Sznycelki

Image_1024 (7).jpg
Image_1024 (7).jpg

Składniki 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 średnia cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1 kajzerka namoczona w mleku bułka tarta do obtoczenia

olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso, poszatkowaną drobno cebulę, jajko, przyprawy i odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się. Masę wyrabiamy do czasu, aż mięso przestanie przywierać do ręki. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę zimnej wody i wyrabiać do czasu jej całkowitego wchłonięcia do mięsa. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą zrumienione z wierzchu i miękkie, ale nie surowe w środku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości