Przepisy z 4 odcinka - Cebulowy powrót do dzieciństwa

Image_1024 (27).jpg
Image_1024 (27).jpg

Tosia Barcicka

Kolory cebuli

  • 2 papryki (jedna żółta, druga czerwona)
    • 2-3 pieczarki
      • cebula
        • olej
          • karkówka
            • bułka tarta
              • jajko
                • sól, pieprz

                  Wlej dużo oleju do garnka, pokrój cebulę w paski i wrzuć do nagrzanego oleju. Smaż, aż będzie brązowa. Wyciągnij cebulę, olej zostaw w garnku. Karkówkę zmiel w maszynce do mielenia. Zmieloną karkówkę połącz z bułką tarta, posiekaną i podsmażoną na maśle cebulą i jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki. Smaż na patelni z obu stron do koloru brązowego. Z obu papryk odkrój „czapeczki”. Z czerwonej papryki wyciągnij środek. Żółtą czapeczkę oraz czerwoną paprykę bez czapeczki włóż do oleju, w którym smażona była cebula i smaż do miękkości. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć tam pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smaż, dopóki pieczarki nie będą w kolorze karmelkowym. Wyjmij papryki z oleju, do czerwonej włóż pieczarki i cebulę, przykryj żółtą czapeczką.

                  Na talerz wyłóż kotleciki i faszerowaną paprykę, a obok chipsy cebulowe.

                  Natalka Tokarska

                  Faszerowana cebula ze stekiem na puree z czerwonej cebuli

                  Farsz:

                  • 1 duża cebula biała
                    • sól, pieprz
                      • oliwa
                        • papryka
                          • pomidor
                            • por
                              • seler naciowy
                                • cukinia
                                  • kasza pęczak
                                    • marchewka

                                      Puree:

                                      • 2 czerwone cebule
                                        • śmietanka 36%
                                          • sól, pieprz
                                            • oliwa

                                              Stek:

                                              • kawałek polędwicy wołowej na stek
                                                • tymianek
                                                  • masło
                                                    • czosnek
                                                      • sól, pieprz

                                                        Dużą cebulę wydrążyć ze środka, sparzyć w gorącej wodzie, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 20 minut. Posolić i popieprzyć, podlać oliwą.

                                                        Ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie przez 15 minut. Na patelnię wsypać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, por, seler naciowy, cukinię, paprykę, pomidor, warzywa przesmażyć na oliwie. Do warzyw na patelni wsypać ugotowaną kaszę, przesmażyć, doprawić. Nafaszerować upieczoną cebulę.

                                                        2 czerwone cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na oliwie, posolić i popieprzyć. Przykryć pokrywką, żeby cebula zmiękła. Zalać śmietanką i zredukować. Przełożyć cebulę do blendera z odrobiną śmietanki, zblendować.

                                                        Stek osolić i popieprzyć i włożyć na gorącą patelnię, smażyć po 3 minuty z obu stron, dodać masło, tymianek i czosnek, zmasełkować. Wyjąć stek na papier do odsączenia.

                                                        Na talerz wykładamy puree, stek oraz faszerowaną cebulę.

                                                        Franek Lorenc

                                                        Stek z puree cebulowym, krążkami cebulowymi i salsą

                                                        Stek:

                                                        • polędwica wołowa
                                                          • masło
                                                            • pieprz, sól

                                                              Puree:

                                                              • cebula 100 g
                                                                • 150 g ziemniaka

                                                                  Krążki:

                                                                  • pół litra oleju
                                                                    • cebula 3 plastry
                                                                      • mąka
                                                                        • jajka
                                                                          • bułka tarta do panierki

                                                                            Salsa:

                                                                            • mango
                                                                              • czerwona cebula
                                                                                • pieprz, sól
                                                                                  • papryka ostra
                                                                                    • oliwa ryżowa

                                                                                      Dodatki: listki bazylii

                                                                                      Stek: mięso natrzyj pieprzem i solą z obu stron. Smaż na suchej i rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z każdej strony. Dodaj masło i masełkuj mięso. Ściągnij mięso i zawiń w ręcznik papierowy, daj do odpoczynku na min. 5 minut.

                                                                                      Puree: ziemniaki ugotuj, cebulę pokrój w kostkę, smaż na patelni z 5 ml oliwy z oliwek, aż do zarumienienia. Cebulę z ziemniakami zmiel i dopraw solą i pieprzem wg uznania.

                                                                                      Krążki: zagrzej olej do temp. 225 stopni C, wrzuć grube plastry cebuli obtoczone w mące, jajku i bułce tartej i smaż do zarumienienia i chrupkości.

                                                                                      Salsa: mango pokrój w małe kostki, a cebulę w jeszcze mniejsze, dodaj oliwę, sól, pieprz, paprykę ostrą, wymieszaj, odstaw.

                                                                                      Na talerz wyłóż puree z cebuli, na to nałóż 2 krążki cebulowe, obok połóż salsę, a stek połóż z boku puree. Listki bazylii daj na górę potrawy, ozdób wg uznania. Smacznego!

                                                                                      Wiktor Przysiężny

                                                                                      Assiette cebulowe z combrem z królika

                                                                                      • comber z królika
                                                                                        • świeży tymianek, świeża bazylia, natka pietruszki
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • oliwa, olej
                                                                                              • cebula biała 3 szt.
                                                                                                • 2 czerwone cebule
                                                                                                  • cukier
                                                                                                    • białe wino, czerwone wino
                                                                                                      • śmietanka 30%
                                                                                                        • masło
                                                                                                          • mąka
                                                                                                            • jaja
                                                                                                              • mleko

                                                                                                                Comber z królika marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, tymianku. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, smażymy ją na oliwie, aż będzie złota, następnie dodajemy cukier 2 szczypty, wlewamy czerwone wino, doprawiamy szczyptą soli, trzymamy na gazie, aż powstanie konfitura. 2 białe cebule kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy białe wino, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę 30%, blendujemy i dodajemy zimne masło i drugi raz blendujemy. Jedną białą cebulę kroimy w krążki, mąkę, jajka i mleko mieszamy tak, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe, można dodać troszkę soli. W garnku rozgrzewamy 250 ml oleju. Krążki cebulowe maczamy w cieście naleśnikowym, smażymy w oleju. Jeżeli krążki mają złoty kolor, wyciągamy, wysuszamy. Zamarynowany wcześniej comber smażymy na rozgrzanym oleju, jeżeli z każdej strony ma lekko złoty kolor, wrzucamy na patelnię tymianek, dodajemy masło i roztopionym masłem podlewamy królika, aby przesiąkł smakiem masła.

                                                                                                                Na talerzu robimy łezkę z puree, dajemy na to kilka krążków i kilka liści bazylii. Obok dajemy konfiturę, a obok niej pokrojonego na kawałki królika. Na króliku kładziemy natkę pietruszki i gotowe.

                                                                                                                Sonia Rudolf

                                                                                                                Wariacja cebulowa

                                                                                                                • 1 cebula biała
                                                                                                                  • 50 g masła
                                                                                                                    • 50 ml śmietanki 18%
                                                                                                                      • połowa startego jabłka
                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                          • oliwa, olej
                                                                                                                            • białe wino
                                                                                                                              • 3 pióra cebuli
                                                                                                                                • pół szklanki bułki tartej
                                                                                                                                  • jajko
                                                                                                                                    • pół szklanki mąki
                                                                                                                                      • comber z królika
                                                                                                                                        • masło
                                                                                                                                          • tymianek świeży

                                                                                                                                            Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek i białym winie. Przelewamy do miksera i blendujemy z dodatkiem masła i śmietanki. Dodajemy do tego starte jabłko, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                            Pióra cebulowe obtaczamy w jajku, następnie mące, znowu w jajku i bułce tartej. Wrzucamy je na rozgrzany olej do 200 stopni i smażymy do zarumienienia.

                                                                                                                                            2 combry wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy, aż się zarumienią, dodajemy tymianek, masełkujemy królika.

                                                                                                                                            Na talerz wykładamy puree, na to królika, a obok krążki cebulowe.

                                                                                                                                            Kuba Paliś

                                                                                                                                            Kotleciki z puree cebulowym w towarzystwie krążków z cebuli

                                                                                                                                            Puree:

                                                                                                                                            • 2 cebule
                                                                                                                                              • śmietana 30%
                                                                                                                                                • masło
                                                                                                                                                  • sól, pieprz

                                                                                                                                                    Kotlet mielony:

                                                                                                                                                    • cebula
                                                                                                                                                      • mięso mielone wieprzowe
                                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                                          • jajko
                                                                                                                                                            • bułka tarta

                                                                                                                                                              Chipsy: połowa czerwonej cebuli

                                                                                                                                                              Krążki cebulowe wrzucamy do garnka z gorącym olejem i smażymy ok. 2 minuty, wyciągamy. Przysmażamy cebulę z olejem, wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól, pieprz, blendujemy. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy, dodajemy bułkę tartą i jajko, ugniatamy wszystko, formujemy kotlety i smażymy na patelni na oleju ok. 2 minuty z każdej strony.

                                                                                                                                                              Na talerz wykładamy puree, na to kotleciki, a obok chipsy cebulowe.

                                                                                                                                                              Ola Gądek

                                                                                                                                                              Comber z królika z puree cebulowym

                                                                                                                                                              • 1 cebula czerwona, 1 cebula biała
                                                                                                                                                                • comber z królika
                                                                                                                                                                  • białe wino
                                                                                                                                                                    • ser gorgonzola
                                                                                                                                                                      • śmietanka 30%
                                                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                                                          • oliwa
                                                                                                                                                                            • bazylia, natka pietruszki
                                                                                                                                                                              • masło

                                                                                                                                                                                Białą cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie na patelni, dolewamy śmietanki i doprawiamy solą, chwilkę redukujemy. Potem wszystko blendujemy.

                                                                                                                                                                                Pół szklanki białego wina wlewamy do małego garnka, dodajemy 10 g gorgonzoli i grzejemy, aż się roztopi, następnie dajemy połowę białej cebuli pokrojonej w kostkę, dolewamy śmietanki i chwilę dusimy wszystko razem (ok. 2 minuty).

                                                                                                                                                                                Comber doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek świeży i masło, masełkujemy królika. Na talerz wykładamy królika, puree, sos serowy i ozdabiamy bazylią i natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

                                                                                                                                                                                Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

                                                                                                                                                                                Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                                                                                                                                Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                                                                                                                                Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

                                                                                                                                                                                Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

                                                                                                                                                                                Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

                                                                                                                                                                                Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

                                                                                                                                                                                Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

                                                                                                                                                                                "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

                                                                                                                                                                                "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?