Poznajcie przepisy Sonii z Wielkiego Finału!

Image_1024 (29).jpg
Image_1024 (29).jpg

Sonia Rudolf

Przystawka - Tatar z wędzonych ryb

Składniki :

  • wędzony morszczuk-50g
    • wędzona makrela-50g
      • wędzony pstrąg-50g
        • ogórek konserwowy / korniszony-1-2 szt.
          • cebula (1/4)
            • jabłko (1/2)
              • oliwa z oliwek (2 łyżki)
                • oliwa ziołowa(np. olej lniany)
                  • sól, pieprz kolorowy-do smaku
                    • olej-300ml
                      • kasza gryczana-30g
                        • koperek świeży-pół pęczka

                          Rybę oddzielić od ości. Filety pokroić bardzo drobno i wymieszać z posiekaną drobno cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Dodać oliwę i ew. sól / pieprz kolorowy do smaku. Podawać udekorowane koperkiem, oliwą ziołową i popcornem z kaszy gryczanej (kaszę smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180-190 stopni przez kilka sekund).

                          Danie Główne - Perliczka z bobem w ziołach, puree z bobu chipsy z topinamburu.

                          • bób (400 g)
                            • 4 piersi z perliczki
                              • skrzydełka z perliczki (lub z kurczaka) do sosu-1kg
                                • koperek-pół pęczka
                                  • czosnek-1-2 ząbki
                                    • marchewka-2-3szt.
                                      • ziele angielskie-do smaku
                                        • liść laurowy-do smaku
                                          • świeży majeranek-kilka gałązek
                                            • 200 ml wina
                                              • 200g masła
                                                • olej-300ml
                                                  • topinambur-2-3szt.
                                                    • śmietana 18%-150ml
                                                      • sól, pieprz

                                                        Sos drobiowo-winny:

                                                        Skrzydełka podsmażyć z marchewką, zalać połową szklanki wody i szklanką wina. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Redukować ok. 20 min. na małym ogniu następnie przecedzić. Przed podaniem dodać zimne masło i rozpuścić. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

                                                        Bób:

                                                        Bób gotować w osolonej wodzie 4 minuty. Połowę wyjąć, resztę gotować dalej do miękkości (ok. 5 min). Wyjęty wcześniej bób obrać ze skórek, wrzucić na patelnię i podsmażyć na maśle z koperkiem i czosnkiem 2-3 minuty.

                                                        Puree z bobu:

                                                        Ugotowany bób zblendować z 4 łyżkami śmietany. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić do smaku.

                                                        Perliczka:

                                                        Piersi z perliczki natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 25 g masła. Wrzucić perliczkę na patelnię i smażyć. Jak się zarumieni dodać 25g masła oraz smażyć z dodatkiem świeżego majeranku, cały czas polewając masłem.

                                                        Chipsy z topinamburu:

                                                        Topinambur kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy w głębokim oleju do zarumienienia.

                                                        Na talerz nakładamy puree, na puree perliczkę, obok kładziemy smażony bób. Perliczkę delikatnie polewamy sosem i dekorujemy chipsami.

                                                        Deser - Tartaletka cytrynowa

                                                        Ciasto:

                                                        • 125g masła
                                                          • 250g mąki
                                                            • 3 łyżki cukru pudru
                                                              • 1 łyżeczka zimnej wody
                                                                • 1 żółtko

                                                                  Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstało jednolite ciasto. Następnie wyłożyć ciastem foremkę na tartaletkę i włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach.

                                                                  Krem:

                                                                  • 3 jajka
                                                                    • 1 żółtko
                                                                      • sok z 2 cytryn
                                                                        • 200 g cukru
                                                                          • 150 ml śmietany 36%

                                                                            Cukier i jajka zmiksować. Dodać sok i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać i wlać na zapieczony spód, włożyc do piekarnika i piec 20 min w temp 180C.

                                                                            Lody malinowe:

                                                                            • 300 g malin
                                                                              • 100 g cukru
                                                                                • 50ml śmietany 36%

                                                                                  Odłożyć kilka świeżych malin do dekoracji, pozostałe zagotować z 50 mln wody i 3 łyżkami cukru. Połowę zostawić na sos, z drugiej połowy zrobić lody.

                                                                                  Lody: Dodać łyżkę cukru pudru, 50ml śmietany 36%. Blendować w maszynie, dodając powoli ciekły azot. Schować w zamrażarce do podania.

                                                                                  Sos malinowy: Sos przetrzeć przez sitko.

                                                                                  Orzechy pekan w karmelu:

                                                                                  • orzechy pekan -100g
                                                                                    • masło-50g
                                                                                      • miód-1-2 łyżki

                                                                                        Orzechy wrzucić na roztopione 2 łyżki masła. Polać miodem i delikatnie mieszać, aż się skarmelizują.

                                                                                        Tartę posypać delikatnie cukrem pudrem. Położyć obok kulkę lodów malinowych, udekorować świeżą miętą, sosem malinowym i orzechami pekan.

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości