Książka przepisów

Powrót do listy

Mateusz Steć - Fantazja Matiego na temat owoców morza z jajkiem przepiórczym i słonecznym sosem

Mateusz Steć - Fantazja Matiego na temat owoców morza z jajkiem przepiórczym i słonecznym sosem
Mateusz Steć.jpg 

Składniki:


Kalmary
Ośmiornica
Sól
Pieprz
Jajko przepiórcze
Marchew
Seler
Pietruszka
Por
Olej
Kalafior
Roszponka
Curry
Kurkuma
Kolendra
Śmietanka 30 %
Białe wytrawne wino
masło

Przygotowanie:

Zagotować wodę z pokrojonym na grube kawałki selerem, pietruszką, porem i marchwią. Wrzucić macki ośmiornicy i gotować około 50  minut. Oczyścić kalmary i podsmażyć na oleju, minutę z każdej strony. Patelnie posmarować olejem i wrzucić jajko przepiórcze, usmażyć je na jajko sadzone i posolić.

Zredukować białe wino w rondelku, dodać śmietankę i kurkumę, podgrzewać na małym ogniu, dodać masło.

Obrać z kalafiora małe kwiaty i podsmażyć z curry na oleju, posolić i popieprzyć.

Podsmażyć roszponkę na oleju i doprawić do smaku.

Ośmiornice wyjąć z wody, posolić i zgrillować na oleju.

Ozdobić kolendrą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Mateusz Oleksa - Ośmiornica
Następny artykuł:

Mateusz Oleksa - Ośmiornica

tvnpix