Poznajcie przepisy Franka z Wielkiego Finału!

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Franek Lorenc

Kosmiczny tatar:

  • polędwica wołowa-150g
    • ogórki-2-3szt.
      • cebula-1szt.
        • kapary mini-5szt.
          • musztarda dijon -50g
            • marynowane grzyby-2-3szt.
              • olej
                • jaja przepiórcze-3-4szt.
                  • masło-50g
                    • sól gruboziarnista-do smaku

                      Mięso oczyścić i posiekać na drobne kawałki, a następnie odstawić do lodówki. Ogórki, cebulę i kapary pokroić na drobną kostkę. Musztardę zblendować z grzybami. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jajka przepiórcze usmażyć na patelni z kawałkiem masła. Wyłożyć na talerz i ułożyć wg własnego pomysłu.

                      Sandacz z plackiem ziemniaczanym, szpinakiem i grzybami.

                      Placek ziemniaczany:

                      • ziemniaki 250g
                        • jajko 1
                          • mąka 1 łyżka
                            • sól
                              • cebula-1szt.
                                • olej do smażenia

                                  Sandacz:

                                  • sandacz 2 kawałki (każdy po około 100-120g)
                                    • kolendra-pół pęczka
                                      • pieprz, sól-do smaku
                                        • olej-150ml

                                          Szpinak:

                                          • szpinak -200g
                                            • masło -50g
                                              • woda
                                                • czosnek-1-2 ząbki
                                                  • sól-do smaku

                                                    Grzyby:

                                                    • prawdziwki 200g
                                                      • śmietanka -30%-100ml
                                                        • 1-2 ząbki czosnku
                                                          • sól,pieprz-do smaku
                                                            • cebula-50g

                                                              Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut, po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną nakładać na rozgrzany olej przy użyciu łyżki i ringu do formowania placków. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru i chrupiących brzegów, przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie.

                                                              Sandacza zamarynować w oleju, kolendrze soli i pieprzu. Następnie usmażyć na patelni do złocistego koloru.

                                                              Masło rozpuścić w garnku, dodać szpinak, doprawić solą i zalać odrobiną wody. Dusić przez 1 minutę.

                                                              Grzyby usmażyć z cebulą następnie zalać śmietanką i przyprawić do smaku.

                                                              Wszystko ładnie ułożyć na talerzu.

                                                              Mus czekoladowy z chrupiącymi ciasteczkami:

                                                              Ciasto:

                                                              • soda Oczyszczona 1/3 łyżeczki
                                                                • masło 3/4 kostki
                                                                  • mleko 1 łyżka
                                                                    • jajko 1
                                                                      • mąka 1 i 1/3 szklanki
                                                                        • cukier 1/3 szklanki
                                                                          • ciemne kakao 1/2 szklanki

                                                                            Mus:

                                                                            • biała czekolada 100 g
                                                                              • mascarpone 250 g
                                                                                • jogurt naturalny 150 g
                                                                                  • orzeszki ziemne 200 g
                                                                                    • dwie szczypty soli

                                                                                      Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, uformować i przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 min.

                                                                                      Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, a następnie dodać mascarpone i jogurt naturalny.

                                                                                      Orzeszki ziemne zmielić z solą na gładką masę tak aby powstało masło orzechowe.

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości