Przepisy z I odcinka: Mięsna kraina jaskiniowców

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Amelka Jadczyk

Polędwiczki za murem buraczanym

  • 1 burak
    • 4 pieczarki
      • cebula
        • czosnek
          • polędwiczka wieprzowa
            • sól, pieprz
              • papryka ostra i słodka
                • masło
                  • jajko
                    • bułka tarta

                      Obranego buraka wrzuć do gotującej się wody, gotuj go do miękkości, wyciągnij. Następnie zetrzyj na tarce i dopraw. Polędwiczki pokrój na nie za grube plastry i obtocz w rozbełtanym jajku, potem otocz w bułce tartej z przyprawami wg uznania (papryka, czosnek, sól, pieprz). Usmaż polędwiczkę na roztopionym maśle. Pieczarki pokrój w paski, cebulkę w kostkę, smaż cebulę i pieczarki na maśle, dodaj rozgniecione 2 ząbki czosnku, smaż.

                      Na talerz na środku wyłóż polędwiczki, na to pieczarki z cebulką, obok połóż buraczki, z których zrób „mur”.

                      Olga Siwek

                      Jeleń w dyniowym lesie

                      • Comber z jelenia
                        • dynia
                          • żurawinowa konfitura
                            • jałowiec, kolorowy pieprz
                              • tymianek, majeranek
                                • masło
                                  • wino białe pół szklanki
                                    • czosnek 1 ząbek
                                      • gałka muszkatołowa
                                        • oliwa z oliwek
                                          • sól, pieprz

                                            Obierz dynię, pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do zagotowanej, posolonej wody, gotuj do miękkości, odcedź, zblenduj i dodaj gałkę muszkatołową. W moździerzu zmiel jałowiec, tymianek, majeranek i kolorowy pieprz. Natrzyj comber z jelenia oliwą z oliwek i przyprawami z moździerza. Obsmaż na patelni z dwóch stron, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz ok. 10 minut. Do rondelka nałóż konfiturę żurawinową, zalej winem, dodaj ząbek czosnku i poczekaj, aż alkohol wyparuje.

                                            Na talerz wyłóż pokrojony w grube plastry comber, puree z dyni w kształcie łezki, z sosu żurawinowego zrób kleksa.

                                            Mateusz Książko

                                            Kaczka z żurawiną z puree z dyni

                                            • 2 piersi z kaczki
                                              • oregano suszone, rozmaryn suszony
                                                • masło 30 g
                                                  • sól, pieprz
                                                    • ziemniak
                                                      • dynia
                                                        • marchewka
                                                          • 100 g żurawiny
                                                            • kwiaty ozdobne z liśćmi
                                                              • cebula szalotka, cebula czerwona
                                                                • oliwa z oliwek
                                                                  • 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
                                                                    • por
                                                                      • 10 ml białego wina
                                                                        • czosnek

                                                                          Pierś z kaczki umyj, powycinaj odstające części. Ponacinaj skórę kaczki, włóż na zimną patelnię od strony skóry, smaż z obu stron na wolnym ogniu do złotego koloru.

                                                                          Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w plastry i wrzuć do garnka z solą i pieprzem. Gotuj do miękkości. Całą dynię włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piecz przez 32 minuty. Warzywa odsącz z wody, zlenduj. Dynię wyjmij z piekarnika, weź jej 1/10 część i zblenduj z warzywami. Puree przełóż do worka cukierniczego. Pokrój por i szalotkę, wrzuć do garnka, dodaj żurawinę, czerwone wino, zalej odrobiną wody, dodaj trochę marchwi, czosnek, suszony rozmaryn, włóż do tego kaczkę, dodaj masło i duś do uzyskania różowego środka. Gotuj wodę z białym wytrawnym winem, dolej oliwę z oliwek, włóż do tego cebulę czerwoną pokrojoną w plastry, gotuj 3 minuty. Kaczkę wyłóż na talerz, puree wyciśnij przez rękaw cukierniczy, ozdób kwiatami jadalnymi z liśćmi, posyp duszonymi warzywami. Wyłóż cebulę. Danie ozdób pietruszką.

                                                                          Kuba Paliś

                                                                          Los Burritos

                                                                          • Cebula
                                                                            • czosnek
                                                                              • mięso wołowe lub wieprzowe
                                                                                • kukurydza
                                                                                  • fasola czerwona
                                                                                    • pomidory w puszce
                                                                                      • przecier pomidorowy
                                                                                        • oregano
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • papryka słodka, ostra, wędzona
                                                                                              • papryczka chili
                                                                                                • papryka
                                                                                                  • ser żółty

                                                                                                    Cebulę z czosnkiem przysmaż, dodaj mięso, dopraw wszystkimi przyprawami, dodaj przecier oraz pomidory, pod koniec smażenia dodaj fasolę i kukurydzę.

                                                                                                    Tortilla:

                                                                                                    • szklanka mąki
                                                                                                      • 2 łyżki oleju lub masła
                                                                                                        • szczypta soli

                                                                                                          Zagnieć ciasto, wałkuj, smaż na patelni grillowej bez oleju do zarumienienia.

                                                                                                          Tortille nafaszeruj i zawiń. Na wierzch daj przecier pomidorowy, posyp serem – zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści. Wyłóż na talerz i ozdób bazylią.

                                                                                                          Maja Ftara

                                                                                                          Comber z jagnięciny ze szpinakiem baby i rodzynkami

                                                                                                          • Comber z jagnięciny
                                                                                                            • szpinak baby
                                                                                                              • 1 cebula
                                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                  • 2 łyżki oliwy
                                                                                                                    • pół garści rodzynek
                                                                                                                      • masło - pół kostki
                                                                                                                        • gałązka świeżego rozmarynu
                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                            • czerwone wino Porto
                                                                                                                              • bazylia

                                                                                                                                Dwie porcje combru po dwie kości wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwią. Z każdej strony podsmażasz po 3-4 minuty, aż zobaczysz, że mięso jest dobre. Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni, wsadzasz blaszkę z mięsem, na mięso kładziesz odrobinę masła. W piekarniku siedzi 10-15 minut, trzeba sprawdzać, czy mięso jest miękkie. W tym czasie przygotowujesz szpinak baby. Na rozgrzaną patelnię, na oliwę, dodaj cebulę i drobno pokrojony czosnek i podsmażasz do zrumienienia. Następnie dodajesz szpinak baby, smażysz dalej, do miękkości. Następnie dolewasz czerwone wino, mieszasz. Dodajesz rodzynki, mieszasz wszystko. Na talerzu w ringach na środku dajesz szpinak, na to nakładasz combry ułożone na krzyż.

                                                                                                                                Mikołaj Paliś

                                                                                                                                Udka z kurczaka z ananasem i sosem bbq

                                                                                                                                • 6 udek z kurczaka
                                                                                                                                  • pieprz, sól
                                                                                                                                    • słodka papryka, wędzona papryka
                                                                                                                                      • olej

                                                                                                                                        Sos:

                                                                                                                                        • cebula
                                                                                                                                          • pomidory w puszce
                                                                                                                                            • melasa
                                                                                                                                              • koncentrat pomidorowy
                                                                                                                                                • suszone śliwki

                                                                                                                                                  Wszystko zmiksować i mamy sos.

                                                                                                                                                  • Pomarańcza
                                                                                                                                                    • ananas
                                                                                                                                                      • syrop z agawy

                                                                                                                                                        Przysmaż udka na oleju na patelni. Na osobnej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pomidory w puszce, następnie dodaj 2 słoiczki koncentratu pomidorowego. Następnie dodaj melasę oraz suszone śliwki. Wszystko z patelni przelej do garnka i gotuj, a następnie zmiksuj blenderem. Z pomarańczy wyciśnij sok, a ananasa pokrój w kostkę.

                                                                                                                                                        Przelej wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego, na to wyłóż udka, sok z pomarańczy, ananasa i syrop z agawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piecz 15 minut.

                                                                                                                                                        Następnie danie przełóż na talerz i… smacznego! J

                                                                                                                                                        Iza Łodyga

                                                                                                                                                        Schabowe po meksykańsku

                                                                                                                                                        • schab
                                                                                                                                                          • czerwona cebula
                                                                                                                                                            • limonka
                                                                                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                • duży pomidor
                                                                                                                                                                  • olej rzepakowy
                                                                                                                                                                    • 1 chili
                                                                                                                                                                      • szczypta przyprawy chili
                                                                                                                                                                        • szczypta papryki ostrej i słodkiej
                                                                                                                                                                          • pół łyżeczki oregano
                                                                                                                                                                            • 8 łyżek bułki tartej
                                                                                                                                                                              • 3 jajka
                                                                                                                                                                                • passata pomidorowa
                                                                                                                                                                                  • zielona pietruszka
                                                                                                                                                                                    • szczypta soli

                                                                                                                                                                                      Salsa – cebulę i pomidory pokrój w kostkę, dodaj przyprawy: pietruszkę, chili, szczyptę ostrej i słodkiej papryki. Wszystko wymieszaj. Pokrój mięso na cienkie kawałki i rozbij. Do miseczki wbij dwa jajka, do drugiej miski wsyp bułkę tartą, szczyptę chili, szczyptę papryki słodkiej i oregano. Zamocz kotlet w jajku, a potem obtocz w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i połóż kotlet. Smaż 3 minuty z każdej strony. Nalej odrobinę passaty do miseczki i dopraw solą. Sosem z passaty przystrój talerz, wysyp odrobinę kukurydzy i ułóż usmażone mięso.

                                                                                                                                                                                      Tosia Barcicka

                                                                                                                                                                                      Roladki z indyka

                                                                                                                                                                                      • dwa filety z indyka
                                                                                                                                                                                        • kolendra
                                                                                                                                                                                          • suszone pomidory
                                                                                                                                                                                            • mozzarella
                                                                                                                                                                                              • olej
                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                  • groszek zielony
                                                                                                                                                                                                    • cebula
                                                                                                                                                                                                      • woda
                                                                                                                                                                                                        • śmietanka 18%
                                                                                                                                                                                                          • szynka parmeńska
                                                                                                                                                                                                            • szalotka

                                                                                                                                                                                                              Indyka pokrój na cieńsze filety, rozbij go. Mozzarellę i pomidory pokrój w słupki. Zrób pesto z oleju: łyżeczka oleju, szczypta soli i pieprzu – wymieszaj i nałóż na filety. Filety zawiń w roladki, obwiń szynką parmeńską i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj roladki olejem z suszonych pomidorów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż roladki na 40 minut.

                                                                                                                                                                                                              Puree z groszku: drobno pokrojoną szalotkę smaż na suchej patelni przez dwie minuty, następnie dodaj 100 gram groszku, smaż przez kolejne dwie minuty, dodaj 50 ml wody i smaż przez dwie minuty. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do blendera. Dodaj sól, pieprz i zblenduj. Wyciągnij indyka, powstały sos z indyka przełóż na patelnię, dodaj zblendowany groszek, smaż i stopniowo dolewaj śmietankę. Smaż wszystko przez 5 minut. Następnie wyłóż na talerz i danie gotowe. Smacznego!

                                                                                                                                                                                                              Kacper Wiśniewski

                                                                                                                                                                                                              Królik w sosie śmietanowo grzybowym

                                                                                                                                                                                                              • królik
                                                                                                                                                                                                                • słodka papryka, ostra papryka, mielona papryka chili, papryka słodka wędzona
                                                                                                                                                                                                                  • tymianek
                                                                                                                                                                                                                    • czosnek granulowany
                                                                                                                                                                                                                      • sos sojowy
                                                                                                                                                                                                                        • pieprz ziołowy
                                                                                                                                                                                                                          • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                            • masło
                                                                                                                                                                                                                              • mleko
                                                                                                                                                                                                                                • cebula
                                                                                                                                                                                                                                  • marchewka
                                                                                                                                                                                                                                    • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                      • olej
                                                                                                                                                                                                                                        • bulion grzybowy (namoczone, a później ugotowane grzyby: borowiki, maślaki, podgrzybki)

                                                                                                                                                                                                                                          Kawałki królika posól, natrzyj papryką i czosnkiem granulowanym. Królika połóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż, aż mięso z wierzchu będzie usmażone, czyli będzie koloru białego. Zalej całego królika wodą, dodaj bulion grzybowy i dodaj łyżkę sosu sojowego. Podczas gotowania dopraw papryką ostrą i papryką wędzoną, trochę czosnku granulowanego i tymianku, dodaj wcześniej podsmażoną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Do sosu dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotuj, aż będzie miękkie, czyli około godziny.

                                                                                                                                                                                                                                          Puree: ugotuj ziemniaki, dodaj mleko, masło i ubij ubijaczką, żeby powstała gładka masa.

                                                                                                                                                                                                                                          Na talerz wyłóż puree, kawałki królika i sos.

                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                          Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                          Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                          Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                          Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                          Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                          Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                          The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                          The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                          Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                          Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                          Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                          Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"