Tartaletka: Patryk Piskorz

Patryk Piskorz _WA_2232.jpg
Patryk Piskorz _WA_2232.jpg

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej typ 500

250 g masła

250 g cukry pudru

2 jajka Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do robota i wyrabiać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobić szybko ręką, zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do foremek. Nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto dokładnie wystudź.

Tartaletka z kremem patisierre:

500 ml mleka

125 g cukru

75 g mąki

4 żółtka Mleko zagotować z przeciętą na pół laską wanilii. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, wlać gorące mleko i zagotować. Gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzić.

Krem krówkowy:

100 g cukru

50 ml śmietanki 30%

500 g mascarpone

Na patelni zrobić karmel, podlać śmietanką. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. W robocie ubić serek mascarpone, dosypać cukru do smaku, dodać ostudzoną masę krówkową i dokładnie zmiksować.

Krem orzechowy:

3 łyżki masła orzechowego

500 g mascarpone

Cukier

Ubić mascarpone, dodać masło orzechowe i dosłodzić w razie potrzeby.

podziel się:

Pozostałe wiadomości