SUSHI

Mateusz Oleksa.jpg
Mateusz Oleksa.jpg

Składniki:ryż do sushiwoda ocet ryżowy sól, wasabi w proszku lub paście sos sojowy glony nori

Zalewa i ryż:

Zalewa składa się z 200 ml octu ryżowego, 100 g cukru, 50 g soli. Składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy zalewę około 2-3 minut, aż rozpuści się cukier - nie możemy doprowadzić do wrzenia, odstawiamy po zagrzaniu.

Ryż zalewamy wodą na 3 minuty, następnie odcedzamy, i powtarzamy czynność około 5-6 razy, aż ryż lekko wchłonie wodę. Do garnka wrzucamy tyle samo ryżu ile wody w proporcjach 1 do 1 do garnka, i od momentu zagotowania gotujemy 5-6 minut. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczął, zalewamy ciepły ryż, mieszamy aby lekko przestygł.

Hoso Maki – Na nori kładziemy ryż, z dodatkowym jednym składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki

Futo Maki - Na nori kładziemy ryż, z wieloma składnikami i składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki

California Maki – w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz

Dragon Maki - w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz dodatkowo na górze kładziemy wybrany składnik

Nigiri – ryż ugniatami, ściskamy w „łódeczkę”, na górze kładziemy wybrany składnik

Temaki - Potrzebujemy kawałek nori i w lewym górnym rogu, na skos kładziemy kawałek ryżu z dodatkami i nadzieniem a następnie rolujemy.

Hania Kondora.jpg
Hania Kondora.jpg

Hania

  1. Hoso Maki - z ananasem
    1. Futo Maki - z ogórkiem, łososiem, avocado, ananasem
      1. Nigiri - z łososiem
        Anastazja Czyż.jpg
        Anastazja Czyż.jpg

        Anastazia

        1. Hoso Maki - z tuńczykiem
          1. Futo Maki - z ogórkiem, mango, avocado, papryką, czarny sezam
            1. Nigiri - z tuńczykiem, z łososiem, węgorz
              Stefania Jankielewicz.jpg
              Stefania Jankielewicz.jpg

              Stefania

              1. Hoso Maki z tuńczykiem,
                1. Futo Maki - avocado, ogórek, łosoś, mango
                  1. Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
                    Mateusz Steć.jpg
                    Mateusz Steć.jpg

                    Mateusz Steć

                    Hoso maki – jednoskładnikowe ze świeżym tuńczykiem

                    1. Futo Maki – wieloskałdnikowe z avocado, ogórkiem, serem mascarpone, wasabi, łososiem
                      1. Nigiri - z tuńczykiem
                        1. Ura maki – węgorz, avocado, mascarpone, ogórek świeży, sezam
                          1. Dragon Maki – imbir, ogórek, avocado, mascarpone, łosoś
                            Mateusz Oleksa.jpg
                            Mateusz Oleksa.jpg

                            Mateusz Oleksa

                            1. Hoso maki - z tuńczykiem
                              1. Futo Maki z tuńczykiem, łososiem, tykwą duszoną, ogórek,
                                1. Nigiri - z łososiem wędzonym, tuńczykiem, węgorzem, ogórkiem
                                  1. Dragon Maki – z węgorzem
                                    Stanisław Baumiller.jpg
                                    Stanisław Baumiller.jpg

                                    Stanisław

                                    1. Hoso maki - z tuńczykiem wędzonym, opalanym, ogórek
                                      1. Futo Maki – avocado, sałata, sezam, czerwona papryka, ogórek, wędzony łosoś
                                        1. Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
                                          1. California - wędzony łosoś i tuńczyk, sałata ogórek, sezam
                                            Kasia Svirydzenka.jpg
                                            Kasia Svirydzenka.jpg

                                            Kasia

                                            1. Temaki sushi – łosoś, avocado ogórek,
                                              1. Nigiri - avocado
                                                1. Futo Maki – wieloskładnikowe – awokado, sezam, ogórek, mango, melon, łosoś
                                                  1. California – tuńczyk, ogórek a na zewnątrz mango i melon
                                                    Zuzanna Bula.jpg
                                                    Zuzanna Bula.jpg

                                                    Zuzanna

                                                    1. Hoso maki – tuńczyk
                                                      1. Futo Maki – mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
                                                        1. Nigiri - tuńczyk opalany, łosoś opalany, opalany węgorz, tykwa
                                                          1. California - mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
                                                            Anika Ćwiek.jpg
                                                            Anika Ćwiek.jpg

                                                            Anika

                                                            1. Hoso maki – łososiem
                                                              1. Ura maki – sezam, ogórek, papryka, avocado , łosoś
                                                                1. Nigiri - węgorzem, łosoś
                                                                  1. Futo Maki – tykwa, ogórek, papryka, sałata, węgorz, avocado
                                                                    1. California - węgorz, łosoś, papryka, avocado, ogórek
                                                                      1. Futo Maki – tuńczyk, łososiem, ogórek, papryka, sałata, avocado
                                                                        Bartek Kwiecień.jpg
                                                                        Bartek Kwiecień.jpg

                                                                        Bartek

                                                                        1. Hoso maki – łosoś, tuńczyk
                                                                          1. Futo Maki – avocado, ogórek, tuńczyk, łosoś, tykwa marynowana
                                                                            1. Ura maki – łosoś i tuńczyk, na zewnątrz avocado
                                                                              1. Nigiri - na górę tuńczyk wędzony
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"