Przepisy z V odcinka - Robaki!!!:)

"MasterChef Junior" odcinek 5.
"MasterChef Junior" odcinek 5.

OLEK

Marynowany móżdżek na puree z selera naciowego i sosem leśnym

Składniki:

-1 móżdżek

-2 szczypty tymianku

-szczypta majeranku

-2 szczypty soli

-2 szczypty pieprzu

-pół łyżki masła

-pół szalotki

-1 ząbek czosnku

-1 seler naciowy

-3 plasterki papryczki chilli

-70ml śmietanki 30%

-1/4 szalotki

-50 g jeżyn

-40 g borówek

-natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Do osolonej gotującej się wody wrzucamy seler naciowy. Gotujemy aż będzie miękki. Móżdżek blanszujemy. Smażymy na maśle z dodatkiem szalotki i czosnku. Smażymy aż zmieni kolor na lekko fioletowy. Seler naciowy miksujemy z dodatkiem soli, pieprzu, szalotki i chilli. Na koniec dodajemy śmietanki. Do garnka dodajemy owoce i trochę wody. Gotujemy aż do momentu puszczenia soków przez owoce. Odlewamy trochę wody i miksujemy. Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy.

Michalina Powolna

Klopsiki z podrobów oraz puree z cukinii

Składniki:

- cukinia 1 szt.

- pół papryki czerwonej

- pół cebuli

- garść natki selera

- podroby { serce, żołądki }

- sól – pieprz

- papryka ostra mielona

- masło 20g.

- śmietanka 30%

Przygotowanie:

Cukinie obierz pokrój w grubsze talarki i ugotuj.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę natkę zsiekaj i podsmaż na maśle.

Gotową cukinię dopraw i zblenduj z odrobiną masła.

Podsmażoną cebule, paprykę, natkę zblenduj dopraw solą, pieprzem, papryką dodaj śmietankę.

Podroby zmiel dopraw uformuj w kulki i gotuj w osolonej wodzie przez 5 – 10 min.

Gotowe.

JAN ZATORSKI:

Owadowe orzeźwienie, czyli sałatka z robakami, chrząszczami i mrówkami z sosem robakowo-mangowym.

Składniki:

-garść rukoli

-kilka robaków

-kilka chrząszczy

-1 mango

-pół szklanki śmietanki 30 %

-pół szklanki mleka kokosowego

-papryczka chilli

-kolendra

-kilka mrówek do dekoracji

-sól,pieprz

-grzybki mun ( suszone)

-łyżka orzeszków pinii i nerkowca

Sposób wykonania:

Sos:

Wlać mleko kokosowe razem ze śmietanką do garnka. Wrzuć robaki do tego oraz zblendowane mango oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Dodaj posiekaną kolendrę. Posól i popieprz do smaku. Sos redukuj. Po redukcji przesiej przez sito by pozbyć się robaków.

Podsmaż na maśle resztę robaków i chrabąszczy.

Resztę mango pokrój w kostkę i podpraż orzeszki nerkowca i pinii wraz z grzybami mun na patelni. Na talerz wyłóż rukolę, na to mango, podsmażone robaki i chrabąszcze i wszystko polej sosem.

Udekoruj kolendrą i mrówkami. Na koniec posyp orzechami.

Nikola Stępień

Sałatka a’la pyszne robaczki

-mango

-rukola

-pomidor

-papryka czerwona

-papryczka chili

-jeżyny 3

-5 borówek

-móżdżek

-garść robaków

-masło

sól,pieprz

Mango, pomidora, papryczkę chili i paprykę pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć do niej na 15 sekund móżdżek. Potem daj go na patelnię z rozpuszczonym masłem i smaż około 3 minut z każdej strony, dopraw solą i pieprzem.

Sos:

Pokrojone mango, papryki i pomidor wrzuć do miski, dodaj rukolę. Jeżyny, borówki, mango i szczyptę cukru zblenduj na gładką masę.

Do sałatki dodaj robaczki i mózg.

Na talerzu wyłóż sałatkę, polej sosem, ozdób robaczkami, gotowe .

Julka Misiak

Potrawa z azjatyckiej puszczy

-małe robaczki suszone

-świerszcze suszone

-żuczki suszone

-sos sojowy

-limonka

-oliwa z oliwek

-papryka żółta i czerwona

-pomidory 2

-sól, pieprz, rozmaryn suszony

-papryka słodka w przyprawie

-serduszka indycze 4-5 sztuk

-świeży rozmaryn, natką pietruszki

-korzeń pietruszki

-kilka pomidorków koktajlowych

-szklanka kurek mrożonych

-3 borowiki mrożone

-pół szklanki śmietanki 30%

-bazylia świeża

-masło

- cebula czerwona

Najpierw robimy gulasz: pomidory i papryki siekamy w kostkę i przekładamy do miski. Od serduszek odcinamy górną warstwę tłuszczu i kroimy na plasterki. Cebulkę siekamy i dodajemy do warzyw. Wszystkie warzywa i siekane serduszka wrzucamy do garnka i gotujemy bez wody przez ok 10 minut na dużym ogniu, aż serduszka będą miękkie i powstanie gulasz. Podczas gotowania gulaszu dodajemy do niego soli, pieprzu, rozmarynu, troszkę natki pietruszki i paprykę w przyprawie.

Grzyby: kroimy wszystkie grzyby. Pamiętamy o tym, że nie mogą być posiekane na miazgę, muszą zachować swój kształt. Wrzucamy grzyby na patelnię i dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy śmietanka zlepi się z grzybami, mieszamy masę z małymi robaczkami i szczyptą rozmarynu.

Marynata: pół miseczki zalewamy sosem sojowym, dodajemy sok z połowy limonki, ubijamy trzepaczką. Dodajemy następnie 2 łyżki oliwy z oliwek i ubijamy ponownie. 3 żuczki wkładamy do marynaty i dodajemy natkę pietruszki i mieszamy patyczkiem żuczki w marynacie. Żuczki stały się błyszczące i posłużą jako jadalna ozdoba.

Na patelni na maśle podsmażamy jeden kawałek korzenia pietruszki obranego ze skórki. Po usmażeniu na tym samym tłuszczu smażymy świerszcze suszone.

Na talerzu kładziemy gulasz, a obok niego grzybki, dekorujemy krańce błyszczącymi żuczkami. Na granicę gulaszu i grzybków sypiemy świerszcze smażone, na krańce talerza też możemy je posypać. Dekorujemy całość kawałkiem pietruszki, plastrem limonki i zieleniną, np. bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, gotowe .

Janek Sowiński

Pierś z kaczki z robakami

-pierś z kaczki

-robaki podłużne

-kurki 10szt.

-śmietana 30%

-cebulka

-mleko kokosowe

-masło

-sos sojowy

-kolendra

- oliwa z oliwek

Kaczkę marynujemy w sosie sojowym i pieprzu i odstawiamy na parę minut. Następnie usmażyć pierś na oliwie na patelni skórą do dołu tak przez parę minut. Następnie wstawiamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 5 minut wyjmujemy i zostawiamy do odpoczynku na kilka minut.

Sos: kroimy cebulę w mniejszą kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone na pół kurki, smażymy chwilę, następnie zalewamy trochę mlekiem kokosowym i śmietanką, redukujemy, wlewamy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy kolendrą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy na małym ogniu.

Kaczkę pokrój w plastry, wyłóż na talerz, polej sosem,posyp robakami, dodaj świeżej kolendry do ozdoby.

Lena Król

Móżdżki według Lenki

-móżdżki

-papryka ostra

-pietruszka

-rukola

-sól, pieprz

-sos sojowy

-oliwa z oliwek

-limonka

-robaki

-orzeszki solone

-cebula

-masło

- pomidorki koktajlowe

Na patelnię dajemy kawałek masła, kroimy cebulkę w paski, dodajemy ją do patelni. Następnie dodajemy móżdżki, smażymy. Kroimy ostrą paprykę i pomidorki w paski. Wkładamy je do miski, dodajemy rukolę, mieszamy. Dodajemy do tego robaki i orzeszki.

Sos: 4 łyżki sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek, pół soku z limonki, wszystko mieszamy ze sobą

Następnie sos dodajemy do sałatki i mieszamy.

Na talerzu wykładamy móżdżki, sałatkę. Dekorujemy pokrojona papryką na kształt kwiatków. Gotowe

Helenka Korwek

Inwazja robaków

-żołądki ,

-paczka jeżyn

-kawałek papryczki chili

-kawałek imbiru

-4 łyżki cukru

-10 strączków groszku

-oliwa z oliwek

-majeranek, tymianek

-cukinia

-pietruszka

-sól, pieprz do smaku

-opcjonalnie robaki suszone

- cytryna

Żołądek smażymy na patelni na maśle klarowanym po 5 minut z każdej strony. Jeżyny smażymy na maśle klarowanym z odrobiną soku z cytryny, trochę cukru, z kawałkiem papryczki chili. Smażymy, aż się jeżyny rozpadną. Wtedy je blendujemy. Marynujemy cukinię w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i tymianku, majeranku. W międzyczasie na patelni na maśle klarowanym karmelizujemy strączki groszku. Jak się skarmelizują, to na patelni grillowej, grillujemy cukinię.

Wszystko wykładamy na talerz i ozdabiamy robakami.

Kuba Nowak

Grasica z puree z pora i sosem z owoców leśnych

-grasica 200g

-2 białe części pora

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-duża garść jeżyn

-duża garść borówek

-szklanka mleka kokosowego

-ząbek czosnku

-garść orzeszków ziemnych

-gałązka świeżej mięty

-półtorej łyżki mąki pszennej

-2 szklanki wody

-gałązka rozmarynu

-plasterek imbiru

Umyć i pokroić pora (tylko białą część) na drobne kawałki wrzucić na zimna i pokropiona oliwą patelnie i dusić przez 5 min. dolać do duszącego się pora wodę i gotować jeszcze przez 12 min .w tym czasie Grasice i imbir wrzucić do gotującej się wody na około minutę .wyjąć i osuszyć . Pora zblendowac, przyprawić solą i pieprzem.

Na rozgrzaną oliwą patelnie kładziemy czosnek, rozmaryn, i chwilę później grasicę. Smażymy przez 3 minuty.

SOS:

Borówki i jeżyny umyć i zblendować z miętą i połową mleka kokosowego i orzeszkami. Uzyskany mus przelać na patelnię dodać resztę mleka kokosowego i gotować przez 7 minut.

Na talerzu układamy puree z pora, na tym grasicę, obok sos. Do dekoracji możemy użyć orzechów i świeżych owoców.

Paulinka Foremny

Era Robali – mózg podany z sosem kurkowym,

karmelizowanymi marchewkami i robalami

Składniki:

- mózg ok.200g

- kurki 20 sztuk

- śmietanka 30% ok 150 ml

- marchewki 1 szt. (pokrojona w słupki)

- cukier (do skarmelizowania)

- garść robaków przygotowanych do spożycia

- pietruszka świeża

- cebula 1 szt.

- sól

- pieprz

-papryczka chilli

Wykonanie:

Mózg blanszujemy. Odcinamy błonki i oczyszczamy. Smażymy z poćwiartowaną cebulą. Następnie doprawiamy.

Kolejny krok to zrobienie sosu kurkowego. Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy kurki. Doprawiamy. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy (ale żeby się nie zagotowało). Karmelizujemy marchewki.

Mózg podajemy z marchewkami, sosem kurkowym, robakami i chili pokrojonym w kostkę.

Natalia Tokarska

Pierogi z serc drobiowych z musem borówkowym i puree z pietruszki a la Natalia

Składniki

-serca drobiowe

-mąka pszenna

-1 jajko , 2 żółtka

-olej

-borówki

-pietruszka

-sól , pieprz

-orzeszki ziemne

- podłużne robaki

Zagniatamy ciasto na pierogi , serca drobiowe obsmażamy na patelni i gotujemy aż będą miękkie następnie mielimy i doprawiamy do smaku lepimy pierożki w kształcie torebek , Gotujemy ok 3-4 minuty aż wypłyną. Z borówek przygotowujemy mus . Pietruszkę gotujemy i przyrządzamy pure . wykładamy na talerz i posypujemy orzeszkami i robakami

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zofia Szawernowska: "Małgosia się bała. Wcale jej się nie dziwię"

Zofia Szawernowska: "Małgosia się bała. Wcale jej się nie dziwię"

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Skazana 3 PRZED EMISJĄ W TV: Alicja oskarża Hepnera o handel kobietami

Skazana 3 PRZED EMISJĄ W TV: Alicja oskarża Hepnera o handel kobietami

Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

Klaudia El Dursi dostaje od fanów zdjęcia intymnych części ciała?!

Klaudia El Dursi dostaje od fanów zdjęcia intymnych części ciała?!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u Kuby Wojewódzkiego! "Nic dodać, nic ująć"!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u Kuby Wojewódzkiego! "Nic dodać, nic ująć"!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?