Pola Hirsch - COMBER JAGNIĘCY W SOSIE GRUSZKOWYM Z PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

Pola Hirsch.jpg
Pola Hirsch.jpg

Składniki:

500 g combra jagnięcego (kotleciki jagnięce z kością) tłuszcz do smażenia sól, pieprz 3 duże ziemniaki 3 korzenie pietruszki Masło ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, pieprz ziarna, cukier trzcinowy jogurt naturalny 3 duże gruszki miód cytryna chili woda cukier

Przygotowanie: 1. Purée z ziemniaków i pietruszki

Obrać pietruszkę i ziemniaki, pokroić na małe kawałki, ugotować z zielem angielskim, listkiem laurowym, pieprzem ziarnami, listkiem lubczyku, solą i pieprzem. Doprawiamy odrobiną cukru trzcinowego. Gotujemy do miękkości.

Po ugotowaniu odlewamy wodę oraz przyprawy i miksujemy wszystko za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodajemy łyżeczkę masła i jeśli potrzeba jogurt naturalny.

2. Comber jagnięcy.

Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do uzyskania szarego koloru z zewnątrz a w środku musi być lekko różowe.

3. Gruszki karmelizowane

Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z cukrem, chili i ułożyć w nim gruszki. Całość podgrzewać na średnim ogniu i doprowadzić sos do wrzenia. Następnie wlewamy sok z cytryny. Od czasu do czasu obracamy gruszki. Czekamy aż gruszki zmiękną a sos zgęstnieje.

4. Sos gruszkowy

Jedną z karmelizowanych gruszek blendujemy z wodą solą i pieprzem. Dodajemy jedną łyżeczkę karmelu z gruszek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości