Książka przepisów

Powrót do listy

Norbert Borowski - Stek z sosem barbecue na bazie whisky, chipsy z batata i buraka oraz zieloną fasolką

Norbert Borowski - Stek z sosem barbecue na bazie whisky, chipsy z batata i buraka oraz zieloną fasolką
Norbert Borowski - Stek z sosem barbecue na bazie whisky, chipsy z batata i buraka oraz zieloną fasolką 

Składniki :


3 steki wołowe
1 duży batat
1 duży burak czerwony
200 g fasolki szparagowej
Cebula
Czosnek
Papryczki chili
Oliwa z oliwek
Pomidory z puszki, krojone
Cukier brązowy
Papryka słodka
Sos worcestershire
Sos sojowy
Ocet balsamiczny
Whisky
sól, pieprz

Przygotowanie :

Posiekać drobno: cebulę, czosnek, papryczkę chili .
Na patelnię wlać oliwę i dusić przez około 4 minuty. Dodać pomidory, cukier, paprykę , sos worcestershire, sos sojowy, ocet balsamiczny i whisky -  dusić 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
Obrać batata i buraka, pokroić  na mandolinie (krajalnicy), wyłożyć na blachę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Fasolkę z blanszować w osolonym wrzątku.
Steki smażyć po 2 minuty z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem. Dopiec w piekarniku przez 5 minut.

Kasia Svirydzenka - Kalmary
Następny artykuł:

Kasia Svirydzenka - Kalmary

tvnpix