Książka przepisów

Wiktor Wójcik: Muffiny czekoladowe z malinami, Fondant czekoladowy
Wiktor Wójcik Muffiny czekoladowe z malinami 

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
25 g roztopionej mlecznej czekolady (lub 1,5 łyżki nutelli lub masła orzechowego)
75ml mleka
1 jajo
25g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g cukru brązowego
150g malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Odłożyć 25g czekolady gorzkiej i pokroić ją w kosteczkę. Resztę czekolady i czekoladę mleczną połamać na kosteczki, włożyć do rondelka, dodać masło (nutellę lub masło orzechowe jeżeli nie dajemy czekolady mlecznej) i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.

Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę.

Do czystej większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier i dokładnie wymieszać.

Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodać maliny i ponownie delikatnie przemieszać.

Następnie nałożyć ciasto do foremek umieszczonych w metalowej formie na muffiny, na wierzchu położyć odłożoną czekoladę, wstawić do piekarnika i piec prze ok. 20min.

Fondant czekoladowy

Składniki na dwie foremki:

100 g gorzkiej czekolady
10 g masła
2 żółtka
2 białka
25 g cukru

Wykonanie:

Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i odstawiamy na moment aż trochę ostygnie, następnie dodajemy żółtka.

Białka ucieramy z cukrem i łączymy z masą czekoladową. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy kakao lub cukrem. Masę wlewamy do foremki (ok. ¾ objętości) i pieczemy w temp 200 st. C przez 9-10min.

Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mam pytanie ile muffinek wychodzi z tego przepisu ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      51

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Anastazja Czyż: Beza z ganaszem czekoladowym i sosami owocowymi.
          Następny artykuł:

          Anastazja Czyż: Beza z ganaszem czekoladowym i sosami owocowymi.

          tvnpix