniaków upieczonych w folii w piekarniku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotowałam osoloną wodę z marchewką, porem i cebulą, następnie do gotującego się wywaru włożyłam ramiona ośmiornicy. Gotowałam około 1 godziny. Po ugotowaniu schłodziłam macki zimną wodą, następnie ściągnęłam skórkę i podałam na talerz na sałatce, z dodatkiem sadzonego jajka.
Sałatka: Liście sałaty lodowej i masłowej porwać, wymieszać z pokrojonym pomidorem malinowym oraz sosem na bazie oliwy i cytryny z dodatkiem soli i pieprzu.
Komentarze (1)
Zrobiłam to w domu i wyszło przepysznie Zuzanna Jesteś cudowna
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
