Mikołaj Cienkosz Tortille z grillowanymi warzywami

Mikołaj Cienkosz.jpg
Mikołaj Cienkosz.jpg

Składniki:

Szklanka/250 g mąki pszennej Niecałe pół szklanki/110ml gotującej wody Szczypta soli Olej

Grillowane warzywa:

1 cukinia (duża) 2 papryki (średniej wielkości) 1 cebula czerwona (średniej wielkości) 20/ 250g pomidorków koktajlowych Tymianek suszony Bazylia suszona Oregano suszone Sos czosnkowy: Cały duży jogurt naturalny gęsty 2 ząbki czosnku Szczypta soli Szczypta pieprzu

WYKONANIE:

Cukinii odetnij końcówki, papryce wyjmij „wnętrzności”, obierz cebulę. Warzywa pokrój w (najlepiej cienkie) plasterki. Połóż na talerz, polej odrobiną oleju po górze i dopraw tymiankiem, oregano i bazylią. Odłóż na bok.

Wszystkie składniki na ciasto i trzy łyżeczki oleju wymieszaj razem. (PAMIĘTAJ! NIGDY NIE MIESZAJ CIASTA Z GORĄCĄ WODĄ RĘKAMI!!!! OPARZYSZ SIĘ JAK JA!) Zostaw, aby odpoczęło i wystygło.

Zabierz jogurt, czosnek i przyprawy. Obierz czosnek i wyciśnij w wyciskarce, potem wrzuć do miski. Tymczasem jogurt także wlej do miski. Dopraw i mieszaj energicznie aby czosnek oddał aromat i smak jogurtowi. Zostaw, aby składniki się połączyły.

Warzywa wrzuć na patelnię grillową, pomieszaj i grilluj do zrumienienia.

Wysyp mąkę na deskę i wyjmij ciasto z miski. Podziel na mniej więcej równe części. Każdą część obsyp i wyturlaj w mące. Rozwałkuj, powinny mieć kształt nierównego koła.

Nagrzej patelnię i gdy jest gotowa połóż „naleśnika”. Smaż ok. 20 sekund z każdej strony, aby pojawiły się bąbelki powietrza w cieście.

Zdejmij warzywa. Do naleśnika włóż tyle warzyw aby dało się go potem zwinąć. Według uznania możesz włożyć sos do środka lub zostawić aby maczać sobie w nim tortille.

Zawiń je, włóż do pudełeczka, zawiń w folię lub po prostu połóż na talerzu.

Gratulacje! Tortille gotowe! ;)

podziel się:

Pozostałe wiadomości