Przepisy z IX odcinka - Burak w roli głównej!

MasterChef Junior odcinek 9 (13).jpg
MasterChef Junior odcinek 9 (13).jpg

Sonia Rudolf

Stek z buraka/espuma buraczana/kawior z malin/puder z koperku/gąbka buraczana/przekąski z gruszki

Składniki:

  • buraki
    • mini buraki kolorowe
      • śmietana 30%
        • oliwa z oliwek
          • olej rzepakowy
            • masło
              • maliny
                • koperek
                  • ocet balsamiczny
                    • kakao
                      • miód
                        • maltodextryna
                          • xantana
                            • agar
                              • sól, pieprz, cukier
                                • ziele angielskie, liść laurowy
                                  • ocet winny

                                    Do dekoracji:

                                    • kwiaty jadalne
                                      • szczawik krwisty

                                        Steki i espuma buraczana:

                                        Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości (około 50 min.). Po upieczeniu buraki obieramy. Zostawiamy kilka na steki, a resztę wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę (masa nie może być za gęsta). Następnie dodajemy masło i pół łyżeczki xantany. Jeszcze przez kilka minut blendujemy, a pózniej przecieramy przez sitko. Wszystko przelewamy do syfonu, do którego wbijamy dwa naboje i odstawiamy.

                                        Kawior z malin:

                                        200 ml oleju przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki. Maliny zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania intensywnego wywaru (soku). Następnie cedzimy przez drobne sitko i studzimy. Po wystudzeniu odmierzamy 100 ml soku, który wlewamy do rondla. Dodajemy do soku 1,5g agaru i ciągle mieszając, zagotowujemy. Następnie nabieramy strzykawką i powoli wypuszczamy kropelki do zimnego oleju. Kawior przelewamy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie.

                                        Oliwa koperkowa i puder koperkowy:

                                        Oliwę podgrzewamy w rondlu do 70 stopni. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy świeży koperek i blendujemy około 12–15 minut. Następnie przelewamy przez gazę. Tak uzyskaną oliwę koperkową łączymy z maltodekstryną i robimy puder koperkowy.

                                        Marynowane mini buraki:

                                        Do rondla wlewamy wodę (100ml), ocet winny (50ml), dodajemy sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy i wkładamy do marynaty pokrojone w cienkie plasterki mini buraki. Studzimy.

                                        Sos kakaowy:

                                        Na patelnię wlewamy sok z buraka, dodajemy ocet balsamiczny ,miód i kakao. Wszystko mieszamy, redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Sprawdzamy smak, w razie potrzeby dodajemy miód lub ocet.

                                        Gąbka buraczana:

                                        • 120g białka
                                          • 80g żółtek
                                            • 80g mąki
                                              • 70 ml soku z buraka

                                                Wszystkie składniki zmiksować. W denku od kubka papierowego zrobić dziurki. Ciasto włożyć do syfonu, wbić 3 naboje NO2 i wycisnąć do połowy kubka. Włożyć na minutę do mikrofalówki, wyjąć, odciąć denko, wypchnąć gąbkę.

                                                Przekąski z gruszki :

                                                • pół gruszki
                                                  • 300 ml oleju rzepakowego

                                                    Gruszkę kroimy w cienkie plastry, rozgrzewamy olej, wkładamy gruszkę do oleju, smażymy do zarumienienia.

                                                    Upieczonego buraka, którego zostawiliśmy, kroimy na steki grubości około 2-3 cm. Smażymy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni, następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy na trzy części (możemy również podać w całości), wykładamy na talerz, dodajemy espumę, kawior z malin, puder koperkowy, marynowane mini buraki, sos, gąbkę buraczaną i gruszki. Dekorujemy kwiatami i szczawikiem.

                                                    Natalka Tokarska

                                                    Stek z buraka/espuma buraczana/kawior z malin/puder z koperku/lody z buraka/chipsy z marchewki.

                                                    Składniki:

                                                    • buraki
                                                      • mini buraki kolorowe
                                                        • śmietana 30%
                                                          • oliwa z oliwek
                                                            • olej rzepakowy
                                                              • masło
                                                                • maliny
                                                                  • koperek
                                                                    • ocet balsamiczny
                                                                      • kakao
                                                                        • miód
                                                                          • maltodextryna
                                                                            • xantana
                                                                              • agar
                                                                                • sól, pieprz, cukier
                                                                                  • ziele angielskie, liść laurowy
                                                                                    • ocet winny

                                                                                      Do dekoracji:

                                                                                      • kwiaty jadalne
                                                                                        • szczawik krwisty

                                                                                          Steki i espuma buraczana:

                                                                                          Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości (około 50 min.). Po upieczeniu buraki obieramy. Zostawiamy kilka na steki, a resztę wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę (masa nie może być za gęsta). Następnie dodajemy masło i pół łyżeczki xantany. Jeszcze przez kilka minut blendujemy, a pózniej przecieramy przez sitko. Wszystko przelewamy do syfonu, do którego wbijamy dwa naboje i odstawiamy.

                                                                                          Kawior z malin:

                                                                                          200 ml oleju przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki. Maliny zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania intensywnego wywaru (soku). Następnie cedzimy przez drobne sitko i studzimy. Po wystudzeniu odmierzamy 100 ml soku, który wlewamy do rondla. Dodajemy do soku 1,5g agaru i ciągle mieszając, zagotowujemy. Następnie nabieramy strzykawką i powoli wypuszczamy kropelki do zimnego oleju. Kawior przelewamy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie.

                                                                                          Oliwa koperkowa i puder koperkowy:

                                                                                          Oliwę podgrzewamy w rondlu do 70 stopni. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy świeży koperek i blendujemy około 12–15 minut. Następnie przelewamy przez gazę. Tak uzyskaną oliwę koperkową łączymy z maltodekstryną i robimy puder koperkowy.

                                                                                          Marynowane mini buraki:

                                                                                          Do rondla wlewamy wodę (100ml), ocet winny (50ml), dodajemy sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy i wkładamy do marynaty pokrojone w cienkie plasterki mini buraki. Studzimy.

                                                                                          Sos kakaowy:

                                                                                          Na patelnię wlewamy sok z buraka, dodajemy ocet balsamiczny ,miód i kakao. Wszystko mieszamy, redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Sprawdzamy smak, w razie potrzeby dodajemy miód lub ocet.

                                                                                          Lody z buraka:

                                                                                          • 5 średnich buraków
                                                                                            • 5 łyżek śmietanki 30%
                                                                                              • ciekły azot
                                                                                                • sól, pieprz-do smaku
                                                                                                  • oliwa-50ml

                                                                                                    Buraki obrać ze skórki, zawinąć w folię z solą, pieprzem i oliwą. Piec w piekarniku w 215 stopniach przez 40 minut (do miękkości). Wyjąć, zblendować na gładką masę. Do masy dodać śmietankę, przełożyć do robota, dolewać ciekły azot do powstania konsystencji lodów.

                                                                                                    Chipsy z marchewki:

                                                                                                    • marchewka-1-2 szt.
                                                                                                      • olej rzepakowy-0,5l

                                                                                                        Olej nagrzać w garnku do 170 stopni. Marchewkę pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, smażyć w oleju do powstania chipsów.

                                                                                                        Upieczonego buraka, którego zostawiliśmy, kroimy na steki grubości około 2-3 cm, smażymy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni, następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy na trzy części (możemy również podać w całości), wykładamy na talerz, dodajemy espumę, kawior z malin, puder koperkowy, marynowane mini buraki, sos, lody z buraka, chipsy i dekorujemy kwiatami i szczawikiem.

                                                                                                        1. 1. Mateusz Książko

                                                                                                          Stek z buraka/espuma buraczana/kawior z malin/puder z koperku

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • buraki
                                                                                                            • mini buraki kolorowe
                                                                                                              • śmietana 30%
                                                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                                                  • olej rzepakowy
                                                                                                                    • masło
                                                                                                                      • maliny
                                                                                                                        • koperek
                                                                                                                          • ocet balsamiczny
                                                                                                                            • kakao
                                                                                                                              • miód
                                                                                                                                • maltodextryna
                                                                                                                                  • xantana
                                                                                                                                    • agar
                                                                                                                                      • sól, pieprz, cukier
                                                                                                                                        • ziele angielskie, liść laurowy
                                                                                                                                          • ocet winny

                                                                                                                                            Do dekoracji:

                                                                                                                                            • kwiaty jadalne
                                                                                                                                              • szczawik krwisty

                                                                                                                                                Steki i espuma buraczana:

                                                                                                                                                Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości (około 50 min.). Po upieczeniu buraki obieramy. Zostawiamy kilka na steki, a resztę wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę (masa nie może być za gęsta). Następnie dodajemy masło i pół łyżeczki xantany. Jeszcze przez kilka minut blendujemy, a pózniej przecieramy przez sitko. Wszystko przelewamy do syfonu, do którego wbijamy dwa naboje i odstawiamy.

                                                                                                                                                Kawior z malin:

                                                                                                                                                200 ml oleju przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki. Maliny zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania intensywnego wywaru (soku). Następnie cedzimy przez drobne sitko i studzimy. Po wystudzeniu odmierzamy 100 ml soku, który wlewamy do rondla. Dodajemy do soku 1,5g agaru i ciągle mieszając, zagotowujemy. Następnie nabieramy strzykawką i powoli wypuszczamy kropelki do zimnego oleju. Kawior przelewamy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie.

                                                                                                                                                Oliwa koperkowa i puder koperkowy:

                                                                                                                                                Oliwę podgrzewamy w rondlu do 70 stopni. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy świeży koperek i blendujemy około 12–15 minut. Następnie przelewamy przez gazę. Tak uzyskaną oliwę koperkową łączymy z maltodekstryną i robimy puder koperkowy.

                                                                                                                                                Marynowane mini buraki:

                                                                                                                                                Do rondla wlewamy wodę (100ml), ocet winny (50ml), dodajemy sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy i wkładamy do marynaty pokrojone w cienkie plasterki mini buraki. Studzimy.

                                                                                                                                                Sos kakaowy:

                                                                                                                                                Na patelnię wlewamy sok z buraka, dodajemy ocet balsamiczny ,miód i kakao. Wszystko mieszamy, redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Sprawdzamy smak, w razie potrzeby dodajemy miód lub ocet.

                                                                                                                                                Lody buraczane:

                                                                                                                                                Połowę espumy buraczanej przed dodaniem masła i xantany odstawić. Następnie przełożyć do robota kuchennego, ustawić obroty na 3-4, wlewać ciekły azot, do momentu powstania granulek. Lody włożyć do zamrażarki.

                                                                                                                                                Maliny zamrozić w azocie i wykorzystać je do ozdoby dania na talerzu.

                                                                                                                                                Upieczonego buraka, którego zostawiliśmy, kroimy na steki grubości około 2-3 cm, smażymy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni, następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy na trzy części (możemy również podać w całości), wykładamy na talerz, dodajemy espumę, kawior z malin, puder koperkowy, marynowane mini buraki, sos, lody i dekorujemy kwiatami i szczawikiem.

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości