Nicole Grzybowska: Kula czekoladowa z musem kasztanowym sorbetem truskawkowym polany białą czekoladą

Nicole Grzybowska.jpg
Nicole Grzybowska.jpg

Składniki:

Gorzka czekolada 300gr. Kasztany gotowane 6 szt. Śmietana 30% 500ml. Truskawki mrożone 300gr. Biała czekolada 300gr. Laska wanilii 1 szt. Mięta 5 listków Świeża figa 1 zt. Bratki jadalne 5szt. Olejek rumowy 2 krople. Cukier puder Maliny 2szt. Borówki 2 szt.

Sposób przygotowania:

Foremki do formowania kul wsadź do zamrażarki, następnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, ubij śmietanę 30% i zblenduj kasztany. Wyciągnij foremki z mrozu i z temperuj w nich czekoladę. Zrób to 2 razu. Wymieszaj bitą śmietanę i mus z kasztanów, dodaj olejek rumowy. Mrożone truskawki zblenduj i dodaj cukier puder. Białą czekoladę wsyp do garnka dodaj śmietanę i laskę wanilii. Na talerzu ułóż ½ kuli i wsadź do niej mus z kasztanów i sorbet, na górę połóż liść mięty i bratka, drugą część kuli nałóż na górę. Kulę posyp cukrem pudrem. Na talerzu ułóż owoce (maliny i borówki). Białą czekoladę przelej do sosjerki całość polej białą czekolada do czasu aż się nie rozpuści kula.

podziel się:

Pozostałe wiadomości