Przepisy z I odcinka: Czekoladowa kraina śniegu

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Franek Lorenc

Asiette czekoladowe

Ciasto:

  • 200 g migdałów
    • 200 g masła
      • 200 g cukru
        • 5 jajek
          • masło do smarowania blachy
            • 200 g czekolady gorzkiej

              Mus czekoladowy:

              • 3 jajka
                • 200 g czekolady gorzkiej
                  • 50 g masła
                    • 50 g cukru
                      • 125 ml śmietanki 36%

                        Sos czekoladowy z chili:

                        • 100 g czekolady gorzkiej, 50 g mlecznej czekolady
                          • 50 g masła
                            • śmietanka 36%
                              • chili 5 g

                                Sos owocowy:

                                • maliny,
                                  • jeżyny,
                                    • 50 g cukru

                                      Dodatki:

                                      • borówki, mięta, cukier puder, kwiaty jadalne

                                        Ciasto: podgrzej czekoladę z masłem do rozpuszczenia składników. W oddzielnej misce zmiel cukier z migdałami na sypko. Jajka rozbij i wybełtaj. Następnie zmieszaj je z suchymi składnikami. Czekoladę zostaw do uzyskania temp. 50 stopni. Połącz suche składniki z mokrymi. Piekarnik nagrzej do 210 stopni, blachę wysmaruj masłem, wlej ciasto, następnie piecz 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez następne 25 minut.

                                        Mus: Rozpuść czekoladę z masłem. Jajka rozdziel na białko i żółtko. Żółtka zmiksuj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Śmietankę ubij na sztywno. Czekoladę z masłem doprowadź do 50 stopni, dodaj żółtka z cukrem. Dodaj połowę ubitej śmietany i mieszaj, aby rozrzedzić masę. Następnie mieszając już ręcznie, dodaj wolnymi ruchami pozostałą część ubitej śmietany. Białka podziel na 3 porcje, dodawaj po jednej porcji, wolno mieszając. Mus przelej do słoiczka i włóż do lodówki.

                                        Sos z chili: czekoladę rozpuść, dolej śmietanki, na samym końcu dodaj masło do zagęszczenia. Dodaj chili i poczekaj, aż masa lekko ostygnie.

                                        Sos owocowy: Podgrzej jeżyny i maliny z cukrem, przecedź przez sito, żeby nie było ziarenek. Następnie sos wlej na czystą patelnię i zredukuj do pożądanej konsystencji.

                                        Sos z chili przelej do kokilki. Pokrój kawałek ciasta i wyłóż na talerz. Zrób łezkę z sosu owocowego, na łezkę wyłóż borówki, maliny. Ciasto posyp cukrem pudrem. Po ostygnięciu musu czekoladowego, wyłóż go na talerz. Deser udekoruj listkami mięty oraz kwiatami i dodatkami wg uznania.

                                        Anastazja Staniszewska

                                        Czekoladowy wulkan z pyłem wulkanicznym i malinową lawą

                                        • 6 jajek
                                          • 265 g cukru
                                            • 200 g mąki
                                              • 200 g gorzkiej czekolady 70%
                                                • 200 g masła

                                                  Mus:

                                                  • maliny
                                                    • cukier
                                                      • woda

                                                        Kruszonka:

                                                        • masło
                                                          • cukier
                                                            • mąka pszenna

                                                              Ubij całe jajka z cukrem, następnie dodaj mąkę. W osobnej misce w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, połącz obie masy, mieszając. Piecz w blaszce w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Odstaw do wystygnięcia. NIE KRÓJ OD RAZU PO UPIECZENIU.

                                                              Kruszonka: zagnieć razem masło, cukier i mąkę do uzyskania kruszonki. Piecz w blaszce w piekarniku w 180 stopniach, aż będzie na bokach brązowa.

                                                              Mus: do rondelka wsyp maliny, dodaj trochę cukru do smaku, dodaj troszeczkę wody. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy i przetrzyj przez sito.

                                                              Wyjmij kruszonkę z piekarnika, zblenduj, ale nie na drobny piasek, tylko na większe kawałeczki.

                                                              Wlej mus na talerz, obok ostrożnie podaj ostygnięte brownie i posyp wszystko kruszonką.

                                                              Natalka Tokarska

                                                              Rolada biszkoptowo-czekoladowa z malinami i sosem z czekolady i chili

                                                              • 5 jajek
                                                                • 150 g cukru drobnego
                                                                  • 150 g mąki
                                                                    • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                      • łyżka oleju
                                                                        • 3 płaskie łyżki kakao
                                                                          • 50 g startej gorzkiej czekolady
                                                                            • 500 ml śmietanki kremówki 36%
                                                                              • 250 g serka mascarpone
                                                                                • 2 łyżeczki cukru pudru
                                                                                  • maliny, jeżyny
                                                                                    • 100 g białej czekolady
                                                                                      • 2 malutkie papryczki chili,
                                                                                        • 100 ml śmietanki 30%

                                                                                          Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj do nich cukier, a jak się połączą, to dodawaj po 1 żółtku. W osobnej misce połącz mąkę, czekoladę startą, kakao i proszek do pieczenia. Jak masa się ubije, zmniejsz obroty, dodawaj stopniowo mąkę i resztę składników. Ciasto wylej na blachę piekarnikową, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika góra – dół i piecz od 12 do 15 minut. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę 30%, szybko rozmieszaj. Posiekaj bardzo drobno 1 papryczkę chili i dodaj ją do białej czekolady.

                                                                                          Schłodzoną śmietankę i mascarpone przelej do miksera, miksuj, dodaj cukier puder, szybko rozmieszaj. Rozdziel krem na pół, do jednej części dodaj łyżkę kakao i odrobinkę startej czekolady, zamieszaj. Włóż kremy na ok. 10 minut do lodówki.

                                                                                          Biszkopt po upieczeniu od razu połóż na ścierkę i zwiń w rulon. Zostaw do wystygnięcia. Następnie rozłóż biszkopt ze ściereczki, smaruj kremami na zmianę do pokrycia całego biszkoptu. Na kremie poukładaj maliny i jeżyny. Zwiń znowu i wstaw na chwilę do lodówki.

                                                                                          Roladę podawaj z kremem z białej czekolady.

                                                                                          Maja Godlewska

                                                                                          Deser a la Maja

                                                                                          Składniki na ciasto:

                                                                                          • dwie szklanki mąki
                                                                                            • dwa jajka
                                                                                              • łyżka kakao
                                                                                                • łyżkę margaryny
                                                                                                  • szklanka mleka,

                                                                                                    Składniki na krem:

                                                                                                    • 2 łyżki cukru pudru
                                                                                                      • dwie marakuje
                                                                                                        • jedna paczka malin
                                                                                                          • pół mascarpone

                                                                                                            Do dekoracji:

                                                                                                            • mleczna czekolada
                                                                                                              • dragon fruit, karambola i jadalne kwiaty.

                                                                                                                Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, margarynę rozpuść na patelni i dodaj do miski. Dodaj dwa jajka i kakao, miksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na patelni naleśnikowej, dwie-trzy minuty z każdej strony, aż będą zarumienione.

                                                                                                                Krem: do miski wsyp cukier puder, pół serka mascarpone ubij mikserem. Zmiksuj maliny, przelej przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Zmiksowane maliny i miąższ z marakuj dodaj do masy z mascarpone. Na talerzu połóż jeden naleśnik, na niego nałóż krem, następnie kolejny naleśnik i krem. Tę czynność powtarzaj, aż powstanie torcik. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Torcik dekoruj płynną czekoladą i egzotycznymi owocami.

                                                                                                                KAROLINKA DOWNAR

                                                                                                                Muffinki czekoladowe

                                                                                                                • Olej z pestek winogron ½ szklanki
                                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                                    • 2 szklanki mąki
                                                                                                                      • Szklanka mleka
                                                                                                                        • Czekolada mleczna
                                                                                                                          • ½ szklanki cukru
                                                                                                                            • 2 łyżki kakao
                                                                                                                              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                                • Granat
                                                                                                                                  • Mięta

                                                                                                                                    Sos:

                                                                                                                                    • 1 łyżka masła
                                                                                                                                      • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

                                                                                                                                        Ubij dwa jajka z cukrem. Dodaj olej i mleko. Do oddzielnej miski wrzuć posiekaną mleczną czekoladę, mąkę, 2 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. To wszystko wymieszaj łyżką. Później przesyp do ubitych jajek. Wszystko miksuj ze sobą. Wyłóż do foremek i włóż do piekarnika na 15-20 minut na 180 stopni.

                                                                                                                                        Łyżkę masła rozpuść na dosyć dużym ogniu. Dodaj gorzką czekoladę, najlepiej jak najmniejsze kawałki, żeby szybko się roztopiła. Obierz granat i wybierz najładniejsze listki mięty. Sprawdź, czy babeczki nie są surowe.

                                                                                                                                        Na talerz wyłóż babeczki, polej sosem czekoladowym. Posyp nasionami granatu i udekoruj miętą.

                                                                                                                                        AMELKA KOWALCZYK

                                                                                                                                        Czekoladowo-porzeczkowy pucharek

                                                                                                                                        • 2 śmietany 30%
                                                                                                                                          • 1 opakowanie mascarpone
                                                                                                                                            • dwa opakowania porzeczek
                                                                                                                                              • 1 Czekolada mleczna
                                                                                                                                                • cukier puder
                                                                                                                                                  • 5 jajek
                                                                                                                                                    • ¾ szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                                      • ¾ szklanki cukru
                                                                                                                                                        • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                          • 3 łyżki kakao

                                                                                                                                                            Oddziel białka od żółtek, ubij na sztywną masę i dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Zdejmij misę z miksera i dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Wszystko powoli wymieszaj łyżką, żeby napowietrzyć miksturę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej masę. Włóż do piekarnika na 35 minut w 180 stopniach.

                                                                                                                                                            Na patelnię wyłóż porzeczki z cukrem i mieszaj, aż powstanie konfitura.

                                                                                                                                                            Ubij na sztywno dwie śmietanki i dodaj jedno opakowanie mascarpone i cukier puder. Rozdziel masę na dwie części. Do jednej wlej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, a do drugiej wsyp porzeczki i zmiksuj. Włóż masy do lodówki i gdy biszkopt się upiecze, rozdziel go na pojedyncze kawałki.

                                                                                                                                                            Wszystkie składniki przygotuj i przełóż do pucharka.

                                                                                                                                                            HELENA ROGACZ

                                                                                                                                                            Mini serniczki czekoladowe z polewą truskawkową

                                                                                                                                                            Masa czekoladowa:

                                                                                                                                                            • 90g mąki
                                                                                                                                                              • 180g cukru
                                                                                                                                                                • 100g masła
                                                                                                                                                                  • 3 jajka
                                                                                                                                                                    • 140g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

                                                                                                                                                                      Masa serowa:

                                                                                                                                                                      • 3 jajka
                                                                                                                                                                        • 700g zmielonego twarogu
                                                                                                                                                                          • 115g cukru

                                                                                                                                                                            Polewa:

                                                                                                                                                                            • 300g truskawek
                                                                                                                                                                              • 2 łyżeczki cukru
                                                                                                                                                                                • ½ szklanki zimnej wody
                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                                                                                                                                                                                    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jajka utrzyj z cukrem, potem dodaj masło i zmiksuj wszystko razem. Dodaj przestudzoną roztopioną czekoladę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Rozłóż do foremek.

                                                                                                                                                                                    Kolejne trzy jajka utrzyj z cukrem, dodaj zmielony twaróg, zmieszaj i nałóż na masę czekoladową. Daj do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 40 minut.

                                                                                                                                                                                    Zmiksuj truskawki, dodaj cukier i zmiksuj wszystko razem. Zagrzej na głębokiej patelni, dodaj mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie, wymieszaj, zagotuj chwilę i gotowe.

                                                                                                                                                                                    Na talerz wyłóż trzy serniczki, ozdób owocami (borówkami, truskawkami, malinami). Dodaj miętę i po boku wylej odrobinę sosu.

                                                                                                                                                                                    ŁUCJA JABŁOŃSKA

                                                                                                                                                                                    Mini torcik czekoladowy

                                                                                                                                                                                    Biszkopt:

                                                                                                                                                                                    • 4 jajka
                                                                                                                                                                                      • 4 czubate łyżki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                        • 4 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                          • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                            • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                                                                              • Łyżka kakao

                                                                                                                                                                                                Konfitura:

                                                                                                                                                                                                • 200g malin
                                                                                                                                                                                                  • 2-3 łyżki cukru

                                                                                                                                                                                                    Krem czekoladowy:

                                                                                                                                                                                                    • 200ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                      • 2 łyżki cukru pudru
                                                                                                                                                                                                        • 250g serka mascarpone
                                                                                                                                                                                                          • 50g czekolady gorzkiej
                                                                                                                                                                                                            • 50g czekolady mlecznej

                                                                                                                                                                                                              Poncz:

                                                                                                                                                                                                              • ¼ szklanki wody
                                                                                                                                                                                                                • Łyżka soku z cytryny
                                                                                                                                                                                                                  • Łyżeczka cukru pudru

                                                                                                                                                                                                                    Do dekoracji:

                                                                                                                                                                                                                    • Maliny
                                                                                                                                                                                                                      • Listki mięty

                                                                                                                                                                                                                        Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj po jednym żółtku i miksuj na małych obrotach. W miseczce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Powoli przesiewaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki. Przelej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i zostaw do całkowitego ostudzenia.

                                                                                                                                                                                                                        Przygotuj konfiturę. Maliny zblenduj i przetrzyj przez sitko. Później przelej do garnka. Dodaj cukier i zredukuj.

                                                                                                                                                                                                                        Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę ubij na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone razem z rozpuszczoną czekoladą. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając.

                                                                                                                                                                                                                        Przygotuj poncz: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Ostudzony biszkopt wyciągnij na deskę i oderwij papier do pieczenia. Wykrój ringiem dwa kółka. Jedno z nich połóż na talerzu i nasącz ponczem. Na to wyłóż wystudzoną konfiturę, krem przełóż do rękawa cukierniczego i na konfiturze zrób rozetki. Przykryj drugim biszkoptem i nasącz go. Zrób rozetki z kremu, a na środku połóż trzy maliny i między nimi listek mięty. Udekoruj talerz konfiturą i miętą.

                                                                                                                                                                                                                        GAJA SUCHOCKA

                                                                                                                                                                                                                        Mazurkowa wariacja na trzy ósme

                                                                                                                                                                                                                        Ciasto:

                                                                                                                                                                                                                        • 150g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                          • 140g masła
                                                                                                                                                                                                                            • 70g drobnego cukru do wypieków
                                                                                                                                                                                                                              • 60g mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                  • 20g kakao

                                                                                                                                                                                                                                    Nadzienie:

                                                                                                                                                                                                                                    • 200ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                      • 200g czekolady mlecznej
                                                                                                                                                                                                                                        • 200g czekolady białej

                                                                                                                                                                                                                                          Sos:

                                                                                                                                                                                                                                          • Garść malin
                                                                                                                                                                                                                                            • Garść borówek
                                                                                                                                                                                                                                              • Garść wiśni
                                                                                                                                                                                                                                                • Garść jeżyn
                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 czubate łyżeczki cukru

                                                                                                                                                                                                                                                      Dekoracja:

                                                                                                                                                                                                                                                      • Maliny
                                                                                                                                                                                                                                                        • Borówki
                                                                                                                                                                                                                                                          • Listki mięty

                                                                                                                                                                                                                                                            Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Wygnieć. Połowę ciasta odłóż do drugiej miski i dodaj kakao. Do ciasta maślanego dodaj ok. 20g mąki pszennej, żeby się nie lepiło. Wysmaruj tartaletki masłem i wyłóż do jednej z nich ciasto maślane, a do drugiej ciasto kakaowe. Włóż do zamrażarki na 10 minut, a następnie na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie do garnka wlej 100ml śmietanki 30% i dodaj 200g mlecznej czekolady, a do drugiego garnka 100ml śmietanki 30% i 200g białej czekolady.

                                                                                                                                                                                                                                                            Wyjmij tartaletki z piekarnika. Białe nadziej mleczną czekoladą, a ciemne białą. Włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie zrób sos, czyli wymieszaj ze sobą na patelni wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Dodaj ją na minutę przed końcem smażenia. Przelej przez sitko i przetrzyj. Sos będzie gotowy.

                                                                                                                                                                                                                                                            Tartaletki wyjmij z lodówki, nałóż na nie borówki i maliny. Udekoruj listkami mięty.

                                                                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"