Przepisy z VII odcinka - Fast Foodowe szaleństwo

MasterChef Junior, odcinek 7
MasterChef Junior, odcinek 7
  1. 1. Mateusz Książko

    Burger

    Brioszka:

    • 480 g mąki
      • 2 jaja
        • 30 g drożdży świeżych
          • 100 ml mleka nagrzanego do 36 stopni
            • cukier
              • 170 g masła
                • 1 żółtko
                  • biały sezam

                    100 ml mleka wymieszać z drożdżami, dodać cukier i trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie sypkie (poza cukrem) składniki przesiać przez sitko. Wymieszać z zaczynem, wbijać po jednym jajku, następnie wlać rozpuszczone masło i wszystko zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie uformować z ciasta kulki na bułki do burgera i znowu zostawić do wyrośnięcia. Nasmarować żółtkiem i posypać białym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż bułki będą mieć złoty kolor.

                    Marynata z cebulą i zieloną papryką

                    • czerwone wino
                      • papryka zielona
                        • cebula czerwona
                          • ocet ryżowy
                            • sos rybny

                              Składniki ciekłe wymieszać, dołożyć do nich posiekaną w kostkę paprykę i cebulę, zostawić na 40 minut.

                              Mięso

                              • mięso z łopatki wołowej
                                • cebula
                                  • sól, pieprz

                                    Mięso zmielić, doprawić cebulą, solą i pieprzem. Włożyć do ringu i przełożyć na rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć do uzyskania pożądanego wysmażenia mięsa.

                                    Sos

                                    • pomidorki koktajlowe w syropie
                                      • jogurt grecki
                                        • oliwa z orzechów włoskich
                                          • wino czerwone

                                            Wszystkie składniki wymieszać i zblendować.

                                            Dodatki:

                                            • ser cheddar
                                              • sałata
                                                • roszponka
                                                  • cukinia
                                                    • brukselka

                                                      Bułkę przekroić na pół, posmarować na dole sosem, nałożyć ser cheddar, mięso, cukinię, sałatę, roszponkę, marynowaną cebulę i paprykę. Brukselkę opalić palnikiem, nałożyć na resztę dodatków, zakryć drugą połową bułki. Burgera ozdobić natką pietruszki.

                                                      1. 2. Natalka Tokarska

                                                        Fish and chips

                                                        • filet z dorsza
                                                          • sól, pieprz
                                                            • rozmaryn
                                                              • płatki kukurydziane
                                                                • mąka
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • łyżka masła

                                                                      Filet z dorsza doprawić, jajka rozbełtać. Płatki kukurydziane rozgnieść i wymieszać z łyżką mąki. Filet obtoczyć w jajku, potem w płatkach. Obsmażyć filet na patelni na maśle na złoty kolor. Rybę przełożyć na blachę, posypać świeżym rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

                                                                      Frytki

                                                                      • 2 bataty
                                                                        • sól, pieprz
                                                                          • olej

                                                                            Bataty obrać, pokroić na frytki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 8 minut. Następnie upieczone frytki smażyć w oleju na złoty kolor.

                                                                            Sos czosnkowy

                                                                            • ząbek czosnku
                                                                              • 3 łyżki śmietany 18%
                                                                                • sól

                                                                                  Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i doprawić solą.

                                                                                  1. 3. Wiktor Przysiężny

                                                                                    Hot dog

                                                                                    Kiełbaska

                                                                                    • mięso wołowe 100 g, mięso wieprzowe 100 g
                                                                                      • majeranek
                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                          • papryka
                                                                                            • czosnek 2 ząbki
                                                                                              • jelito
                                                                                                • woda
                                                                                                  • rozmaryn

                                                                                                    Bułka

                                                                                                    • mleko 300 ml
                                                                                                      • mąka 0,5 kg
                                                                                                        • 2 łyżki cukru
                                                                                                          • pół łyżki soli
                                                                                                            • 50 g masła
                                                                                                              • 25 g drożdży
                                                                                                                • jajko

                                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                                  • czerwona cebula
                                                                                                                    • czerwone wino 60 ml
                                                                                                                      • pomidor
                                                                                                                        • ogórek konserwowy
                                                                                                                          • musztarda 2 łyżki
                                                                                                                            • miód 2 łyżki

                                                                                                                              Mleko podgrzane do temp. 33 stopnie mieszamy z drożdżami, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do piekarnika na 40 stopni na 15 minut. Mięso mielimy, dodajemy przyprawy wszystkie oprócz rozmarynu i wyrabiamy. Wstawiamy na gaz garnek z wodą, dodajemy do niego 5 gałązek rozmarynu i soli do smaku. Jelito płuczemy z zewnątrz i w środku, nakładamy je na maszynę wcześniej wysmarowaną olejem. Wrzucamy mięso do maszyny i czekamy, do momentu aż zacznie wychodzić. Wiążemy supeł na jelicie i wyciskamy mięso tak, aby powstała kiełbasa. Na końcu kiełbasy także wiążemy supeł.

                                                                                                                              Zaczyn wyciągamy z pieca, mieszamy z mąką, solą, jajkiem i masłem, ugniatamy na ciasto, aby się nie lepiło do rąk. Formujemy bułki do hot doga. Pieczemy 23 minuty w temp. 210 stopni. Kiełbasę wrzucamy do gotującej się wody. Kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na oleju, dodajemy łyżkę cukru, karmelizujemy ją i zalewamy czerwonym winem. Odparowujemy wino i odstawiamy z gazu. Kroimy pomidora i ogórka w plastry. Musztardę z miodem mieszamy w miseczce, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.

                                                                                                                              Bułkę przekrawamy na pół, ale nie do końca. Dajemy do środka pomidora, ogórka, sos, kiełbasę i konfiturę cebulową, hot dog gotowy J

                                                                                                                              1. 4. Sonia Rudolf

                                                                                                                                Zielona zapiekanka

                                                                                                                                • mleko 300 ml
                                                                                                                                  • mąka 0,5 kg
                                                                                                                                    • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                      • pół łyżki soli
                                                                                                                                        • 50 g masła
                                                                                                                                          • 25 g drożdży
                                                                                                                                            • jajko

                                                                                                                                              Zaczyn: Mleko w temp. 33 stopnie mieszamy z drożdżami, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do piekarnika na 40 stopni na 15 minut.

                                                                                                                                              Pesto:

                                                                                                                                              • 2 garście bazylii świeżej
                                                                                                                                                • 2 łyżki orzeszków pini
                                                                                                                                                  • łyżeczka oliwy z oliwek.

                                                                                                                                                    Wszystko blendujemy.

                                                                                                                                                    Grillowana cukinia:

                                                                                                                                                    • pół cukinii startej wzdłuż
                                                                                                                                                      • łyżka oliwy z oliwek
                                                                                                                                                        • sól do smaku

                                                                                                                                                          Cukinię grillujemy na oliwie, solimy. Zostawiamy pod przykrywką do podania.

                                                                                                                                                          Smażone szparagi:

                                                                                                                                                          • garść szparagów
                                                                                                                                                            • łyżka oliwy z oliwek
                                                                                                                                                              • sól do smaku

                                                                                                                                                                Szparagi smażymy na oliwie, solimy i zostawiamy pod przykrywką do podania.

                                                                                                                                                                Dip:

                                                                                                                                                                • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                  • szczypta tymianku suszonego
                                                                                                                                                                    • 2 łyżki szczypiorku krojonego
                                                                                                                                                                      • śmietana 12% 2 łyżki
                                                                                                                                                                        • 15 g twarogu półtłustego
                                                                                                                                                                          • mozzarella
                                                                                                                                                                            • roszponka

                                                                                                                                                                              Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty składników, doprawiamy, wszystko mieszamy i dip gotowy. Wkładamy do lodówki do podania.

                                                                                                                                                                              Gdy zaczyn odpocznie dosypujemy mąkę, rozpuszczone masło i jajko, zagniatamy. Zostawiamy pod ściereczką na 7-10 minut. Potem formujemy rulon bardziej płaski na górze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy 23 minuty. Gdy bagietka będzie upieczona, nakładamy pesto, na to pokrojoną mozzarellę, kładziemy grillowaną cukinię i szparagi. Wkładamy do pieca na 3 minuty (200 stopni). Gdy zapiekanka się zapiecze, wyciągamy ją z piekarnika, polewamy dipem i posypujemy roszponką.

                                                                                                                                                                              1. 5. Franek Lorenc

                                                                                                                                                                                Pizza a la żołądź

                                                                                                                                                                                Ciasto:

                                                                                                                                                                                • 700 g mąki
                                                                                                                                                                                  • 250 ml wody
                                                                                                                                                                                    • 20 g drożdży
                                                                                                                                                                                      • 3 -5 łyżek oliwy
                                                                                                                                                                                        • 15 g cukru

                                                                                                                                                                                          Sos pomidorowy:

                                                                                                                                                                                          • pomidorki koktajlowe 5
                                                                                                                                                                                            • 2 pomidory malinowe
                                                                                                                                                                                              • tymianek, majeranek
                                                                                                                                                                                                • sól

                                                                                                                                                                                                  Sos jogurtowy:

                                                                                                                                                                                                  • jogurt 12% 200 g
                                                                                                                                                                                                    • tymianek, majeranek
                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                        • czosnek 2 ząbki

                                                                                                                                                                                                          Dodatki do pizzy:

                                                                                                                                                                                                          • pomidorki koktajlowe
                                                                                                                                                                                                            • rukola
                                                                                                                                                                                                              • parmezan
                                                                                                                                                                                                                • szynka parmeńska
                                                                                                                                                                                                                  • mozzarella

                                                                                                                                                                                                                    Drożdże mieszamy z wodą o temp. nie większej, niż 36 stopni. Dodajemy cukier, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy. Wymieszane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do nie więcej niż 35 stopni do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, odstawiamy na bok.

                                                                                                                                                                                                                    Sos pomidorowy:

                                                                                                                                                                                                                    Pomidory gotujemy z przyprawami do zredukowania się, następnie mielimy.

                                                                                                                                                                                                                    Sos jogurtowy:

                                                                                                                                                                                                                    Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty składników, mieszamy.

                                                                                                                                                                                                                    Ciasto na pizzę wałkujemy, nakładamy sos pomidorowy, na to mozzarellę, szynkę parmeńską. Pieczemy w 260 stopniach 5-8 minut. Gdy pizzę wyjmiemy, nakładamy pomidorki koktajlowe, rukolę oraz parmezan. SMACZNEGO : )

                                                                                                                                                                                                                    1. 6. Arnold Kulmagambetow

                                                                                                                                                                                                                      Kebab

                                                                                                                                                                                                                      Naleśnik:

                                                                                                                                                                                                                      • mąka
                                                                                                                                                                                                                        • woda
                                                                                                                                                                                                                          • sól

                                                                                                                                                                                                                            Wsypujemy mąkę do miski, dolewamy trochę wody, mieszamy. W przypadku złej konsystencji, dodajemy jeszcze trochę wody albo mąki (ma być konsystencja ciasta naleśnikowego), solimy. Rozgrzewamy suchą patelnię, wylewamy ciasto na patelnię, robiąc grubszy naleśnik. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

                                                                                                                                                                                                                            Wołowina:

                                                                                                                                                                                                                            • antrykot
                                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                • olej

                                                                                                                                                                                                                                  Antrykot kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, solimy, pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zbrązowienia mięsa.

                                                                                                                                                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                                                                                                                                                  • cebula czerwona
                                                                                                                                                                                                                                    • pomidorki koktajlowe
                                                                                                                                                                                                                                      • korniszony
                                                                                                                                                                                                                                        • kapusta
                                                                                                                                                                                                                                          • sałata rzymska
                                                                                                                                                                                                                                            • oliwki
                                                                                                                                                                                                                                              • ocet winny czerwony
                                                                                                                                                                                                                                                • cukier

                                                                                                                                                                                                                                                  Cebulę zalewamy octem winnym czerwonym i 2 łyżkami cukru, zostawiamy na min. 5 minut. Pomidorki kroimy w ćwiartki, korniszony w talarki, kapustę i sałatę kroimy w piórka. Oliwki pozostawiamy całe.

                                                                                                                                                                                                                                                  Sos czosnkowy:

                                                                                                                                                                                                                                                  • śmietana 18%
                                                                                                                                                                                                                                                    • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                      • koperek
                                                                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                          Do śmietany wyciskamy czosnek, dosypujemy koperku, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                          Sos keczupowy:

                                                                                                                                                                                                                                                          • pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                              Pomidory nacinamy w krzyż, wrzucamy do gotującej się wody na minutę. Wyjmujemy, studzimy, obieramy. Kroimy, smażymy, ciągle mieszając, żeby zredukować wodę. Następnie blendujemy w malakserze. Przelewamy do garnka, jeszcze chwilę podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przecieramy przez sito

                                                                                                                                                                                                                                                              Składamy kebab i serwujemy.

                                                                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości