Książka przepisów
Mateusz Steć - Makaron tagliatelle z krewetkami, mulami w białym winie oraz pomidorkami koktajlowymi

Składniki na ciasto na makaron:
210 g mąki pszennej typu 00 (może być tortowa)
2 jaja
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki oliwy extra vergine
Pozostałe składniki:
6 krewetek tygrysich w pancerzach
6 muli
3 pomidorki koktajlowe
100 ml białego wytrawnego wina
2 szalotki
3 ząbki czosnku
kolendra
10 g masła
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Połącz mąkę z jajkami i żółtkami, dodaj szczyptę soli oraz oliwę. Wyrób ciasto na miękkie i jednolite. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło.
W międzyczasie zdejmij pancerze z krewetek oraz wyjmij jelita. Sprawdź te mule, które są otwarte stukając nimi o blat. Te, które się nie zamkną i są połamane, wyrzuć. Zagotuj wodę na makaron. Pokrój szalotkę i czosnek w drobną kostkę, następnie posiekaj kolendrę. Ciasto na makaron wyjmij z lodówki, rozwałkuj do grubości około 1-2 mm i wytnij długie wstążki o szerokości 0,5-1 cm. Makaron posyp mąką i wyłóż na blat, żeby wysechł.
W tym czasie zeszklij szalotkę i czosnek na maśle, dodaj mule, zalej wszystko białym winem. Duś pod przykryciem, aż wszystkie mule się otworzą (około 7 min.). Do garnka z zagotowaną i posoloną wodą wrzuć makaron i gotuj go ok. 6 min. aż będzie al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć krewetki i smaż ok. 2 min. z każdej strony. Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż na małym ogniu około 1-2 min. Ugotowany i odcedzony makaron, dodaj do krewetek i pomidorków. Zamieszaj, następnie wyłóż na talerz. Na makaron połóż mule, wszystko ozdób kolendrą.
Komentarze (1)
Pyszne
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
