Poznajcie przepisy Gai z finałowego odcinka!

200119MASTERCHEF104.JPG
200119MASTERCHEF104.JPG

Gaja Suchocka

Orzeźwiające ceviche z marynowanym łososiem podawane w miseczkach serowych.

Składniki:

  • 150 g filetu z łososia bez skóry
    • 8 szt. pomidorków koktajlowych
      • 1szt. Awokado
        • 1szt ogórek
          • 1 szt. łyżeczka czarnego sezamu
            • 1 szt. Szalotka
              • sól ,pieprz

                Marynata:

                • ¼ papryczki chili
                  • 1 łyżka świeżej kolendry
                    • sok z 1 limonki
                      • sok z 1 cytryny
                        • oliwa z oliwek
                          • sól, pieprz

                            Serowe miseczki:

                            • 70 g twardego żółtego sera (parmezan, garna padano)
                              • papier do pieczenia

                                Wykonanie:

                                Łosoś:

                                Łososia pokrój w kostkę, wymieszaj z marynatą i odstaw do zamarynowania na około 15 minut. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z zamarynowaną rybą, dodaj sezam, posiekaną szalotkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

                                Serowe miseczki:

                                Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie kwadraty. Kładź je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu wysyp ser. Gdy ser się roztopi ściągnij papier z patelni i odłóż go na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje. Gdy serowe miseczki wystygną, wypełnij je łososiem i warzywami.

                                Polędwiczki z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu oraz musem jabłkowym

                                • 2 cebule szalotka
                                  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
                                    • 200 g miechunki jadalnej peruwiańskiej (physalis)
                                      • 600 g polędwiczki wieprzowej
                                        • 1 łyżka masło klarowane
                                          • 200 ml cydru jabłkowego (cydr lubelski)
                                            • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
                                              • sól, pieprz
                                                • 2 zielone jabłka
                                                  • 50 g masła

                                                    Wykonanie:

                                                    Polędwiczka z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu

                                                    Polędwiczkę wyczyść z błonek i tłuszczu oraz dopraw solą do smaku. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż polędwiczkę z dwóch stron (po ok 30 sekund z każdej strony). Zostaw tłuszcz na patelni, bo będzie potrzebny do wykonania sosu, a polędwiczkę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Na patelnię wrzuć cebulkę posiekaną w piórka. Jak cebulka się zeszkli dodaj cydr, miód i jedna łyżkę masła. Gotuj do momentu, aż sos się trochę zredukuje (zgęstnieje), wówczas dodaj miechunkę oraz posiekany rozmaryn. Gotuj dalej aż sos zrobi się bardziej gęsty, a miechunka będzie nadal cała (nie rozejdzie się). Wyjmij polędwiczkę, pokrój na 2 cm kawałki, a następnie dodaj do sosu i gotuj maksymalnie 1 minutę.

                                                    Mus jabłkowy

                                                    Jabłka pokrój w kostkę (nie obieraj ze skórki). Do garnka wlej 150 ml cydru, pokrojone w kostkę jabłka, oraz 50 g masła. Wszystko zagotuj do miękkości. Następnie przelej przez sitko, żeby odcedzić płyn. Zblenduj zawartość sitka i jeszcze raz przelej przez sitko. Mus powinien być gęsty i aksamitny.

                                                    Na talerz wykładamy mus jabłkowy na niego polędwiczkę obok kilka miechunek z sosu i sos. Dekorujemy świeżym rozmarynem.

                                                    Przekładaniec bezowy z kremem śmietankowym, truskawkami i lemon curd.

                                                    Beza:

                                                    • 250 g cukru pudru
                                                      • 6 białek
                                                        • sok z połowy cytryny
                                                          • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
                                                            • 200 g truskawek
                                                              • mięta-do dekoracji

                                                                Lemon Curd:

                                                                • 3 żółtka
                                                                  • jedno jajko
                                                                    • sok z dwóch cytryn
                                                                      • 50 g cukru

                                                                        Krem śmietankowy:

                                                                        • 100 ml śmietanki 30%
                                                                          • 200 g serka mascarpone
                                                                            • 70 g cukru pudru

                                                                              Wykonanie:

                                                                              Beza:

                                                                              Białka ubijaj i powoli dodawaj cukier, żeby nie zrobił się lukier. Ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i lekko szklista. Następnie dodaj sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i nadal ubijaj przez ok 2 minuty. Włóż masę bezową do ringu o wielkości ok 10 cm aby powstały trzy równej wielkości krążki, a następnie ringi usuń. Bezowe krążki włóż do piekarnika i piecz przez 80 minut w temperaturze 120 stopni. Podczas gdy beza się piecze przygotuj lemon curd i krem śmietankowy.

                                                                              Lemon Curd :

                                                                              Wszystkie składniki wlej do miski i cały czas ubijaj na parze wodnej, aż krem zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania, bo inaczej mogą zrobić się grudki. Gdy krem zgęstnieje odstaw.

                                                                              Krem śmietankowy:

                                                                              Śmietankę oraz serek mascarpone włóż do miski i ubijaj co chwile dodając cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie puszysta masa.

                                                                              Po wyjęciu bezy z piekarnika tworzymy przekładaniec bezowy w następującej kolejności: krążek bezowy smarujemy lemon curd i na to kładziemy kolejny krążek bezowy, który smarujemy kremem śmietankowym z cienko pokrojonymi wzdłuż truskawkami. Na to kładziemy kolejny krążek bezowy i smarujemy kremem lemon curd i kremem śmietankowym. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości