Tosia Kozyra: Gęś na purre marchewkowym

Tosia Kozyra _WA_1895.jpg
Tosia Kozyra _WA_1895.jpg

Składniki: pierś z gęsi ze skórą marchewki afrykańskie sól i pieprz śmietanka 30% curry, imbir mielony, papryka słodka i ostra oregano, majeranek, tymianek w proszku i świeży, rozmaryn oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku masło 200 ml mleka

Przygotowanie:Sporządzamy marynatę: mieszamy 150 ml oliwy z 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami (oregano, majeranek, tymianek świeży i w przyprawie, rozmaryn). Wkładamy mięso (uprzednio nacinając skórę w kratkę), obtaczamy marynatą ze wszystkich stron i wkładamy do lodówki. Gotujemy marchewki we wrzącym mleku z imbirem i curry aż będą miękkie. Blendujemy dodając 2 łyżki śmietanki i 1 łyżkę masła. Kaczkę smażymy kładąc ją na początek na zimnej patelni od strony skóry, po czym wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Wykładamy na talerz purée z marchwi, pokrojone w plastry mięso i polewamy sosem ze smażenia. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości