Stefania Jankielewicz „Kolorowa ulica”

Stefania Jankielewicz.jpg
Stefania Jankielewicz.jpg

Składniki:

ser camembert żółta papryka pomidorki koktajlowe 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 duże ziemniaki 200 ml jogurtu naturalnego świeży koperek 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki pszennej tortowej łyżka oliwy z oliwek pół ząbku czosnku 2,5 butelki oleju majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli, pieprzu, majeranku oraz jedno rozbite jajko. Podgrzewamy olej w garnku. Lepimy z mięsa kuleczki (stosunkowo małe). Wkładamy kuleczki do nagrzanego oleju. Co jakiś czas sprawdzamy, czy pulpeciki są już gotowe. Wykładamy pulpeciki na ręcznik papierowy, by odsączyć olej.
    1. Kroimy ser camembert w dosyć dużą kostkę. Robimy panierkę (zamaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej) i całość powtarzamy dwa razy. Wrzucamy do nagrzanego oleju i dosyć często je obracamy, by nie pękły. Camembert jest gotowy, kiedy się zarumieni. Kładziemy na ręcznik papierowy.
      1. Myjemy dwa ziemniaki, obieramy. Kroimy na grube paski. Wrzucamy do nagrzanego oleju. Wyjmujemy je, gdy są gotowe i kładziemy na ręcznik papierowy.
        1. Paprykę myjemy, kroimy na dużą kostkę. Na patelni, na oliwie smażymy, aż się podpiecze.
          1. W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny z pokrojonym drobno koperkiem i wcześniej przez praskę przeciśniętym czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku.
            1. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
              1. Na wykałaczki do szaszłyków po kolei nakłuwamy pomidorka, ser camembert, pomidorek itd.
                1. Na kolejną wykałaczkę do szaszłyków nakłuwamy paprykę, pulpeciki, paprykę itd.
                  1. Podajemy frytki z sosem oraz dwa rodzaje szaszłyków.
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości