Tartaletka: Zofia Zaborowska

Zosia Zaborowska _WA_2223.jpg
Zosia Zaborowska _WA_2223.jpg

Ciasto kruche:

500 gr mąki 2 jajka 250 g masła 250 g cukru pudru

Składniki wrzuć do misy robota, szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włożyć na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Ustaw piekarnik na pieczenie góra/dół. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wysypujemy suszonym grochem lub kaszą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut, następnie zdejmujemy folię z kaszą i dopiekamy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto studzimy.

1.) Tartaletka z kremem cytrynowym:

- sok z 6 cytryn

- 200 gr cukru

- 200 gr masła

- 5 jajek

Zagotuj sok z cytryn. Jajka ubij z cukrem, ale nie na puch!!! Dolej gorący sok i wymieszaj. Przelej do garnka i gotuj do pierwszego ,,bąbla’’. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Na gotową tartaletkę wyłóż krem i udekoruj według uznania.

2.) Tartaletka z kremem orzechowym i orzechami w karmelu:

- 250 gr mascarpone

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki masła orzechowego

- ok. 200 gr cukru

- 200 gr śmietanki 30%

- ok. 200 gr orzechów włoskich

- szczypta soli

Rozpuść cukier (nie mieszaj). Na koniec dodaj sól i dolej śmietankę. Gdy masa będzie jednolita dosyp grubo posiekane orzechy. Na spód tartaletki wyłóż orzechy a na górę wcześniej zmiksowane mascarpone z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Udekoruj według uznania.

3.) Tartaletka z dżemem jeżynowo-bazyliowym:

- 1 opakowanie jeżyn

- pęczek bazylii

- sok z ½ limonki

- 1-2 łyżki cukru

- ½ szklanki wody

Wszystko gotujemy aż zgęstnieje. Pod koniec rwiemy bazylię do masy. Na tartaletkę wykładamy dżem i dekorujemy według uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości