Przepisy z III odcinka - Uwaga! Ośmiornica!

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Kuba Paliś

Ośmiornica z chutney z mango i puree ziemniaczano – marchewkowo – jabłkowym

Wywar:

  • ośmiornica
    • marchewka
      • por
        • cebula szalotka
          • sól, pieprz

            Puree:

            • marchewka
              • jabłko
                • 2 ziemniaki
                  • sól, pieprz

                    Chutney:

                    • mango
                      • chili
                        • sól, pieprz
                          • por
                            • bazylia
                              • szalotka
                                • imbir
                                  • oliwa z oliwek
                                    • cukier

                                      Do garnka wrzucamy warzywa na wywar, doprawiamy. Ośmiornicy odkrawamy głowę, macki dzielimy, wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 40-50 minut.

                                      Do rondla wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną szalotkę, jak się zeszkli, wrzucamy pokrojone mango, posiekaną bazylię, dodajemy imbir, pokrojonego pora, doprawiamy świeżym chili, solą, pieprzem i odrobiną cukru, mieszamy do uzyskania konsystencji przypominającej dżem.

                                      Obieramy marchewkę, jabłko, ziemniaki. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie blendujemy je wraz z podsmażonym jabłkiem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem

                                      Na talerz w ringu dajemy chutney, ozdabiamy papryczką chili zieloną, obok kładziemy puree i ośmiorniczkę. Dekorujemy świeżą bazylią.

                                      Maja Leonard

                                      Ośmiornica z makaronem

                                      • ośmiornica
                                        • cebula czerwona
                                          • czosnek
                                            • 3 jajka
                                              • mąka
                                                • sól, pieprz
                                                  • cukier
                                                    • szpinak
                                                      • oliwa

                                                        Ośmiornicę wkładamy do garnka z wodą, gotujemy około godziny. Kroimy czerwoną cebulę na małe kosteczki, dajemy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy, dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru, mieszamy, smażymy. Następnie wszystko z patelni blendujemy. I tak powstaje sos.

                                                        Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, 3 jajka całe, oliwę, mieszamy. Zagniatamy ciasto ręką, wałkujemy, wycinamy paski. Gotujemy w wodzie z solą i oliwą, aż wypłynie na wierzch, odcedzamy.

                                                        Na talerz kładziemy makaron, na niego ośmiornicę i polewamy sosem

                                                        Deser miodowo-migdałowo-czekoladowy

                                                        • czekolada biała, czekolada mleczna
                                                          • migdały
                                                            • masło
                                                              • miód
                                                                • śmietanka 30%

                                                                  Migdały prażymy na maśle na patelni. Do słoiczka nalewamy miodu. Następnie topimy białą czekoladę i mleczną ze śmietanką w kąpieli wodnej. Do słoiczka na miód wsypujemy prażone migdały, wlewamy czekoladę, znowu polewamy miodem, dajemy migdały i na górę znowu czekoladę, jeszcze trochę miodu i na to jeszcze trochę czekolady. Na to trochę prażonych migdałów i na samym szczycie kładziemy miętę.

                                                                  Karolina Downar

                                                                  Ośmiornica z sałatką z rukoli

                                                                  • ośmiornica 3 macki
                                                                    • pół kostki masła
                                                                      • połowa pora
                                                                        • jedno jabłko
                                                                          • szczypta tymianku
                                                                            • 4 marchewki
                                                                              • sól, pieprz
                                                                                • rukola
                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                    • miód
                                                                                      • papryka żółta
                                                                                        • parmezan

                                                                                          Gotujemy wodę, wrzucamy do niej pokrojone w plastry 2 marchewki, ¼ pora, solimy, odrobinę pieprzymy, gotujemy. Z ośmiornicy wycinamy macki wg uznania, wrzucamy do zagotowanej wody z warzywami i gotujemy przez 45 minut. Sprawdzamy po tym czasie, jak nóż łatwo wychodzi, to znak, że ośmiornica jest gotowa.

                                                                                          Sos: kroimy marchewki na plastry, dajemy je do piekarnika na 5 minut i pieczemy w 180 stopniach. Wyciągamy po 5 minutach, dajemy je na patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy pokrojonego w cienkie kawałeczki pora, smażymy, aż warzywa będą lekko zarumienione. Na oddzielnej patelni roztapiamy pół kostki masła, dodajemy 2 łyżki miodu, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku. Dodajemy połowę opakowania parmezanu pokrojonego w kostki. Jak parmezan się lekko rozpuści, wyciągamy łyżką wszystkie grudki serowe, mieszamy i sos gotowy.

                                                                                          Do sosu wrzucamy wcześniej zrobione warzywa. Połowę papryki kroimy w plastry, wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 5 minut. Wyciągamy ją i dodajemy do sosu.

                                                                                          Jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy je na patelnię, posypujemy szczyptą soli i szczyptą pieprzu, jak jabłko zmięknie i lekko się zarumieni, wrzucamy je do sosu, mieszamy wszystko razem.

                                                                                          Ugotowaną ośmiornicę kroimy w kostkę.

                                                                                          Na głęboki talerz wrzucamy rukolę, na nią dajemy ośmiornicę, polewamy sosem z warzywami, lekko mieszamy, gotowe

                                                                                          Wiktor Przysiężny

                                                                                          Ośmiornica z chutney z mango i ośmiornica z kawiorem bakłażanowym

                                                                                          • 4 macki ośmiornicy
                                                                                            • por
                                                                                              • 3 marchewki małe
                                                                                                • imbir
                                                                                                  • goździki, anyż
                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                      • cebula
                                                                                                        • woda
                                                                                                          • 3 pomidory duże
                                                                                                            • 2 małe bakłażany
                                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                • oliwa
                                                                                                                  • mango
                                                                                                                    • cebula szalotka
                                                                                                                      • pieprz kolorowy w ziarnach
                                                                                                                        • trawa cytrynowa
                                                                                                                          • miód
                                                                                                                            • bazylia, kolendra
                                                                                                                              • limonka

                                                                                                                                Zagotowujemy wywar z pora, marchewki, imbiru, goździków, anyżu, cebuli. Do zagotowanego wywaru wrzucamy macki ośmiornicy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do piekarnika wkładamy nacięty w kostkę, popieprzony i posolony oraz polany oliwą bakłażan, po 10 minutach pieczenia dodajemy pomidory z naciętym krzyżykiem od spodu. Po 15 minutach zakrywamy to folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut.

                                                                                                                                Mango obieramy ze skórki, kroimy w małe kosteczki. Smażymy cebulę szalotkę pokrojoną w kostkę na oliwie, dodajemy mango, skrapiamy to lekko limonką, wlewamy łyżkę miodu, dodajemy pokrojony w kosteczkę imbir, doprawiamy pieprzem w ziarnach, dodajemy trawę cytrynową obitą tępą stroną noża. Dodajemy posiekaną kolendrę, wszystko chwilę podsmażamy. Co 15-20 minut sprawdzamy twardość ośmiornicy. Jeżeli odchodzi łatwo od noża, to jest gotowa. Upieczony bakłażan z pomidorem wyciągamy z piekarnika, wybieramy miąższ z bakłażana i obieramy pomidora ze skórki. Siekamy bakłażana z pomidorem, podsmażamy na oliwie i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy. Ugotowaną ośmiornicę wykładamy na papier do odsączenia. Podsmażamy ją lekko z dwóch stron na patelni.

                                                                                                                                Kawior bakłażanowy wykładamy na talerzu w ringu i obok dajemy ośmiornicę. Polewamy wszystko oliwą bazyliową. Chutney z mango układamy w górkę łyżką, obok dajemy ośmiornicę i polewamy oliwą.

                                                                                                                                Sonia Rudolf

                                                                                                                                Ośmiornica w moim wykonaniu

                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                • 2 bakłażany
                                                                                                                                  • 1,5 pomidora
                                                                                                                                    • świeża bazylia
                                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                        • 3 macki ośmiornicy
                                                                                                                                          • paczka zielonych szparagów
                                                                                                                                            • 30 g masła
                                                                                                                                              • oliwa z oliwek

                                                                                                                                                Wywar:

                                                                                                                                                • litr wody
                                                                                                                                                  • 1 marchewka
                                                                                                                                                    • pół pora
                                                                                                                                                      • pół cebuli
                                                                                                                                                        • sól i pieprz do smaku

                                                                                                                                                          Litr wody zagotowujemy w dużym garnku, później dodajemy marchewkę, pora i cebulę. Do tego wrzucamy ośmiornicę i gotujemy przez 50 min. Następnie kroimy bakłażany na pół, smarujemy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i wstawiamy do pieca na ok. 20-30 min w temperaturze 170 stopni. Po 15 minutach dodajemy obok bakłażanów pomidory i zostawiamy w piecu. W międzyczasie odcinamy końce szparagów i później smażymy je na maśle z czosnkiem do zarumienienia się. Gdy bakłażany będą gotowe, wyjmujemy miąższ, a pomidory obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka z czosnkiem. Do tego garnka dodajemy miąższ, podgrzewamy i rozgniatamy wszystko na małe kawałeczki. Wyjmujemy ośmiornicę i kładziemy ją na patelnię aż się zarumieni. Wszystko podajemy na talerz i dekorujemy bazylią.

                                                                                                                                                          Lilka Jarocka

                                                                                                                                                          Egzotyczna ośmiornica

                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                          • ośmiornica
                                                                                                                                                            • mango
                                                                                                                                                              • papryczka chilli
                                                                                                                                                                • 50 ml białego wina
                                                                                                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                    • 1 marchewka
                                                                                                                                                                      • 1 por
                                                                                                                                                                        • 2 listki laurowe
                                                                                                                                                                          • 2 ziela angielskie
                                                                                                                                                                            • pęczek tymianku
                                                                                                                                                                              • sól, pieprz mielony
                                                                                                                                                                                • pieprz kolorowy w ziarnach
                                                                                                                                                                                  • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                    • sałata
                                                                                                                                                                                      • ocet ryżowy

                                                                                                                                                                                        Do dużego garnka nalewamy wodę. W międzyczasie ośmiornicy odkrawamy głowę i potrzebną ilość ramion. Później kroimy marchewkę i pora w kosteczkę i wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy tam też liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, sól i pieprz do smaku. Następnie wkładamy do wody macki ośmiornicy. Woda w tym czasie musi być gorąca, ale nie wrząca. Kroimy szalotkę w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka z oliwą i podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojone mango. Później zalewamy wszystko w rondelku delikatnie octem ryżowym i wrzucamy trochę tymianku, pieprzu kolorowego i dodajemy odrobinę startej chili. Zostawiamy na ogniu przez 5-10 minut i blendujemy. Po 30 minutach należy sprawdzić, czy ośmiornica jest gotowa. Na talerzu wykładamy puree z mango i na nie kładziemy ośmiorniczki. Przystrajamy sałatą.

                                                                                                                                                                                        Tosia Barcicka

                                                                                                                                                                                        Ciach blum

                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                        • parmezan
                                                                                                                                                                                          • bazylia
                                                                                                                                                                                            • ośmiornica
                                                                                                                                                                                              • 2 pomidory
                                                                                                                                                                                                • 2 bakłażany
                                                                                                                                                                                                  • 300 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                    • 4 jajka
                                                                                                                                                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                        • marchewka
                                                                                                                                                                                                          • por
                                                                                                                                                                                                            • cebula
                                                                                                                                                                                                              • sól i pieprz

                                                                                                                                                                                                                Na blasze układamy pomidory. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i w środku nacinamy je w szachownicę, przyprawiamy je, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy razem z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-30 minut. Nastawiamy litr wody, dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę i por. Gdy woda się zagotuje, dodajemy ramiona ośmiornicy i trzymamy na palniku przez 40 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ośmiornica jest gotowa. Mąkę, jajka i oliwę miksujemy w robocie kuchennym do wyrobienia ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na ok. 10 minut. Blachę z pomidorami i bakłażanami wyciągamy z piekarnika. Z bakłażanów wyciągamy miąższ, a pomidory obieramy ze skórki. Wszystko kroimy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy do blendera, przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i robimy makaron w stylu tagliatelle. W osobnym garnku do zagotowanej i posolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy aż do wypłynięcia. Gdy ośmiornica jest gotowa, odcedzamy ją, kroimy ramiona na mniejsze kawałki. Sos z bakłażanów i pomidorów wykładamy na spód talerza, następnie nakładamy makaron, a na niego ośmiornicę. Talerz ozdabiamy po bokach według uznania.

                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"