Przepisy z VI odcinka - Szalone owoce morza!

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Oliwia Piech

Krewetki z makaronem i sosem pomidorowym

  • 10 krewetek
    • cebula
      • 4 ząbki czosnku
        • 2 łyżki oliwy
          • łyżka masła
            • 3 pomidory
              • 100 g mąki
                • 2 jajka, jedno żółtko
                  • troszkę wody
                    • 2 łyżki oliwy
                      • oregano
                        • natka pietruszki

                          Makaron: do miski wbijamy jajka i żółtko, dodajemy mąkę, 2 łyżki oliwy, troszeczkę wody, wyrabiamy. Jeśli ciasto jest kleiste, dodajemy mąkę, zagniatamy, dajemy do odpoczynku. Cienko wałkujemy, kroimy w podłużne paski. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (makaron musi być elastyczny).

                          Krewetkom urywamy głowy, odrywamy ogonki, oczyszczamy z pancerzy, wyciągamy jelitko, przemywamy wodą. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dajemy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy oregano, przeciskamy czosnek przez praskę, dorzucamy na patelnię. Jak cebulka i czosnek się zarumienią, dorzucamy masło. Wrzucamy krewetki, smażymy z jednej strony, przyprawiamy solą i pieprzem, obracamy na drugą stronę, dodajemy pokrojone pomidorki, smażymy, aż się rozpadną na patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem.

                          Na talerz wykładamy makaron z sosem i krewetkami, ozdabiamy natką pietruszki.

                          Kuba Jaworski

                          Mule z pieczonymi warzywami

                          • oliwa z oliwek
                            • papryczka chili
                              • 3 ząbki czosnku
                                • 10 muli
                                  • papryka
                                    • cukinia
                                      • sól, pieprz
                                        • białe wino
                                          • masło
                                            • natka pietruszki

                                              Do garnka wlać trochę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną papryczkę chili, chwilę przesmażać. Wrzucić mule, doprawić solą i pieprzem i zamknąć garnek, dusić około 5 minut. Po tym czasie dolać 100 ml białego wina, chwilę jeszcze gotować na małym ogniu (ok. 3 minuty).

                                              Paprykę pokroić w słupki, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać lekko oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Następnie dorzucamy do naczynia pokrojoną w plastry cukinię i zapiekać przez 7 minut.

                                              Resztę wina, która została z gotowania, przelać na patelnię, dolać jeszcze 20 ml wina, doprawić solą i pieprzem, chwilę gotować na średnim ogniu. Po 3 minutach ściągnąć z ognia, dodać trochę masła do zagęszczenia.

                                              Na talerz wyłożyć kilka muli, obok położyć pieczone warzywa, polać lekko sosem. Mule posypać pokrojoną natką pietruszki.

                                              Piotrek Sobczak

                                              Przegrzebki a’la Gordon Ramsey

                                              Puree:

                                              • paczka zielonego groszku
                                                • ¼ kostki masła
                                                  • sól, pieprz
                                                    • ostra papryka
                                                      • odrobina tabasco

                                                        Groszek gotować ok. 9 minut. Po ugotowaniu zblendować go razem z masłem, doprawić.

                                                        Sos:

                                                        • 2 szalotki
                                                          • trawa cytrynowa
                                                            • pól litra wina białego
                                                              • tabasco
                                                                • sól, pieprz
                                                                  • ostra papryka
                                                                    • śmietanka 18%
                                                                      • mleko
                                                                        • oliwa

                                                                          Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowaną szalotkę i lekko naciętą trawę cytrynową, żeby puściła sok. Dodać wino, redukować. Następnie dodać trochę śmietanki i mleka, gotować. Na koniec doprawić solą, pieprzem i tabasco oraz ostrą papryką.

                                                                          Pieczarki:

                                                                          • 3 pieczarki
                                                                            • sól, pieprz
                                                                              • ostra papryka
                                                                                • oliwa

                                                                                  Pokroić pieczarki w plastry, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, smażyć na oliwie 3 minuty.

                                                                                  Przegrzebki:

                                                                                  • przegrzebki
                                                                                    • masło
                                                                                      • koperek
                                                                                        • czosnek

                                                                                          Na patelnię wrzucić łyżkę masła, gałązkę koperku, pokrojone 2 ząbki czosnku, 9 przegrzebek, smażyć ok. 35 sekund z każdej strony.

                                                                                          Na talerz położyć 3 kropki puree groszkowego, na puree położyć przegrzebki, na nie pieczarki. Z boku talerza wylać sos.

                                                                                          Kazik Józefowicz

                                                                                          Ośmiornicowe drzewka

                                                                                          • 3 macki ośmiornicy
                                                                                            • jedna cytryna
                                                                                              • 2 pietruszki korzenne
                                                                                                • 2 marchewki
                                                                                                  • 2 liście laurowe
                                                                                                    • 2 kulki jałowca
                                                                                                      • 5 kulek ziela angielskiego
                                                                                                        • groszek zielony 250 g

                                                                                                          Wszystko poza groszkiem wkładamy do garnka z wodą. Wcześniej oczywiście obrać pietruszki i marchewki, z cytryny wycisnąć sok. Gotować wszystko około 50 minut.

                                                                                                          Groszek zalać wodą, posolić, gotować 13 minut. Groszek odcedzić, wrzucić do kielicha blendera, dolać trochę wody, zblendować, doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                          Ośmiornicę wyciągnąć z garnka i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć, aż ośmiornica nabierze złotego koloru.

                                                                                                          Na talerz wyłożyć mackę ośmiornicy, na jej końcu położyć puree groszkowe (tak, aby stworzyć drzewko).

                                                                                                          Staś Zawłocki

                                                                                                          Pierogi z krewetkami, szpinakiem i chili

                                                                                                          • 10 krewetek
                                                                                                            • paczka szpinaku
                                                                                                              • pół pora
                                                                                                                • pół cebuli
                                                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                                                    • ząbek czosnku
                                                                                                                      • 250 g mąki
                                                                                                                        • 3 łyżki oliwy
                                                                                                                          • łyżeczka soli
                                                                                                                            • szklanka gorącej wody
                                                                                                                              • 2 koperki
                                                                                                                                • 250 ml oleju
                                                                                                                                  • burak
                                                                                                                                    • chili
                                                                                                                                      • ser feta
                                                                                                                                        • 100 ml wina

                                                                                                                                          Ciasto: do miski wrzucamy mąkę, oliwę, sól i wodę. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do odpoczęcia.

                                                                                                                                          Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego drobno pora, podsmażamy, doprawiamy pieprzem, dodajemy 7 obranych, drobno pokrojonych krewetek, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, cebulę i szpinak, mieszamy, smażymy, dolewamy wino, odparowujemy. Wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką.

                                                                                                                                          W garnku podgrzewamy olej do 60 stopni, wlewamy do blendera, dodajemy koperek, blendujemy. Przecedzamy przez sito.

                                                                                                                                          Obieramy buraka, kroimy w plasterki, suszymy 10-15 minut w maszynie Ovi lub w piekarniku w temperaturze 150 stopni.

                                                                                                                                          Wałkujemy ciasto, wycinamy kółka. Faszerujemy, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

                                                                                                                                          Smażymy 3 krewetki na oliwie, dodajemy tymianek, czosnek, sól, pieprz.

                                                                                                                                          Na talerz wykładamy po 2 pierogi, polewamy oliwą koperkową, kładziemy krewetkę, posypujemy świeżym tymiankiem, kładziemy po 3 chipsy z buraka.

                                                                                                                                          Dominik Kołodziej

                                                                                                                                          Przegrzebki z puree selerowo – jabłkowym i oliwą pietruszkową

                                                                                                                                          • 2 przegrzebki
                                                                                                                                            • pół jabłka
                                                                                                                                              • 1-2 gałązki selera naciowego
                                                                                                                                                • 2 łyżki masła
                                                                                                                                                  • 200 ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                    • olej
                                                                                                                                                      • pęczek natki pietruszki
                                                                                                                                                        • wino białe 75 ml
                                                                                                                                                          • sól, pieprz

                                                                                                                                                            W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i seler, smażymy 5-7 minut. Zalewamy śmietanką 30%, gotujemy kilkanaście minut. Przelewamy do miksera, blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                            Kolejną łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy przegrzebki, smażymy 1,5 minuty z jednej strony. Obracamy, zalewamy winem i przesmażamy jeszcze przez minutę.

                                                                                                                                                            W garnku podgrzewamy olej do 60 stopni, wlewamy do blendera, dodajemy natkę pietruszki, blendujemy. Przecedzamy przez sito.

                                                                                                                                                            Na talerzu robimy kleks z puree, robimy łezkę, polewamy oliwą pietruszkową, wykładamy przegrzebki.

