Książka przepisów

Staś Baumiller - INDYK W MAŚLE Z DWOMA PUREE
Staś Baumiller INDYK W MAŚLE Z DWOMA PUREE 

Składniki:


1 pierś indyka 
ok. 200 g masła 
1 główka czosnku
ziemniaki
groszek zielony mrożony
karczochy marynowane
parmezan do smaku
1 dymka
sos ostrygowy
młoda marchewka
miód
pieprz, sól

Przygotowanie:

Posypaną solą i pieprzem pierś indyka  wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z kostką masła i nieobranymi z łupinek ząbkami czosnku.

Pierś piekę około 1 godziny (w zależności od jej wielkości) w międzyczasie zmniejszając temperaturę, żeby nie przypalić masła i czosnku.

W czasie pieczenia indyka gotuję ziemniaki i robię z nich dwa purée - karczochowe i groszkowe. Jeśli będzie potrzeba dodam tarty parmezan do smaku.

Dodatki: dymka będzie zblanszowana z sosem ostrygowym, a marchewka skarmelizowana.

Podanie:

Mięso pokroję w plastry, poleję masłem i rozłożę na nim pieczony czosnek. Purée nałożę w postaci dwóch porcji. Położę na nich zblanszowaną dymkę. Obok będzie leżeć skarmelizowana marchewka. Całość posypię mielonym pieprzem.

Kasia Svirydzenka - Królik w miodzie na podlożu z ziemniaków
Następny artykuł:

Kasia Svirydzenka - Królik w miodzie na podlożu z ziemniaków

tvnpix