Książka przepisów

Powrót do listy

Stefania Jankielewicz - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli, podawane na zielonej soczewicy z puree kalafiorowym.

Stefania Jankielewicz - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i sosem z  gorgonzoli,  podawane na zielonej soczewicy z puree kalafiorowym.
Stefania Jankielewicz Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli, podawane na zielonej soczewicy z puree kalafiorowym. 

Składniki:


polędwiczka wieprzowa ( duża) - 500 g
szynka parmeńska cienko pokrojona  - 200 g
soczewica zielona  - 300 g.
suszone pomidory w zalewie oliwnej ( 10-12 kawałków pomidorów oraz 4 łyżki oleju z zalewy )
mozzarella - 150 g
ser gorgonzola 120 g
masło klarowane - 50 g
masło zwykłe 50 g
czosnek 1 główka
kolendra świeża 
kalafior 1 szt.( średni)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
pietruszka  i ewentualnie koperek
śmietana 30% - 100 g

Przygotowanie:

  • Polędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na około 1- 1,5 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na każdym filecie położyć kawałek suszonego pomidora i kawałeczek sera mozzarella . Zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej i posmarować olejem z suszonych pomidorów.
  • Roladki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 15 minut do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.
  • W międzyczasie przygotować sos z reszty gorgonzoli (130 g). Na patelni roztopić masło oraz (opcjonalnie) wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!) Po wypaleniu alkoholu odstawić patelnię z ognia i włożyć kawałki gorgonzoli. Mieszając roztopić.
  • kalafior ugotować i przygotować purée: odcedzony zblendować ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
  • soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, do miękkości, odcedzić.

Na talerz wyłożyć soczewicę, na niej poukładać roladki, polać sosem. Serwować z purée z kalafiora.

Zuzanna Bula  - Polędwiczka wieprzowa w panierce panko na purée z buraka i malin, z sosem tymiankowym na bazie wina i z chipsami z jarmużu
Następny artykuł:

Zuzanna Bula - Polędwiczka wieprzowa w panierce panko na purée z buraka i malin, z sosem tymiankowym na bazie wina i z chipsami z jarmużu

tvnpix