Książka przepisów

Powrót do listy

Pola Hirsch - COMBER JAGNIĘCY W SOSIE GRUSZKOWYM Z PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

Pola Hirsch - COMBER JAGNIĘCY W SOSIE GRUSZKOWYM Z PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
Pola Hirsch.jpg 

Składniki:

500 g combra jagnięcego (kotleciki jagnięce z kością)
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
3 duże ziemniaki
3 korzenie pietruszki
Masło
ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, pieprz ziarna, cukier trzcinowy
jogurt naturalny
3 duże gruszki
miód
cytryna
chili
woda
cukier

Przygotowanie:

1. Purée z ziemniaków i pietruszki

Obrać pietruszkę i ziemniaki, pokroić na małe kawałki, ugotować z zielem angielskim, listkiem laurowym, pieprzem ziarnami, listkiem lubczyku, solą i pieprzem. Doprawiamy odrobiną cukru trzcinowego. Gotujemy do miękkości.

Po ugotowaniu odlewamy wodę oraz przyprawy i miksujemy wszystko za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodajemy łyżeczkę masła i jeśli potrzeba jogurt naturalny.

2. Comber jagnięcy.

Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do uzyskania szarego koloru z zewnątrz a w środku musi być lekko różowe.

3.  Gruszki karmelizowane

Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z cukrem, chili i ułożyć w nim gruszki. Całość podgrzewać na średnim ogniu i doprowadzić sos do wrzenia. Następnie wlewamy sok z cytryny. Od czasu do czasu obracamy gruszki. Czekamy aż gruszki zmiękną a sos zgęstnieje.

4. Sos gruszkowy

Jedną z karmelizowanych gruszek blendujemy z wodą  solą i pieprzem. Dodajemy jedną łyżeczkę karmelu z gruszek.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Bartosz Kwiecień - Kaczka w sosie winno - żurawinowym, z karmelizowaną figą i purée z batatów
Następny artykuł:

Bartosz Kwiecień - Kaczka w sosie winno - żurawinowym, z karmelizowaną figą i purée z batatów

tvnpix