Przepisy Pauliny i Grześka

MasterChef Junior odcinek 9 (28).jpg
MasterChef Junior odcinek 9 (28).jpg

Stek z buraka/espuma buraczana/kawior z malin/puder z koperku

Składniki;

-buraki

-mini buraki kolorowe

-śmietana 30%

-oliwa z oliwek

-olej rzepakowy

-masło

-maliny

-koperek

-ocet balsamiczny

-kakao

-miód

-maltodextryna

-xantana

-agar

-sól,pieprz,cukier

-ziele angielskie,liść laurowy

-ocet winny

Do dekoracji:

-kwiaty jadalne

-szczawik krwisty

Steki i espuma buraczana:

Buraki myjemy ,zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkosci(około 50 min.).Po upieczeniu buraki obieramy.Zostawiamy kilka na steki a resztę wkładamy do blendera kielichowego dodajemy śmietanę ,sól ,pieprz i blendujemy na gładką masę(masa nie może być za gęsta).Następnie dodajemy masło i pól łyżeczki xantany jeszcze przez kilka minut blendujemy a pózniej przecieramy przez sitko.Wszystko przelewamy do syfonu do którego wbijamy dwa naboje i odstawiamy.

Kawior z malin:

200 ml oleju przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki.Maliny zalewamy wodą,dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania intensywnego wywaru(soku),następnie cedzimy przez drobne sitko i studzimy.Po wystudzeniu odmierzamy 100 ml soku który wlewamy do rondla dodajemy do soku 1,5g agaru i ciagle mieszając zagotowujemy.Następnie nabieramy strzykawką i powoli wypuszczamy kropelki do zimnego oleju.Kawior przelewamy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie.

Oliwa koperkowa i puder koperkowy:

Oliwę podgrzewamy w rondlu do 70 stopni.Gdy osiągnie pożądaną temperaturę przelewamy do blendera kielichowego ,dodajemy świeży koperek i blendujemy około 12-15 minut następnie przelewamy przez gazę.Tak uzyskaną oliwę koperkową łączymy z maltodekstryną i robimy puder koperkowy.

Marynowane mini buraki:

Do rondla wlewamy wodę(100ml),ocet winny (50ml)dodajemy sól,cukier,liść laurowy i ziele angielskie,gotujemy do rozpuszczenia cukru,odstawiamy i wkładamy do marynaty pokrojone w cienkie plasterki mini buraki.Studzimy.

Sos kakaowy:

Na patelnię wlewamy sok z buraka,dodajemy ocet balsamiczny,miód i kakao.Wszystko mieszamy ,redukujemy do uzyskania konsystencji sosu .Sprawdzamy smak,w razie potrzeby dodajemy miód lub ocet.

Upieczonego buraka którego zostawilismy kroimy na steki grubości około 2-3 cm,smażymy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni ,następnie przekładamy na ręcznik papierowy.Kroimy na trzy części (możemy również podać w całości) ,wykładamy na talerz,dodajemy espumę,kawior z malin,puder koperkowy,marynowane mini buraki ,sos i dekorujemy kwiatami i szczawikiem

podziel się:

Pozostałe wiadomości