Książka przepisów

Staś Zawłocki Fish and Chips
Staś Zawłocki Fish and Chips  

Składniki:

 

400 g fileta z mintaja
mąka

2 szklanki mleka

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól
pieprz

 

3-4 bataty

olej do smażenia

szczypta cukru

szczypta soli

majeranek

tymianek

szczypta papryki słodkiej

 

Sos a’la Staś

keczup

jogurt naturalny lub majonez

czosnek 2 ząbki

świeży koperek

sól

pieprz

papryka chili


cytryna


Przygotowanie:

Wsypujemy mąkę do miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, odrobinę chili. Wszystko miksujemy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy mąkę, gdy jest za gęste dodajemy mleka lub wody. Ciasto zostawiamy na kilka minut.

 

Gotujemy wodę, lekko solimy i cukrzymy. Bataty obieramy, kroimy na duże słupki.  Następnie wrzucamy na wrzątek i blanszujemy kilka minut. Wyciągamy i oblewamy zimną wodą. Po czym wykładamy na papier w celu wyschnięcia.

 

Wlewamy do garnka olej, tak, aby wrzucona ryba mogła pływać i podgrzewamy go.

 

Fileta kroimy na kawałki, mogą to być trójkąty, prostokąty lub kwadraty. Następnie moczymy je w cieście i wrzucamy na gorący olej. Rybę smażymy około 4-5 minut. Musi być lekko złota. Gdy jest gotowa wykładamy na papier.

W następnym garnku grzejemy olej w celu usmażenia batatów. Gdy są rumiane wykładamy na papier.

 

W miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, gnieciemy 1-2 ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, i odrobiną chili.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super że master szef robi możliwość sprawdzenia sobie przepisów mnie bardzo to pomaga nie zbyt dobrze gotuję więc niezbyt chce zgłaszać do programu , a takie przepisy bardzo pomagają brawo dla tego kto to wymyślił a tak w ogóle to próbowałam przepis im był bardzo dobry z całego serca polecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      MATEUSZ OLEKSA: Francuskie makaroniki z kremem czekoladowo-cynamonowym oraz czekoladowo-malinowym
      Następny artykuł:

      MATEUSZ OLEKSA: Francuskie makaroniki z kremem czekoladowo-cynamonowym oraz czekoladowo-malinowym

      tvnpix