Książka przepisów

Przepisy z 6. odcinka - LUNCH BOX
13915908.jpg 

Nikola Stępień
1. Ryż z warzywami
-ryż 1,5 opakowania
-papryka słodka
-sól, pierz
-papryka żółta i czerwona
-szpinak
-liście młodego buraka, kwiaty jadalne
Wstaw wodę na ryż i dodaj do niej słodką paprykę, aby woda uzyskała kolor przyprawy. W międzyczasie pokrój papryki w kostkę. Daj pokrojoną paprykę na suchą patelnię, dodaj szpinak i liście buraka. Jak woda zacznie się gotować, wsyp ryż i gotuj do miękkości. Jak ryż się ugotuje, odlej wodę, dodaj go na patelnię z warzywami i na ogniu duś wszystko ok minutę, żeby ryż nasiąknął warzywami. Danie gotowe, przełóż je do pudełka, udekoruj kwiatami.
2. Naleśniki
Ciasto:
-jajko
-mąka żytnia szklanka
-mleko ok 100 ml
-olej
-sól
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę i mleko,szczyptę soli, wymieszaj i smaż naleśniki na patelni.
Farsz:
-Szpinak
-ser kozi
-oliwa
Szpinak podsmaż na patelni z bardzo małą ilością oliwy, smaż, żeby się zredukował. Ostudź go, nałóż na naleśniki ser kozi, na niego szpinak, zawiń naleśniki, jak się nie będą trzymać, to „podklej” serem kozim
3. Musli
-Płatki owsiane szklanka
-borówki, maliny, jeżyny, truskawki, banan
-miód
-mięta
-mleko
Borówki, maliny, i jeżyny zblenduj, dodaj łyżeczkę mleka, zblenduj jeszcze raz. Płatki owsiane daj do miski, zalej je zblendowanymi owocami, wymieszaj. Pokrój banana w plasterki, dodaj go do płatków. Owsiankę przełóż do pudełka, dodaj miód i resztę owoców, gotowe

Michalina Powolna
1. Faszerowane naleśniki
Ciasto:
-200 g mąki żytniej
-jajko
-5 ml oleju
-szczypta soli
-250 ml mleka
Łączymy wszystkie składniki i mieszamy, smażymy naleśniki na patelni
Farsz:
-twaróg
-rzodkiewka
-sól, pieprz
-papryka
-świeży ogórek
Twaróg łączymy z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, doprawiamy, ogórek i paprykę kroimy w słupki
Naleśniki faszerujemy twarogiem, układamy warzywa i zwijamy w rulon, kroimy na pół, odkrawamy końcówki, gotowe
2. Ciasteczka owsiane
-200 g płatków owsianych
-2 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki miodu
-banan, truskawka
- mleko
Płatki wsypujemy do miski, dodajemy masło orzechowe, miód, pokrojone w talarki banany i pokrojoną w kostkę truskawkę, wszystko mieszamy. Formujemy ciasteczka i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.  Wyjmujemy i gotowe
Twarożek z rzodkiewką, jak wyżej – wkładamy do pudełka do osobnej przegródki

Olek Multan
1. Pieczona pierś z kurczaka w ziołach na ratatui
-tymianek
-rozmaryn
-majeranek
-papryka słodka
-sól,pieprz
-liść laurowy
-pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka zamarynuj w tymianku, rozmarynie, majeranku, papryce słodkiej, soli i pieprzu. Włóż na folię aluminiową, połóż na kurczaka liść laurowy i zawiń. Nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 26 minut.
-cukinia
-bakłażan
-papryka czerwona
-pomidor
-cebula
-czosnek
-dymka
-oliwa
Ratatui: cukinię, bakłażana, paprykę czerwoną, pomidora, cebulę i czosnek i dymkę pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek podsmaż chwilę na oliwie tak, aby się zarumieniła. Następnie dodaj resztę składników i zalej trochę wodą. Gotuj, aż  warzywa zmiękną. Kurczaka pokrój na grubsze plasterki. Do pudełka daj ratatui, a na to kurczaka
2. Sałatka z warzywami z dymką i serem
-roszponka
-rukola
-pomidor
-papryka czerwona
-dymka
-ser feta
Roszponkę, rukolę włóż do miski, pokrój pomidora w ćwiartki, a paprykę czerwoną w większą kostkę. Dodaj pokrojoną dymkę, ułóż do pudełka, a na to daj 3-4 kostki sera np. feta
3. Gruszka gotowana w syropie z cukrem i goździkami i polewą czekoladową
-gruszka
-cukier
-gozdzik
-czekolada gorzka
Gruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół, wydrąż nasiona. Zagotuj wodę, dodaj cukru do smaku i najlepiej 1 goździka. Gotuj gruszkę do miękkości. Pokrój gruszkę na większe kawałki, włóż do pudełka i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Janek Sowiński
1. Czarny ryż z krewetkami i grillowanymi warzywami
-czarny ryż
-krewetki
-sól,pieprz
-oliwa z oliwek
-papryka czerwona
-cukinia
-szparagi
Ugotuj torebkę czarnego ryżu w osolonej wodzie. Zamarynuj 4 krewetki w soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Odstaw. Pokrój paprykę w słupki, cukinię w talarki. Obierz szparagi 4 i je zblanszuj. Następnie daj szparagi do zimnej wody. Warzywa usmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Na tej samej patelni usmaż krewetki. Danie włóż do pudełka
2. Ciasteczka
-200 g płatków owsianych
-2 jajka
-100 ml rozpuszczonego masła
-  2 łyżki mąki pszennej
Suche produkty połączyć z masłem,jajkami i wymieszać. Uformować ciasteczka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Wyciągamy i gotowe

Przepisy z V odcinka - Tarty
Następny artykuł:

Przepisy z V odcinka - Tarty

tvnpix