Przepisy z VI odcinka - Steki mięsne

Steki mięsne - poznajcie przepisy
Steki mięsne - poznajcie przepisy

Oliwia Piech

Stek z dipem pomidorowo – paprykowym i frytkami z dyni

  • dynia
    • olej
      • sól, pieprz
        • stek z antrykotu
          • rozmaryn
            • tymianek
              • masło
                • 2 pomidory
                  • pół papryki czerwonej
                    • cebula dymka,
                      • 2 ząbki czosnku
                        • papryczka chili
                          • oliwa

                            Dynię kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się wody. Delikatnie podgotowujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika, dodajemy trochę oleju, przyprawiamy solą i pieprzem.

                            Dip: na rozgrzane masło na patelni wrzucamy pokrojoną dymkę, paprykę w kostkę, pomidory w kostkę, posiekane ząbki czosnku, kawałeczek posiekanej papryczki chili. Smażymy, aż warzywa się rozpadną, pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.

                            Stek z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, smażymy z jednej strony. Gdy delikatnie zbrązowieje, obracamy na drugą stronę, dodajemy zimnego masła, rozmaryn oraz tymianek i masełkujemy z obu stron. Dajemy na ściereczkę, żeby odsączyć tłuszcz.

                            Na talerz wykładamy stek, dip oraz frytki. Ozdabiamy rozmarynem z patelni.

                            Dominik Kołodziej

                            Stek z sałatką i dipem jogurtowym oraz frytki z marchewki

                            • stek z antrykotu
                              • 2 gałązki rozmarynu
                                • sól, pieprz
                                  • łyżka masła
                                    • kilka łyżek oliwy

                                      Mięso doprawić solą i pieprzem i gałązką rozmarynu, zostawić na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć stek, smażyć z dwóch stron na brązowy kolor. Dodać łyżkę masła i drugą gałązkę rozmarynu i masełkować.

                                      Sałatka:

                                      • sałata rzymska
                                        • pomidor,
                                          • 2 pomidorki koktajlowe
                                            • ogórek
                                              • oliwa
                                                • sól, pieprz
                                                  • ser feta

                                                    Ogórka obrać, pokroić w grubą kostkę. Pomidora pokroić w ósemki. Włożyć do miski, zamieszać, dodać poszatkowaną sałatę, dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Przed podaniem skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.

                                                    Dip:

                                                    • sól, pieprz
                                                      • śmietana 18%-100 ml
                                                        • sok z połowy cytryny

                                                          Wszystkie składniki wymieszać

                                                          Frytki:

                                                          • marchew
                                                            • olej
                                                              • sól, pieprz

                                                                Marchewkę pokroić na kształt frytek, usmażyć w głębokim oleju do chrupkości - miękkości, doprawić solą i pieprzem po usmażeniu

                                                                Na talerz położyć sałatkę, do foremki do sufletów przelać dip, wyłożyć stek i frytki z marchewki.

                                                                Kuba Jaworski

                                                                Stek z pieczonymi warzywami i sałatka

                                                                • stek z antrykotu
                                                                  • cukinia
                                                                    • papryka
                                                                      • masło
                                                                        • sól, pieprz
                                                                          • rozmaryn
                                                                            • oliwa z pestek winogron
                                                                              • sałata zielona
                                                                                • pomidor
                                                                                  • ser feta
                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                      • połowa główki czosnku
                                                                                        • limonka

                                                                                          Stek smażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z pestek winogron na patelni wraz z czosnkiem, smażyć 3 minuty z każdej strony. Dodać 2 łyżki zimnego masła oraz gałązkę rozmarynu, masełkować stek z każdej strony ok. 35 sekund.

                                                                                          Sałatka: porwać sałatę, dodać pomidora pokrojonego w kostkę, ser feta też pokrojony w kostkę, skropić oliwą, wycisnąć sok z limonki, doprawić solą, wymieszać.

                                                                                          Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, wrzucić paprykę pokrojoną w słupki. Piec w piekarniku w temp 190 stopni przez 6 minut. Po tym czasie dołożyć pokrojoną w plastry cukinię i piec jeszcze 8 minut.

                                                                                          Na talerz wyłożyć steka, dać sałatkę w ringu, ściągnąć ring, wyłożyć pieczone warzywa obok.

                                                                                          Lena Góra

                                                                                          Stek z frytkami z ziemniaka, z marchewki i puree z groszku

                                                                                          • zielony mrożony groszek
                                                                                            • śmietanka 12% pół szklanki
                                                                                              • stek z antrykotu
                                                                                                • rozmaryn suszony i rozmaryn gałązki
                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                    • bazylia
                                                                                                      • masło
                                                                                                        • masło klarowane
                                                                                                          • 2 ziemniaki
                                                                                                            • marchewka

                                                                                                              Stek kroimy na grubość 3-4 cm, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na drugiej stronie również doprawiamy, wmasowujemy w mięso. Na jedną stronę nakładamy gałązkę rozmarynu.

                                                                                                              Puree: groszek gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pieprzu, blendujemy na gładką masę.

                                                                                                              Frytki: ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na kształt frytek. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz suszonym rozmarynem. Pieczemy w maszynie Ovi 11 minut (można też w piekarniku) w 160 stopniach.

                                                                                                              Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy stek, smażymy z obu stron na brązowy kolor, dodajemy 3 kosteczki masła zwykłego, 2 gałązki rozmarynu i masełkujemy. Zdejmujemy i odsączamy tłuszcz na papierze.

                                                                                                              Na talerz wykładamy stek, obok robimy łezkę z puree, wykładamy również frytki. Stek dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

                                                                                                              Maciek Piechowiak

                                                                                                              Stek z puree selerowo – jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami i orzeszkami pini

                                                                                                              • opakowanie orzeszków pini
                                                                                                                • stek z antrykotu
                                                                                                                  • 4 gałązki rozmarynu
                                                                                                                    • garść tymianku
                                                                                                                      • pół kostki masła
                                                                                                                        • sól morska
                                                                                                                          • oliwa z pestek winogron
                                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                                              • korzeń selera
                                                                                                                                • 2 duże jabłka
                                                                                                                                  • pieprz, sól
                                                                                                                                    • połowa główki czosnku

                                                                                                                                      Nastawiamy wodę, wrzucamy na gotującą się wodę obranego selera pokrojonego w grubą kostkę. Jabłka kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do garnka z gotującym się selerem jakieś 3-5 minut przed końcem gotowania. Odcedzamy, wkładamy do kielicha blendera, dodajemy 50 g masła, blendujemy na gładką masę.

                                                                                                                                      Prażymy orzeszki pini na suchej patelni, doprawiamy zwykłą solą.

                                                                                                                                      Doprawiamy steka solą morską, pieprzem, rozmarynem z obu stron. Odkładamy na 5 minut. Zdejmujemy rozmaryn. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, rozgrzewamy mocno, wrzucamy steka, smażymy z każdej strony do brązowego koloru. Dodajemy pozostałe masło, gałązkę rozmarynu, tymianek, czosnek i masełkujemy.

                                                                                                                                      Jabłko kroimy w talarki, smażymy na patelni grillowej, aż się skarmelizują.

                                                                                                                                      Na talerzu robimy kleks z puree, kładziemy karmelizowane jabłka, obok stek, ozdabiamy tymiankiem i rozmarynem.

                                                                                                                                      Piotrek Sobczak

                                                                                                                                      Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, masełko café de Paris

                                                                                                                                      • antrykot
                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                          • rozmaryn
                                                                                                                                            • masło klarowane

                                                                                                                                              Wykroić stek. Natrzeć solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i masłem klarowanym. Smażyć z obu stron do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

                                                                                                                                              Puree z ziemniaków

                                                                                                                                              • ziemniaki
                                                                                                                                                • mleko
                                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                                                                                      Ugotować ziemniaki do miękkości. Zblendować z mlekiem i masłem. Posolić i dodać pieprz.

                                                                                                                                                      Masełko café de Paris

                                                                                                                                                      • masło
                                                                                                                                                        • natka pietruszki
                                                                                                                                                          • tymianek
                                                                                                                                                            • anchois
                                                                                                                                                              • czosnek

                                                                                                                                                                Masło ubić. Dodać natkę pietruszki, tymianek. Dodać drobno pokrojone anchois, posiekany czosnek. Masło schłodzić w zamrażarce.

                                                                                                                                                                Stek ułożyć na talerzu. Obok purée z ziemniaków. Na steku położyć odrobinę masła. Całość udekorować gałązką tymianku.

                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości