Książka przepisów

Powrót do listy

Mateusz Steć - Polędwiczki wieprzowe z puree z dyni piżmowej, sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, podsmażanym szpinakiem oraz ringiem z pieczonej dyni piżmowej

Mateusz Steć - Polędwiczki wieprzowe z puree z dyni piżmowej, sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, podsmażanym szpinakiem oraz ringiem z pieczonej dyni piżmowej
Mateusz Steć - Polędwiczki wieprzowe z puree z dyni piżmowej, sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, podsmażanym szpinakiem oraz ringiem z pieczonej dyni piżmowej 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
1 dynia piżmowa
100 ml śmietanki 30%
50 g sera gorgonzola
100 g świeżego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
Świeży rozmaryn
Świeży tymianek
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżki masła
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczkę umyj, osusz, następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190oC.
Obierz dynię, pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. W jednym plastrze wytnij dziurę, tak żeby powstał okrąg, skrop oliwą, lekko posól.  Pozostałe plastry dyni wrzuć do garnka z gotującą i osoloną wodą, gotuj ok. 15 min. aż będą miękkie. Okrąg dyni oraz polędwiczkę z jedną gałązką rozmarynu i tymianku wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Do rondelka wlej śmietankę i włóż ser gorgonzola. Zagotuj, uważając, żeby sos się nie przypalił, cały czas mieszając.
Podsmaż posiekany czosnek i szpinak na oliwie przez ok. 5 min.
Ugotowaną dynię zblenduj, dodaj masło i lekko posól do smaku.
Polędwiczkę wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry ok. 2 cm. Wszystkie składniki ładnie wyłóż na talerz.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość


Robiłam to w domu i było przepyszne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja myślę że jest to dobre gry hipek są najlepsze

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ok

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Pola Hirsch - COMBER JAGNIĘCY W SOSIE GRUSZKOWYM Z PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
              Następny artykuł:

              Pola Hirsch - COMBER JAGNIĘCY W SOSIE GRUSZKOWYM Z PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

              tvnpix