Natalia Paździor z babcią Krystyną: Knedle z owocami

Natalia Paździor z babcią Krystyną: Knedle z owocami
Natalia Paździor z babcią Krystyną: Knedle z owocami

Knedle z owocamibułka tarta z orzechami, śmietana, śliwki, truskawki

Składniki: ½ kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko śliwki, truskawki miękkie masło min. 82% masło klarowane śmietana 30% bułka tarta garść orzechów włoskich cukier puder do posypania cukier kryształ do owoców sól

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, przestudź i przeciśnij przez praskę. Kiedy całkiem wystygną dodaj jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobine masła, szczyptę soli i zagnieć na jednolitą masę. Z masy uformuj wałek o grubości 4 cm i pokrój go na krążki o grubości ok 2 cm. Na taki krążek nałóż obtoczony w cukrze owoc i zawiń ciasto formując kulkę. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na maśle klarowanym przesmaż bułkę tartą z orzechami. Ubij śmietanę kremówkę. Knedle wyłóż na talerz, polej masłem z orzechami i zrumienioną bułką tartą, udekoruj bitą śmietaną i owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości