Przepisy z I odcinka - dania wegetariańskie

181205MASTERCHEF013.JPG
181205MASTERCHEF013.JPG

Helenka Korwek

Ravioli z płynnym żółtkiem i farszem z riccotty i szpinaku

Ciasto na makaron

-300 g mąki

-3 jajka

-łyżka oliwy z oliwek

-3 łyżki wody

-sól do smaku

Farsz

-serek riccotta 150g

-150 g parmezanu

- 3 żółtka

-sól i pieprz do smaku

-1 szalotka

Sos szałwiowy

-1/4 kostki masła

-5 listków szałwii

-sól do smaku

Wymieszaj wszystkie składniki do makaronu zawiń w folie i odstaw do odpoczęcia. W tym czasie zajmij się farszem;szalotkę podsmaż na maśle i oliwie z oliwek do momentu zaszklenia gdy szalotka się zaszkli dodaj szpinak i podsmaż. W misce zmieszaj serek ricotta i parmezan dodaj szpinak i sól.

Potem rozwałkuj ciasto na makaron i wytnij z niego kółka. Rękawem cukierniczym nałóż farsz do środka tworząc stożek. Do środka stożka wbij żółtko i zamknij drugim kółkiem z ciasta . Gotuj w zagotowanej i posolonej wodzie przez 3 min. W tym czasie zrób sos . Na patelnie daj masło i szałwię .Jak się sklaruje dodaj trochę wody z gotowania ravioli. Gdy ravioli się ugotuje to wyjmij na talerz polej sosem i posyp startym parmezanem. Można ozdobić świeżymi listkami szałwii.

Nikola Stępień

Placuszki z cukinii z salsą z awokado

Składniki:

-cukinia

-mąka 90 g

-jajko

-olej

-pomidor

-awokado

-czerwona cebula

-migdały

-pistacje

-kolendra zielona

-kukurydza

-limonka

Sposób przygotowania:

Zetrzeć cukinię na tarce, dodać mąkę i jajko. Porządnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Pokroić pomidor, awokado i czerwoną cebulę, wymieszać w misce. Migdały uprażyć na patelni i dodać. Dodać 2 łyżki soku z limonki.

Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką placki i smażyć kilka minut, aż zrobią się złociste.

W moździerzu rozbić pistacje, migdały i kolendrę razem z łyżeczką soku z limonki. Starannie wymieszać.

Placki odsączyć z tłuszczu na papierze. Następnie wyłożyć na talerz, przyozdobić salsą i udekorować pastą z pistacji i z migdałów.

Kuba Andruchewicz

Frytki warzywne z dwoma sosami

Składniki:

-800 g buraków, tyle samo marchewki i batatów

-1 łyżeczka soli gruboziarnistej

-1 szczypta pieprzu

-3 łyżki oliwy z oliwek

Warzywa myjemy, kroimy w słupki, nie trzeba obierać, wystarczy dobrze umyć. Oprószamy solą i pieprzem i mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

Sos zielony meksykański:

-1 pomidor

-1 dojrzałe awokado

-1 czerwona cebula

-1 mały ząbek czosnku

-1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

-1 szczypta soli

-1 szczypta pieprzu

-Sok z 1 dużej limonki

Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki, Awokado obieramy ze skóry i kroimy, siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy natkę pietruszki lub kolendry. Sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.

Sos biały bałkański:

-1 mały ząbek czosnku

-100 g ogórka zielonego

-250 g jogurtu typu greckiego

-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

-1 szczypta soli

-1 szczypta pieprzu

-1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich

Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszkamy razem z jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Frytki podajemy z sosami.

Zosia Taran Cukiniowe wieżyczki i łódeczki nadziewane kaszą i warzywami

Składniki:

-2 łyżki oliwy z oliwek

-100g kaszy gryczanej

-1 cebula czerwona

-1 żółta papryka

-Kilka pieczarek

-150g kukurydzy z puszki

-3 cukinie

-2 pomidory

-1 pęczek świeżej natki pietruszki

-Ser dobry do zapiekania

-Świeża bazylia

-Świeże oregano

-Sól, pieprz, słodka i ostra papryka zmielona,

Cukinie podgotowujemy przez około 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni Celsjusza (tryb góra i dół). Po ugotowaniu cukinii odkrawamy końce. Dwie cukinie przekrawamy na pół (wzdłuż), a pozostałą jedną kroimy w grube krążki. Następnie w krążkach wydrążamy miąższ tak, aby zostało go trochę na ściankach i na spodzie. Połówki wydrążamy po środku tak aby powstały mini łódeczki.

Kaszę gotujemy. Pomidory, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Zioła szatkujemy. Odcedzamy kaszę i wszystko razem mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na wysokiej patelni. Wsypujemy wymieszane składniki i chwilę podsmażamy.

Gotowy farsz nakładamy łyżką do wydrążonych cukinii. Na wierzch sypiemy starty na tarce na dużych oczkach ser. Gotowe cukinie wkładamy do piekarnika i pieczemy dopóki ser się roztopi.

SMACZNEGO!!!

Michał Lis

Mio viaggio Italiano

Ciasto:

-jajka 2

-mąka – 200 g

-oliwa – łyżka oliwy

-sól – szczypta

Na początku daję 100 g mąki na jedno jajko ( w zależności od ilości ciasta jakie chcemy mieć mnożymy tą ilość ). Rozbijamy jajka, do jajek dodajemy olej, lekko mieszamy. Jajka dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i w stawiamy do lodówki. W tym robimy farsz.

Farsz:

-Pomidory suszone

-Świeża bazylia

-Ser ricotta

-Sól

-Pieprz

Pomidory odsączamy z oliwy, kroimy, bazylie siekamy mieszamy z serkiem ricotta doprawiamy solą i pieprzem.

Po 20 minuta wałkujemy ciasto bardzo cienko. Wykrawamy kółka szklanką, na kółko nakładamy farsz i zakrywamy drugim. Zagniatamy brzegi widelczykiem. Ravioli gotujemy ok 2 minut w osolonej wodzie.

Sos:

-Szalotka – 1 sztuka

-Czosnek -2 ząbki

-Szpinak – garść

-Śmietana 36 – ok 100 ml.

-parmezan

Na łyżce oliwy podgrzewamy pokrojoną szalotkę, dodajemy posiekane ząbki czosnku, przysmażamy, dodajemy szpinak jak zwiędnie dodajemy śmietankę powoli i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy tylko solą i pieprzem.

Danie posypujemy tartym parmezanem

Weronika Studnicka Ptysie z guacamole i musem z mango

Składniki:

Ptysie

-200g mąki

-250ml wody

-125g masła

-Szczypta soli

-3 - 4 jajka

Guacamole

-2 dojrzałe awokado

-5 pomidorków koktajlowych

-Odrobina pieprzu cayenne

-Sól

-Pieprz

-limonka

-Pół mango

-Czerwona cebula

Przygotowanie:

Do garnka z gotującą się wodą dodać masło, sól poczekać aż się roztopi. Następnie dodać mąkę i mieszać aż powstanie piękna żółta kulka. Lekko ostudzić stopniowo dodawać jajka do miksującego się ciasta. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i przygotować blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).

Wyłożyć ciasto na blachę i piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut. W czasie pieczenia przygotować guacamole .Obrać awokado i rozgnieść widelcem. Wycisnąć pół limonki. Pokroić w drobną kostkę pomidorki, i odrobinę cebulki. Dodać sól, pieprz zwykły i pieprz cayenne do smaku. Zblendować mango. Podawać wg własnego uznania. Smacznego!!!

Łukasz Panic

Tarta wiele warta

Składniki:

Ciasto

-250g maki

-125g masła

-1 żółtko

-50ml wody

Farsz

-Szpinak 400g

-Ser feta Pół opakowania

-2 ząbki czosnku

Polewa

-100ml śmietanki

-2 jajka

-Ser feta pół opakowanie

-ser tarty ok 50 100g

ser a’la sos

-zielony ser

-gorgonzola

-Śmietanka

-feta

Do dekoracji

5 jadalnych kwiatów

20 30 płatków jadalnych kwiatów

-Oscypek

Przygotowanie:

Mąka, masło wyrobić, dodać jedno żółtko i wodę - wszystkie składniki dobrze wyrobić i wyłożyć do foremki. Zapiec w piekarniku ok 190 stopni i w tym czasie wykonać farsz.

Farsz:

Smażymy szpinak na patelni do miękkości, dodajemy zblanszowany czosnek (przeciśnięty lub posiekany)

Śmietankę z jajkami mieszamy wraz z fetą i żółtym startym serem

Farsz nakładamy na tartę i polewamy polewą serową

Pieczemy do złotego koloru polewy

Ser a’la sos

Dodajemy sery ze śmietanką wszystko dajemy by uzyskać kremową konsystencje

Dekoracje

Tartę dajemy na środek i dekorujemy serem a’la sos a wokół dajemy kwiaty i płatki

Zosia Gazda

Zupa Harira

-1 mała marchewka

-1 cebula

-2 litry wody

-1 puszka krojonych pomidorów

- szklanka passaty pomidorowej

-2 łyżeczki kuminu

-1 łyżeczka papryki ostrej

-1 łyżeczka cynamonu

-1 łyżeczka imbiru

-½ łyżeczki nasion kolendry

-½- szklanka zielonej soczewicy

-1 szklanka ciecierzycy z puszki

-Olej do smażenia

-Daktyle i limonka do podania

Przygotowanie:

Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na dnie garnka rozgrzej olej. Dodaj cebulę, marchewkę i przyprawy. Podsmaż to pięć minut.

Dodaj pomidory w puszce i passatę. Gotuj kolejne 5 minut.

Dodaj wodę i soczewicę. Jak woda się zagotuje to gotuj przez 20 – 30 minut.

Nalej na talerz i podawaj z daktylami i limonką.

Olga Bosak Trendy lunch Składniki:

- Jedna szklanka puree z dyni (dynie obrać piec w piekarniku przez ok. 30 min w 180 stopniu , następnie zblendować ze śmietaną 18%.

- Szczypta gałki muszkatołowej.

- Posiekana pietruszka.

- Mleko ok. 100ml

- Woda ok. 250ml

- Bułka tarta do obtoczenia.

- Olej rośliny bądź oliwa z oliwek.

- Jedno jajko.

- Jeden kalafior.

- 2 op. Śmietany 18%.

Składniki na frytki ze słodkich ziemniaków (batatów).

- Bataty ok. 5 sztuk

- Sól morska (do smaku).

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- Gałązki świeżych ziół (np. tymianek oregano).

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni , obierz i pokrój dynię, następnie wsadź ją do pieca i piecz przez ok. 30 min. (do miękkości). Obierz i pokrój bataty nasmaruj oliwą z oliwek i oprósz ziołami. Gotuj kalafiora w wodzie i mleku do miękkości. Następnie wstaw frytki do piekarnika i piecz przez ok. 17-20 min. Żeby były jeszcze troszeczkę twarde. Zblenduj dynie ze śmietaną dodaj zioła i jajko. Smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek do złotego koloru. Zblenduj kalafiora ze śmietaną na gładka masę, przelej do rękawa cukierniczego i wyciśnij na talerzu.

Sposób podania: - Świeże zioła.

- Kwiatki jadalne.

Julka Raszka

Szakszuka

Składniki, na porcję dla 3 osób po 2 jajka:

- 6 jajek

- 2 łodygi selera naciowego

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej

- 1/2 małej cukinii

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 papryczki chilli

- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1/2 łyżeczki cukru

- sól

- pieprz

- papryka słodka

- 1 opakowanie pomidorów krojonych w puszcze

- oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę i szczypiorek umyć i posiekać drobniutko. Pozostałe warzywa również umyć i pokroić w kostkę, Na patelni podgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać kumin i kurkumę i chwilę podsmażyć. Dodać cebulkę, smażyć około 2 minut, aż się lekko zeszkli, zamieszać, a następnie dodać czosnek i po chwili seler naciowy oraz chilli. Mieszać od czasu do czasu i dusić wszystko na patelni około 5 minut. W kolejnym etapie dodać paprykę, po 3-4 minutach cukinię, a następnie po kolejnych 5 minutach dodać puszkę z krojonymi pomidorami oraz cukier. Przykryć przykrywką i dusić pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć przykrywkę, dodać do smaku sól i pieprz. Zrobić wgłębienie delikatnie w sosie i wbijać tam kolejno jajka. Jedno wgłębienie, jedno jajko. Posolić i popieprzyć jajka, posypać po wierzchu szczypiorkiem i przykryć przykrywką na kolejne co najmniej 4 minuty. Czas duszenia jajek zależy od tego jak bardzo ścięte jajka się lubi. TIP: My lubimy rozlewające się żółtka, więc zwykle 4 minuty wystarczają, ale jak ktoś lubi dobrze ścięte trzeba dusić nieco dłużej. Po uduszeniu zdejmujemy patelnię z ognia, przekładamy jajka na talerz i smacznego

podziel się:

Pozostałe wiadomości