Książka przepisów

Stefania Jankielewicz: Kolorowy Indyk
MasterChef Junior 

Składniki:

zielony groszek
pierś z indyka
tymianek suszony
sól, pieprz
czosnek świeży
masło
pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
200 g kaszy gryczanej białej
kasza gryczana biała
jogurt naturalny
śmietana 30%

Przygotowanie:

Gotujemy groszek do miękkości w osolonej wodzie. Czas gotowania należy sprawdzać na bieżąco, żeby nie był rozgotowany. Przecedzamy i blendujemy na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy masło i odrobinę śmietany 30%.

Równolegle gotujemy kaszę wg przepisu z opakowania – ok 15 min.

Przygotowujemy pierś z indyka – myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przyprawami: sól, pieprz, tymianek, czosnek, oliwa z oliwek i odstawiamy, aby aromaty się połączyły.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Pamiętaj, żeby nie przedłużać smażenia, indyk nie może być suchy.

Między czasie przygotuj sos naturalny, ja wybrałam jogurtowo-czosnkowy ze szczypiorkiem. Połącz pół małego opakowania jogurtu z połówką ząbku czosnku, przypraw i posyp  świeżym szczypiorkiem.

Danie wytrawnie zaprezentuj na talerzu: indyk pokrojony  w paski, porcję puree oraz kaszę i skrop sosem  jogurtowym. Smacznego

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Była Fajny Gotowała

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Bartek Kwiecień: Stek wołowy z warzywami  i sosem grzybowym
      Następny artykuł:

      Bartek Kwiecień: Stek wołowy z warzywami i sosem grzybowym

      tvnpix