Mateusz Steć - Polędwiczki wieprzowe z puree z dyni piżmowej, sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, podsmażanym szpinakiem oraz ringiem z pieczonej dyni piżmowej

Mateusz Steć.jpg
Mateusz Steć.jpg

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa 1 dynia piżmowa 100 ml śmietanki 30% 50 g sera gorgonzola 100 g świeżego szpinaku 2 duże ząbki czosnku Świeży rozmaryn Świeży tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżki masła Sól Pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczkę umyj, osusz, następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190oC. Obierz dynię, pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. W jednym plastrze wytnij dziurę, tak żeby powstał okrąg, skrop oliwą, lekko posól. Pozostałe plastry dyni wrzuć do garnka z gotującą i osoloną wodą, gotuj ok. 15 min. aż będą miękkie. Okrąg dyni oraz polędwiczkę z jedną gałązką rozmarynu i tymianku wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Do rondelka wlej śmietankę i włóż ser gorgonzola. Zagotuj, uważając, żeby sos się nie przypalił, cały czas mieszając. Podsmaż posiekany czosnek i szpinak na oliwie przez ok. 5 min. Ugotowaną dynię zblenduj, dodaj masło i lekko posól do smaku. Polędwiczkę wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry ok. 2 cm. Wszystkie składniki ładnie wyłóż na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości