Książka przepisów

Przepisy z VII odcinka - Strusie jajo
MasterChef Junior 

Nikola Stępień

1 Danie wytrawne – omlet

Składniki:

- szynka parmeńska

- papryka czerwona, żółta

- jajko strusie

- szpinak

 

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajko, oddziel białko od żółtka. Połowę żółtka i połowę białka daj do oddzielnej miski i to ubij. Szpinak daj na patelnię z tłuszczem. W tym czasie pokrój paprykę i porwij szynkę parmeńską. Do szpinaku włóż paprykę aby się lekko podsmażyła. Wlej jajko, dodaj szynkę na patelnię. Podsmaż ,przewróć na drugą stronę wyłóż na talerz i udekoruj świeżymi ziołami.

2 Danie słodkie - biszkopt

Składniki:

- 100 gram żółtka

- 100 gram białka

- 100 gram mąki

- 100 gram cukru

- serek mascarpone

- maliny

- śmietanka 30 %

Sposób przygotowania.

Ubij białka z cukrem,następnie dodaj powoli żółtka,na samym końcu wsypuj powoli mąkę. Całość leciutko wymieszaj. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Biszkopt przelej do formy i daj na 10 min do piekarnika.

Po tym okresie temperaturę obniż do 180 stopni i dalej piecz 10 minut.

Serek mascarpone rozmieszaj z śmietanką, zblendowanymi malinami i niewielką ilością cukru.

Biszkopt jak będzie upieczony wyciągnij, wyłóż na talerz i udekoruj serkiem mascarpone i świeżymi malinami.

 

 

 

Helenka Korwek

Packi ziemniaczane z omletem i sałatką z awokado

-ziemniaki 5szt.

-2 jajka

-pół szklanki mąki

-szalotka

-awokado

-białko

-łyżka jogurtu greckiego

-sos sojowy

-ogórek

-szynka parmeńska

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach, dodajemy mąkę ,szalotkę i jedno jajko sól pieprz do smaku. Smażymy do zarumienienia. Ubijamy jedno jajko na mini omlet dodajemy sos sojowy i smażymy. Awokado kroimy w małą kosteczkę dodajemy jogurt grecki, białko smażone i sól. Smażymy szynkę, robimy tagiatelle z ogórka. Ozdabiamy

 

Mega czekoladowy deser

-1 czekolada mleczna

-1 czekolada biała

-orzechy włoskie ok. 50g

-truskawki ok.10szt

-cukier

-2 żółtka

-mąka ok. 300g

-2 łyżki gorzkiego kakao

 

Robimy kruszone ciasteczka, mąka, cukier (150g), żółtka i kakao. Pieczemy w  200 stopniach Celsjusza, 20 min. Rozpuszczamy czekoladę mleczną i białą, smażymy truskawki z cukrem i karmelizujemy orzechy. Czekoladę mleczną wylewamy na spód pucharka na nią wykładamy truskawki na to białą czekoladę na czekoladę orzechy karmelizowane pózniej czekolada mleczna na to ciastka kruche na to biała czekolada i gotowe.

Janek Zatorski

1.Awokado pieczone z jajkiem, boczkiem i parmezanem z sosem holenderskim

2.Bezy z ganachem czekoladowym i owocami

 

Składniki:

Na awokado:

-1 awokado

-2 jajka

-kawałek startego parmezanu

- plaster boczku wędzonego

 

Sos do awokado ( holenderski)

-3 żółtka

-kilka łyżek masła klarowanego

-łyżka soku z cytryny

-sól

-pieprz

 

Wykonanie:

Przekrój awokado na pół i wyjmij pestkę. Roztrzep jaja i wlej do awokado. Boczek podsmaż , pokrój w małe kawałeczki i dorzuć do awokado. Parmezan zetrzyj na tarce i posyp nim całość.

Na koniec można skropić cytryną. Piec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.

 

Żółtka dopraw solą i pieprzem dodaj sok z cytryny i ubijaj na parze. Później małym strumieniem dolewaj klarowane masło cały czas mieszając. Sos będzie gotowy jeśli konsystencja będzie podobna do majonezu.

 

Po upieczeniu wyjmij awokado i polej sosem.

 

 

 

Beza:

-5 białek

-szklanka cukru

 

Ganache do bezy:

- tabliczka gorzkiej czekolady i tabliczka mlecznej

 

 

-do dekoracji maliny, borówki

 

Ubij białka powoli dosypując cukier. Na blachę do pieczenia wyłóż papier i na to uformuj ulubiony kształt bezy. Piecz w piekarniku na około 135 stopni przez około 35 minut ( można zwiększyć lub zmniejszyć czas pieczenia).

 

Ganach:

 

Rozpuść czekoladę w kapieli wodnej.

 

Bezę po upieczeniu wyjmij na talerz, polej ganachem czekoladowym i udekoruj świeżymi owocami.

 

 

 

Lena Król

1.           Danie słodkie „Wieża bezik”

Składniki:

-Białka

-cukier

-maliny

-czekolada

- sól

Ubijamy białka, dodajemy 3 łyżki cukru i szczyptę soli, wkładamy masę do rękawa cukierniczego i formujemy kształt bezy. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy na 15 min. Rozpuszczamy czekoladę, mielimy maliny. Odcedzamy pestki z malin od soku. Wykładamy 1 bezę na talerz i polewamy sosem malinowym po czym przekładamy drugą bezą i polewamy czekoladą. Na sama górę kładziemy kolejna bezę.

2.           Danie słone „Przekładaniec z omletów”

Składniki:

-żółtka

-tymianek

-ostra papryka w proszku

oliwa z oliwek

-sól

-papryka

-awokado

- cukinia

Do żółtek dodajemy tymianek, ostrą paprykę w proszku i sól wszystko mieszamy. Kroimy paprykę , awokado i cukinie w kostkę. Na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy aż do zarumienienia. Robimy małe omlety. Na jednego omleta wykładamy warzywa i przykrywamy kolejnym omletem i ozdabiamy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLEK Multan

1.           Frittata z warzywami i kabanosem, sałatka z roszponką i papryką i dressingirm musztardowym

Składniki:

-5-6 jajek

-cukinia

-papryka

-cebula

-kabanosy

-oliwa z oliwek

-sól i pieprz

-roszponka

-musztarda miodowa

-cytryna.

Jajka przypraw solą i pieprzem i roztrzep. Rozgrzej patelnię i podsmaż warzywa pokrojone w kostkę. Smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj pokrojonego w plasterki kabanosa. Podsmaż do zarumienienia. Do podsmażonych warzyw i kabanosa dodaj roztrzepane jajka. Wymieszaj i wlej wszystko na patelnię. Smaż omleta co chwilę sprawdzając, aż się zarumieni. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw patelnię z omletem do piekarnika na ok. 5 do 10 minut.

Roszponkę wymieszaj z pokrojoną papryką. Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i dopraw solą i pieprzem. Frittatę wyłóż na talerz a sałatkę polej przygotowanym dressingiem.

2.           Dekonstrukcja sernika z ricotty z dodatkiem soku z cytryny, zabajone z winem białym, mus z owoców leśnych i pianka z pomarańczy.

Składniki:

-Serek ricotta

-sok z cytryny, skórka z cytryny

-cukier puder

-3 żółtka

-wino białe

-cukier drobny

-maliny, borówki

-sok z pomarańczy

-śmietana 36%

Żółtka wymieszaj z cukrem i w kąpieli parowej podgrzewaj zabajone, powoli dodając wino białe. Mieszaj aż do zgęstnienia zabajone. Do serka ricotty dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier puder. Maliny i borówki zmiksuj. Na patelni wlej sok z pomarańczy i dodaj odrobinę cukru. Lekko zredukuj i dodaj śmietanki 36%. Wymieszaj. Wlej do syfonu sos z pomarańczy i śmietanki. Włóż nabój do syfonu. Odwróć syfon do góry nogami i chwilę poczekaj. Powoli wyciskaj piankę z syfonu. Udekoruj w następujący sposób: Na talerz nałóż najpierw zabajone, mus owocowy a na środek dekonstrukcje sernika i na koniec wyciśnij piankę ( dookoła sernika).

 

 

 

Julka Misiak

Jajeczne wariacje

Danie wytrawne: kurczak w sosie śmietanowym z zieloną jajecznicą.

Składniki:

-pierś z kurczaka

-śmietanka 30%

-garść koperku

-sól, pieprz, suszony majeranek

-garść szpinaku, garść roszponki

-4 żółtka, 1 jajko

-olej

-parmezan.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w paseczki i na nagrzanej patelni smaż na oleju z solą i pieprzem przez około 2 min. Następnie dolej śmietanki, koperku posiekanego i majeranku i gotuj przez około 5-8 min. Uważaj, żeby się nie zważyła. Roszponkę i szpinak podsmażaj z 1 jajkiem i jednym żółtkiem na oleju, aż powstanie alla jajecznica. 3 pozostałe żółtka zmieszane z solą i pieprzem usmaż na omlecika, wykrój ringiem kółko i posyp parmezanem. Ułóż wszystko na talerzu i udekoruj koperkiem i roszponkom. Gotowe.

 

Deser: rolada z papają, migdałami i syropem klonowym.

Składniki:

-2 jajka

-½ papai

-paczka migdałów

-syrop klonowy

-pestki papai

-khaki

-czekolada 1 tabliczka

-mięta

-masło

-mleko

-olej.

Przygotowanie: papaję posiekaj, migdały sproszkuj, usmaż to na maśle z syropem klonowym. Jajka zmieszaj z cukrem i usmaż na oleju omlety. Zwiń roladę z farszu i omleta. Pokrojone khaki usmaż lekko na patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż pestki papaji. Czekoladę rozpuść i dodaj mleko.

Roladki ułóż na talerzu, posmaruj ganache, udekoruj kawałkami khaki. Posyp całość pestkami i migdałami. Dodaj syrop klonowy. Gotowe.

 

 

 

 

Paulinka Foremny

Danie 1 – tartaletki z kremem patissiere i owocami

Składniki:

-300g mąki pszennej

-100g cukru

-200g masła

-1 łyżka mąki pszennej typ 650

-20g masła

-Ok.150 ml mleka

-50g cukru

-Ziarnka z 1 wanilii

-Laska wanilii

-Maliny

-4 żółtka

-3 żółtka

-Borówki

Sposób przygotowania:

300g Mąki wymieszać z cukrem białym,3 żółtkami i masłem. Schłodzić (na ok. 30 minut włożyć do lodówki). Tartaletki posmarować masłem, nałożyć na nie ciasto i zrobić małe dziurki widelcem. Pieczemy około 16 minut w temperaturze 190 stopni.

Mleko podgrzewamy z wanilią. 4 Żółtka ucieramy z 50 g cukru. Całość łączymy. Podgrzewamy dodając mąkę. Chłodzimy.

Talerz dekorujemy tartaletami dajemy krem pattiserie i owocami.

 

Danie 2 – placki z cukinii, chipsy z szynki parmeńskiej i jajecznica cukiniowa

Składniki:

-2 cukinie

-2 jajka

-1 łyżka Mąki pszennej

-Ogórek zielony

-Szynka parmeńska

-50 ml mleka

-sól

 

Sposób przygotowania:

Z ogórka robimy tagliatelle .

Cukinie obieramy i trzemy na tarce o średniej wielkości oczkach. Ćwierć utartej cukinii odkładamy na bok. Do reszty cukinii dodajemy łyżkę mąki pszennej. Smażymy na rozgrzanej patelni.

Ćwiartkę cukinii przysmażamy. W osobnej misce rozbełtujemy jajka z mlekiem i solą.

Jajka dodajemy do cukinii i robimy jajecznicę. Plasterki szynki parmeńskiej pieczemy 5 minut w temp. 200 stopni.

 

 

 

Kuba Nowak

Makaron w warzywami i kurczakiem

-100g mąki tortowej

-1 papryka czerwona

-1 łodyga selera naciowego

-1 pierś z kurczaka

-1 szklanka przecieru pomidorowego

-25gram startego sera parmezan

-5 pieczarek

-½ cukinii

-1 jajko

-1 żółtko

-Łyżka oliwy

-Pieprz

-Szczypta soli

-Świeża bazylia, świeże oregano

-Suszony tymianek

-Ostra papryka mielona

Sposób przyrządzenia

1.           Mąkę, jaja, sól i oliwę wkładamy do miski i mieszamy. Po wymieszaniu zagniatamy w ręku przez 7 minut. Całość rozwałkowujemy aby uzyskać cienkie rozwałkowane ciasto.

2.           Tak rozwałkowane ciasto tniemy nożem na wstążki o szerokości 1cm.

3.           Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Następnie pokrojona paprykę i seler naciowy smażymy na oliwie przez 7 minut.

4.           Na oddzielnej patelni przyprawiamy i smażymy na maśle pieczarki. Po usmażeniu dodajemy je do selera i papryki.

5.           Mięso kroimy w kwadratowe kawałki i smażymy na patelni po pieczarkach przez 5 minut z uprzednio dodanymi ziołami.

6.           W tym samym czasie pokrojoną w kostkę cukinię dodajemy do warzyw i smażymy przez 5 minut. Później wrzucamy do warzyw kurczaka, zalewamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy do smaku

7.           Uprzednio przygotowany makaron gotujemy w solonej wodzie przez 4minut. Makaron odcedzamy i wrzucamy do warzyw na patelni. Całość podgrzewamy ciągle mieszając.

8.           Danie podajemy udekorowane parmezanem i świeżą bazylią

Bezy z ganachem czekoladowo-wiśniowym

-4 białka

-½ szklanki cukru

-¼ szklanki cukru pudru

-2 łyżki soku z cytryny

-Szczypta soli

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-100g mlecznej czekolady

-Garść wydrylowanych wiśni

-¼ szklanki świeżych malin

-2 łyżki śmietany 36%

Sposób przyrządzenia

1. Wkładamy do miski białka wraz z mąką ziemniaczaną i ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy na blachę i pieczemy w 140 stopniach przez 30minut

2.           Do garnka wkładamy czekoladę, śmietanę i wiśnie. Wszystko roztapiamy dodatkowo rozgniatając wiśnie łyżką. Otrzymujemy ganache

3.           Upieczone bezy nadziewamy ganachem i podajemy udekorowane cukrem pudrem i świeżymi malinami. Smacznego

 

 

 

 

 

 

Przepisy z 6. odcinka - LUNCH BOX
Następny artykuł:

Przepisy z 6. odcinka - LUNCH BOX

tvnpix