Książka przepisów

Powrót do listy

Mateusz Olekas - Pstrąg ze spyrką i boczkiem, sosem cytrynowym, piramidkowymi kotlecikami z kaszy i orzeźwiającym purée z zielonego groszku z nutką mięty

Mateusz Olekas - Pstrąg ze spyrką i boczkiem, sosem cytrynowym, piramidkowymi kotlecikami z kaszy i orzeźwiającym purée z zielonego groszku z nutką mięty
Mateusz Olekas Pstrąg ze spyrką i boczkiem, sosem cytrynowym, piramidkowymi kotlecikami z kaszy i orzeźwiającym purée z zielonego groszku z nutką mięty 

Składniki:

Pstrąg tęczowy, cały, świeży
Słonina
Boczek
Rozmaryn
Natka pietruszki
Masło
Czosnek
Olej słonecznikowy

Sos cytrynowy:

Cytryna
Mąka pszenna
Śmietana 18%
Kurkuma
Masło
Sól
Pieprz

Kotleciki z kaszy:

Kasza gryczana
Jajka
Cebula
Boczek
Papryka Chili mielona
Papryka słodka mielona
Bułka tarta
Sól, Pieprz

Purée z groszku:

Zielony groszek
Kolendra świeża
Mięta świeża
Papryka Jalapeño
Oliwa z oliwek
Cukier

Przygotowanie:

Pstrąg: Dokładnie umyj, wyczyść z łusek pstrąga. Wetrzyj w niego sól i pieprz. Przetrzyj dwa ząbki czosnku i posiekaj pietruszkę, a następnie wymieszaj czosnek, pietruszkę i rozmaryn z około 1/3 kostki masła rękoma. Włóż je do pstrąga wraz z dodatkowymi gałązkami rozmarynu, a następnie ponacinaj skórę pstrąga i połóż na nim cienkie paski słoniny i boczku. Piecz na blasze posmarowanej olejem w 180*C przez około 20 min, lub do momentu kiedy spyrka jest chrupiąca.

Sos cytrynowy: Z mąki i masła zrób zasmażkę, dodaj śmietanę, cytrynę, sól, pieprz i kurkumę.

Kotleciki z kaszy gryczanej: Ugotuj kaszę i ją przestudź. Dodaj do niej jajka, sól, pieprz i podsmażaną cebulę z boczkiem. Smaż aż się zrumienią ze wszystkich stron.

Puree z groszku i mięty: Ugotuj groszek, przed wylaniem wody odlej do kubka 2-3 duże łyżki. Groszek zblenduj z pęczkiem kolendry, dużym pęczkiem mięty, papryczką Jalapeño, łyżką cukru, szczyptą soli, łyżką masła i łyżką oliwy z oliwek.

Całość wyłóż na talerz i udekoruj wg uznania.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Hania Kandora - MAKARON TAGLIATELLE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
Następny artykuł:

Hania Kandora - MAKARON TAGLIATELLE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM

tvnpix