                                                                                                                                                            Lena Góra

                                                                                                                                                            Kolorowe morze

                                                                                                                                                            • 3 macki ośmiornicy
                                                                                                                                                              • cały pomidor
                                                                                                                                                                • pół papryki
                                                                                                                                                                  • rukola,
                                                                                                                                                                    • roszponka
                                                                                                                                                                      • liść laurowy
                                                                                                                                                                        • marchewka
                                                                                                                                                                          • cebula
                                                                                                                                                                            • seler naciowy
                                                                                                                                                                              • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                Wlewamy wodę do garnka. Obieramy marchewkę, kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dorzucamy liść laurowy, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę, pól cebuli pokrojonej w plastry, wrzucamy macki ośmiornicy, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości ośmiornicy.

                                                                                                                                                                                Do miski wrzucamy roszponkę i rukolę, pomidory i paprykę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski z sałatą, mieszamy.

                                                                                                                                                                                Sałatkę przekładamy na talerz w ringu.

                                                                                                                                                                                Jak ośmiornica się ugotuje, przekładamy ją na patelnię z roztopionym masłem, doprawiamy pieprzem, smażymy do złocistego koloru.

                                                                                                                                                                                Zdejmujemy z sałatki ring, dajemy ośmiornicę, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                Maciek Piechowiak

                                                                                                                                                                                Makaron w sosie śmietanowym z mulami i krewetkami

                                                                                                                                                                                Makaron:

                                                                                                                                                                                • 200 g mąki
                                                                                                                                                                                  • 2 żółtka, 2 jajka
                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                                                                                      Wszystkie składniki zagniatamy, wyrabiamy ciasto. Jak będzie lepkie, dodajemy mąki, odstawiamy do odpoczęcia. Wałkujemy na 2-3 mm, tniemy w paski tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

                                                                                                                                                                                      Sos:

                                                                                                                                                                                      • 9 muli
                                                                                                                                                                                        • 6 krewetek królewskich
                                                                                                                                                                                          • 250 ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                            • 25 ml białego wina
                                                                                                                                                                                              • pół kostki masła
                                                                                                                                                                                                • garść natki pietruszki
                                                                                                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                      • oliwa z oliwek

                                                                                                                                                                                                        Podsmażamy na oliwie mule, w połowie usmażenia dodajemy krewetki, smażymy do zarumienienia krewetek, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek i pietruszkę. Wszystko smażymy. Dolewamy białe wino, redukujemy. Dolewamy śmietanki i jeszcze raz redukujemy.

                                                                                                                                                                                                        Na talerz wykładamy makaron, mule, krewetki i sos.

                                                                                                                                                                                                        Jagoda Łaganowska

                                                                                                                                                                                                        Przegrzebki z sałatką z ananasem (przystawka) oraz kalmary z grillowanymi warzywami

                                                                                                                                                                                                        • 2 przegrzebki
                                                                                                                                                                                                          • garść rukoli
                                                                                                                                                                                                            • garść roszponki
                                                                                                                                                                                                              • 1/4 świeżego ananasa
                                                                                                                                                                                                                • kilka kropli soku z pomarańczy i limonki
                                                                                                                                                                                                                  • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                    • 3 łyżki oliwy
                                                                                                                                                                                                                      • pół szklanki białego wina
                                                                                                                                                                                                                        • szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                          • natka pietruszki do dekoracji

                                                                                                                                                                                                                            Wykonanie:

                                                                                                                                                                                                                            Ananasa pokroić w kostkę i wymieszać go z rukolą i roszponką. Oliwę połączyć z posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki i pomarańczy, a następnie polać tym sałatkę.

                                                                                                                                                                                                                            Przegrzebki usmażyć do zarumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Pod koniec smażenia dodać wino i poczekać, aż alkohol wyparuje.

                                                                                                                                                                                                                            Wyłożyć przegrzebki na talerz, przyprawić je odrobiną pieprzu, wyłożyć sałatkę, udekorować natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                                                            Kalmary z grillowanymi warzywami

                                                                                                                                                                                                                            • 1 duży kalmar
                                                                                                                                                                                                                              • pół małej cukinii
                                                                                                                                                                                                                                • pół papryki
                                                                                                                                                                                                                                  • pół pomidora
                                                                                                                                                                                                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                      • pół szklanki wina
                                                                                                                                                                                                                                        • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                          • szczypta soli i pieprzu

                                                                                                                                                                                                                                            Wykonanie:

                                                                                                                                                                                                                                            Zblanszować cukinię i paprykę. Usmażyć je na patelni grillowej wraz z pomidorem, rozgniecionym czosnkiem i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                            Kalmara oczyścić, pokroić. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Dolać wina, mieszać do czasu, aż alkohol wyparuje.

                                                                                                                                                                                                                                            Wyłożyć kalmary i warzywa na talerz, udekorować natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"