Książka przepisów

PERLICZKA MICHELA
MasterChef Junior 

Składniki:


1 tuszka perliczki
1 dynia piżmowa
ocet cherry
sok pomarańczowy
1 cebula
1 marchew
mały kawałeczek imbiru
pęczek świeżej kolendry
kilka ziaren kolendry
sól, pieprz
cukier kryształ
masło
bulion drobiowy
kardamon mielony
gałka muszkatołowa
200 g groszku zielonego (może być mrożony)
kiełki selera lub buraka do dekoracji
oliwa z oliwek
pestki dyni
tymianek świeży
1 ząbek czosnku
3 owoce kumkwatu

Przygotowanie:

1. Luzowanie perliczki + sos

Z perliczki wytnij pierś z kostką. Pozostałość wyporcjuj i podsmaż na oliwie z dodatkiem masła. Dodaj pokrojoną marchew, cebulę, ziarna kolendry, przesmaż, wlej sok z pomarańczy oraz ocet cherry i bulion – gotuj do zredukowania. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem. Zachowaj w cieple.

2. Dynia

Obierz dynię, wytnij przy pomocy ringu, smaż z obu stron na maśle z ząbkiem czosnku. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i kardamonem, zalej octem cherry i sokiem z pomarańczy. Duś do miękkości. Pod koniec glazuruj cukrem.

3. Purée z groszku:

Groszek zblanszuj w osolonym wrzątku, odcedź i zblenduj z dodatkiem masła i soli na gładkie purée.

4. Pestki dyni

Wrzuć na suchą patelnię z dodatkiem kilku gałązek tymianku i upraż.

5. Piersi perliczki

Mięso smaż na oliwie z dodatkiem masła, na rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry. Usmaż ją na chrupko. Następnie włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika na 5-6 minut.

6. Prezentacja

Na talerzu ułóż dynię, mus z groszku oraz perliczkę. Dekoruj kiełkami oraz pestkami dyni i owocem kumkwatu. Polej sosem.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robię już drugi raz,mega pyszne i robi wrażenie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Mateusz Olekas - Pstrąg ze spyrką i boczkiem, sosem cytrynowym, piramidkowymi kotlecikami z kaszy i orzeźwiającym purée z zielonego groszku z nutką mięty
      Następny artykuł:

      Mateusz Olekas - Pstrąg ze spyrką i boczkiem, sosem cytrynowym, piramidkowymi kotlecikami z kaszy i orzeźwiającym purée z zielonego groszku z nutką mięty

      tvnpix