Patryk Piskorz: Pierś z gęsi z puree z pietruszki sosem z malin i chipsami z buraka

Patryk Piskorz _WA_1875.jpg
Patryk Piskorz _WA_1875.jpg

Składniki:

1 pierś z gęsi tymianek 5 pietruszek (korzeń) łyżka śmietany 36% łyżeczka soku z cytryny 200g malin łyżka cukru 1 burak 1 garść orzechów suszone nagietki masło sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Zamarynować pierś w przyprawach. Obrać pietruszkę i gotować w osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Zblendować z łyżką śmietany i odrobiną masła. Przyprawić. Obsmażyć pierś na rozgrzanej oliwie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni, piec 10-15 min.

Maliny zblendować i przetrzeć przez sitko. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem. Podprażyć orzechy na suchej patelni.

Buraka umyć i pokroić na plastry. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Na talerz wyłożyć purée z pietruszki, pokrojoną w plastry pierś z gęsi, udekorować kwiatami oraz sosem z malin.

podziel się:

Pozostałe wiadomości