Książka przepisów

Chińskie przysmaki
Wiktoria Chmielewska
Wycieczka po smakach Azji
Makaron z woka:
Składniki:
300 g mięsa wieprzowego
3 łyżki sosu ostrygowego
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki octu z prażonego sezamu
½ limonki
3 plasterki czerwonej papryczki chili
½ czerwonej cebuli
2 marchewki
½ papryki żółtej
5 liści sałaty pekińskiej
dwie łyżki sosu teriyaki
jedna wiązka makaronu ryżowego
sól
2 szczypty cukru
1 łyżeczka sosu sriracha
olej słonecznikowy do smażenia
Do garnka wlej olej, rozgrzej i wsyp pokrojone drobno mięso wieprzowe i podsmaż na złoto. Nie doprowadź do całkowitego wysmażenia w środku. Następnie dodaj 3 łyżki sosu ostrygowego, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki octu z prażonego sezamu, dwie łyżki sosu teriyaki, 1 łyżeczka sosu sriracha. Dodaj następnie tyle wody, aby zakryć całe mięso. Pokrój dwa liście sałaty pekińskiej, jedną marchew, ¼ cebulki, papryczkę chili. Zostaw, aż mięso będzie gotowe. W tym czasie wstaw do gotowania makaron ryżowy na ok. 10-15 min.
Odcedź mięso od sosu i odłóż do podania z bułeczką bao.
Na rozgrzaną patelnię wok wlej olej i dodaj resztę pokrojonych warzyw, dodaj ugotowany na makaron i odcedzony sos. Całość smaż przez kilka minut. Ozdób prażonym sezamem i listkami ziół.
Bułeczki bao z farszem wieprzowym
Składniki:
250 g mąki
70 g letniej wody
70 g mleka
2 łyżki oleju
1 łyżka suchych drożdży dr Oetker
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 rzodkiewki
kilka pędów kolendry
Do rondelka wlej wodę, mleko. Podgrzej do temperatury niższej niż 360°C. Przelej do miski i dodaj olej, drożdże, mąkę sól i cukier. Zagnieć przez ok. 5-10 min/ Wstaw do piekarnika nagrzanego do 400°C do wyrośnięcia na 30 min. Rozwałkuj ciasto do uzyskania 10mm grubości, a następie wytnij kółka ringiem. Posmaruj olejem, złóż na pół i tak przygotowane ciasto wstaw na około 15 minut do parownika (połóż papier do pieczenia, posmaruj olejem i zrób dziurki w papierze). Gotowe bułeczki bao wypełnij farszem mięsnym. Pokrój rzodkiewkę w plastry i dodaj razem z kolendrą. Ozdób ziołami według swojego pomysłu.
Tymek Walko
Bao.
Ciasto:
250g mąki
75ml mleka
75ml wody
pół łyżki drożdży instant Dr Oetker
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
łyżka oleju
Farsz:
400g boczku wędzonego
200ml sosu sojowego
2 gwiazdki anyżu
5 goździków
50g cukru
główka czosnku
1/2 papryczki chili
2cm imbiru
pęczek szczypiorku
łyżka sosu ostrygowego
Pierożki:
Ciasto:
175g mąki
50g wody
szczypta soli
Farsz:
250g wołowiny
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
szczypta cukru
szczypta soli
1 liść kapusty pekińskiej
Makaron z kaczką
1 pierś z kaczki
0.5 cebuli
1 marchewka
1 pak choi
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
pół białej części pora
sezam
pół pęczka szczypiorku
pół limonki
200g makaronu udon
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
¼ chili
½ limonki
½ cm imbiru
Bao:
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 35 min. Boczek piec w 185°C przez 25 min., po czym wyciągnąć z piekarnika i dodać sos sojowy, cukier, przyprawy, czosnek przecięty na pół i pokrojone w plastry chili. Piec przez następne 35 min. Po czasie wyciągnąć boczek i posiekać dodać sos ostrygowy i posiekany szczypior. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyciąć okręgi. Na ciasto wyłożyć trochę farszu i zwinąć w bułeczki. Bułeczki gotować na parze przez 15 minut, po czym wyłożyć na talerz.
Pierożki:
Składniki na ciasto zagnieść i pozostawić na 20 minut pod miską. Mięso zmielić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i kapustą oraz resztą składników. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kółka, wyłożyć trochę farszu i zwinąć w pierożki. Gotować na parze przez 6-7 min. Po czym wyłożyć na talerz.
Makaron z kaczką
Marchewkę i pora pokroić w julienne. Cebulę i imbir pokroić w kostkę. Pak-choi pokroić w paski. Skórę z piersi z kaczki naciąć i położyć na zimnej patelni skórą do dołu. Włączyć ogień i smażyć przez 4 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz na 4 min. Pokroić w grube plastry. W woku rozgrzać olej, wrzucić marchew, kaczkę i cebulę. Dolać sosy. Dodać pora i imbir. Smażyć 3 minuty. Makaron ugotować i dorzucić na woka, wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Sos:
Sosy wymieszać. Chili i imbir posiekać. Zmieszać z sosem.
Karolina Malinowska
Chińskie pierożki z wołowiną:
Składniki na ciasto:
700g mąki pszennej
230ml wody
2 łyżki oleju
sól do smaku
Składniki na farsz:
500g polędwicy wołowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
plaster kapusty pekińskiej
pół cebuli
2 łyżeczki oleju sezamowego
odrobina pasty z chili
sól i pieprz
Składniki na sos:
pół szklanki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
¼ łyżeczki pasty z chili
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy i przekładamy do robota, wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10min. Odstawiamy na chwilę.
W tym czasie przygotowujemy farsz:
Kapustę i cebulę kroimy dość drobno, polędwicę oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Ciasto kroimy na części.
Każdą rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy miseczką lub dużym ringiem koła. Nakładamy na środek farsz, zawijamy rogi do góry i sklejamy. Gotujemy na parze, aż będą dogotowane. W tym czasie robimy sos (mieszamy składniki).
Na talerzu układamy pierożki, a obok w miseczce sos.
Makaron z warzywami i piersią z kaczki z woka po chińsku
Składniki:
200g makaronu
½ marchewki
½ pietruszki
⅓ papryki
½ cebuli
kolendra
biała część pora
pierś kaczki
łyżka pasty z chili
½ łyżeczki curry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Marchewkę kroimy w małe słupki, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, paprykę na kawałki, a pora w pół plasterki, siekamy też kolendrę. Nacinamy skórę kaczki i solimy ją, smażymy na patelni bez tłuszczu, zaczynając od strony skóry na złoto-brązowo. Ściągamy pierś z patelni i kroimy ją na kawałki. Na woku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy warzywa, kolendrę i kawałki mięsa, następnie dodajemy makaron i wszystkie przyprawy. Podrzucamy chwilę, żeby wszystko się połączyło i nakładamy na talerz. Ozdabiany świeżymi ziołami.
Janek Rol – Szkaradziński
„Góral nie umieć”
Składniki do ciasta na pierożki:
350 g mąki
110 ml wody letniej
łyżka oleju
sól do smaku
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki wyrób na ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w folię i daj mu odpocząć (około 10-20 min). Po wyciągnięciu rozwałkuj na bardzo cienkie ciasto około 0,5 mm. Gotowe :)
Składniki do farszu do pierożków:
mięso wołowe 400g
mięso wieprzowe 100g
łyżka sosu chili
łyżka sosu sojowego
woda 50ml
łyżeczka oleju
Przygotowanie pierożków :
Wytnij duże kółka z ciasta. Nałóż małe kulki z farszu na środek kółka i zawiń (technika zawijania dowolna, polecam zawijanie do góry). Wstaw do nagrzanego parownika na około 10-12 min. Dolewaj wody w razie wyparowania.
Bułeczki bao
Składniki:
500g mąki pszennej
150ml wody
150ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka suchych drożdży Dr Oetker
3 łyżki oleju
sól do smaku
Przygotowanie:
Podgrzej wodę z mlekiem (do maksymalnie 36 stopni). Połącz z suchymi składnikami. Odstaw na 5 minut (najlepiej w temperaturze 40 stopni). Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze kawałki. Rozwałkuj na lekko grube kawałki. Wytnij kółka. Posmaruj olejem. Ułóż w koszyku do parowania. Gotuj na parze przez około 12-15 minut (w zależności od grubości wywałkowanego ciasta).
Adam Kominek
Bułeczki Bao
Ciasto:
500 g mąki pszennej
150 ml mleka
150 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka suchych drożdży Dr Oetker
sól
składniki na farsz
polędwiczka wieprzowa
sos sojowy
limonka
ocet ryżowy
sól
pieprz
cukier
sezam prażony
sos ostrygowy
olej sezamowy
marchewka pokrojona w słupki
por pokrojony w słupki
pieprz
sól
cukier
Wodę i mleko podgrzej do temperatury ok. 36°C, połącz z suchymi składnikami i zarób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.
Polędwiczkę pokrój i zamarynuj w sosie sojowym, cukrze i soku z limonki. Trochę octu ryzowego wlej do miseczki, dodaj cukier i włóż marchew i por. Sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy i prażony sezam wymieszaj razem i dopraw do smaku i powstanie sos do bułeczek.
Polędwiczki podsmaż na patelni do zarumienienia się i podlej marynatą. Polędwiczki zdejmij z ognia i poczekaj, aż marynata się zagęści i powstanie glazura.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij ringiem kółka, posmaruj olejem i złóż na pół. Paruj je ok. 8-12 minut.
Gotowe bułeczki otwórz, posmaruj przygotowanym sosem, dodaj warzywa i mięso. Przed podaniem posyp szczypiorem i podawaj wraz z sosem w miseczce.
Danie z woka
marchew
kapusta pekińska
krewetki
sos sojowy
białe wino
sezam
szczypior
pieprz
sól
Marchew pokrój w słupki. Kapustę pekińską poszatkuj. Krewetki oczyść i pokrój. Marchew, kapustę i krewetki włóż na rozgrzany wok. Podlej białym winem i zredukuj. Dopraw sosem sojowym i przyprawami. Na talerz wyłóż gotowe danie, udekoruj surową kapustą pekińską i szczypiorem. Podawaj sosem z woka.
Ewa Ziemiańska
Makaron z woka z kurczakiem i warzywami
1 filet z kurczaka
0,5 opakowania makaronu
papryka czerwona
marchewka
cebula czerwona
5 średnich pieczarek
papryczka chili
limonka
sól, pieprz
sos sojowy 3 łyżki
ocet ryżowy 2 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
imbir
sezam
miód
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, warzywa pokroić w kostkę. Do woka wlać łyżkę oleju, usmażyć kurczaka, dorzucić warzywa. Ugotowany makaron i pozostałe składniki doprawić do smaku.
Bułeczki Bao z warzywami
500g mąki
150ml wody
150ml mleka
1 łyżka suchych drożdży dr Oetker
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
marchewka
pietruszka
papryka
cebula
starty imbir
szczypiorek
sok z limonka
sos sojowy
ocet ryżowy
Wykonanie ciasta :
Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki dajemy do miski, dodajemy mleko z wodą i zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy na średniej grubości ciasto i od zewnątrz smarujemy olejem i zamykamy na pół. Parujemy pod przykryciem ok. 8-12 min.
Farsz:
Wszystkie warzywa kroimy na drobne paseczki.
Wsypujemy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, podlewamy niewielką ilością wody. Podgrzewamy i odstawiamy, żeby się zamarynowały. Po 15 minutach odsączamy z zalewy i dodajemy warzywa do bułeczek.
Wojtek Czajkowski
Bułeczki bao
500g mąki pszennej
150 ml wody
150 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka suchych drożdży Dr Oetker
2 łyżki oleju
sól
Podgrzewamy wodę z mlekiem, resztę produktów mieszamy i łączymy z płynem. Odstawiamy do wyrośnięcia, mieszamy jeszcze raz. Wałkujemy i wycinamy ringiem. Smarujemy olejem i składamy na pół. Parujemy przez 18-20 min.
Farsz:
2 piersi z kurczaka
50 ml sosu sojowego
limonka
marchewka
pietruszka
imbir
50 ml octu ryżowego
25g cukru
skrobia ziemniaczana
Kurczaka marynujemy w sosie sojowym , soku z limonki i imbirze. W tym czasie warzywa marynujemy w occie i cukrze. Kurczaka moczymy przez 30 sekund we wrzątku, obtaczamy w skrobi ziemniaczanej i smażymy. Dolewamy marynatę i wsypujemy łyżkę cukru. Smażymy do zgęstnienia sosu.
Makaron
makaron ryżowy
6 krewetek
sos sojowy do smaku
sok z limonki do smaku
marchewka
pietruszka
ząbek czosnku
górna część poru
pół papryki
Wykonanie: Makaron moczymy we wrzątku, warzywa kroimy w cienkie paseczki. Warzywa smażymy na oleju z czosnkiem, dodajemy marchewkę i pietruszkę, a następnie resztę warzyw.
Dodajemy krewetki, po chwili makaron, doprawiamy innymi sosami lub przyprawami.
Smacznego!!!
Dominika Peek
Bułeczki Bao z szarpaną wołowiną
Ciasto:
Składniki:
500g mąki
150g mleka
150g wody
3 łyżki cukru
1 łyżka drożdży instant Dr Oetker
Sól
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Mleko z wodą podgrzewamy, mąkę z cukrem olejem solą i drożdżami mieszamy zalewamy mlekiem z wodą i zagniatamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut, wałkujemy i wycinamy koła. Jedną stronę smarujemy olejem i składamy na pół. Parujemy w parowniku przez 8-12 minut. Wykładamy nadzienie i podajemy.
Szarpana wołowina
Składniki:
150-200g wołowiny
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
chili
sól,pieprz
Wykonanie:
Wołowinę kroimy na cienkie plastry i smażymy na oleju, przyprawiamy.
Wołowinę rozrywamy na małe kawałki, dodajemy sos sojowy i doprawiamy.
Nadziewamy bułeczki Bao.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
1 pierś z kurczaka
1 słoik miodu
pół limonki
sól
chili
olej sezamowy
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w małą kosteczkę i przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy miód sól i chili, przesmażamy.
Na koniec dodajemy limonkę i podajemy.
Ułożenie:
Bułeczki nadziewamy farszem i wykładamy na talerz.
Obok w misce podajemy kurczaka.
Helena Kłobucka
1. Danie: Chiny Heleny w bułeczce Bao
Bułeczki Bao:
75g wody
75g mleka
250g mąki
1 łyżka oleju
pół łyżki suchych drożdży Dr Oetker
2 łyżki cukru
Wodę z mlekiem zagotować najwięcej do 36°C, zmieszać z resztą składników i zagnieść na jednolitą masę. Włożyć na 15 minut do piekarnika w 40°C.
Rozwałkować masę, wyciąć koła, posmarować olejem i włożyć do nagrzanego parownika. Parować 11 minut.
Farsz do bułeczek:
300g wieprzowiny
sos ostrygowy do smaku
sos sojowy do smaku
sos teriyaki do smaku
limonka do smaku
1 marchewka
1 czerwona cebula
kapusta pekińska (2 liście)
woda na oko
prażony sezam
Wszystkie warzywa posiekać w kosteczkę. Wieprzowinę pokroić w cienkie plastry i przesmażyć. Dusić przez 20 minut w wodzie i sosach. Uduszone mięso postrzępić, przesmażyć posiekane warzywa i dodać do nich mięso, limonkę, sos ostrygowy i podprażony sezam. Dusić 10 minut.
Marynowane warzywa:
czerwona cebula
1 marchewka
białe wino do smaku
olej sezamowy do smaku
woda na oko
liście laurowe
1 łyżka cukru
sól i pierz do smaku
Wszystkie płyny zagotować z liściem laurowym, solą, pieprzem i cukrem. Ściągnąć z ognia, dołożyć pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojoną w płatki cebulę.
Podanie:
Do uparowanych bułeczek dodać doprawioną wieprzowinę, dołożyć marynowane warzywa, posypać prażonym sezamem.
2. Danie z woka: Zakręcony wok à la Helena
200 g wieprzowiny
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 liść kapusty pekińskiej
limonka
makaron ryżowy
duszone mięso
woda do podlewania
sosy typu teriyaki i ostrygowy według gustu
Warzywa posiekać w piórka, przysmażyć na woku, dołożyć przegotowany przez 2 minuty makaron. Włożyć makaron do warzyw, podlewać wodą i sosami, dodać duszone mięso i doprawić limonką.
Podanie:
Wyłożyć na talerz. Na wierzchu posypać przypieczony na patelni sezam, posypać szczypiorkiem.
Smaczności :)
Tarty
Karolina Malinowska
Tarta szpinakowa
Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła
1 jajko
łyżeczka soli
Na farsz:
paczka świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
ok. 120ml śmietanki 30%
3 jajka
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wsypujemy do miski i rozcieramy palcami, zagniatamy, aż będzie jednolite. Formujemy kulę, owijamy folią spożywcząi wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładany ciastem wysmarowaną masłem formę do tart.
Nakłuwamy widelcem. Kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy grochem lub fasolą. Podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy farsz: na masełku podsmażamy pokrojony czosnek, dodajemy szpinak i przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy. Gdy liście z zwiędną, dolewamy śmietankę, mieszamy i po kolei wbijamy jajka, po każdym szybko mieszając. Gotową, przestudzoną masę wylewamy do podpieczonej tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Wyciągamy z formy i posypujemy liśćmi szpinaku.
Tarta czekoladowa z masłem orzechowym
Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru
2 żółtka
Na krem:
ok. 80g gorzkiej czekolady
ok. 80g mlecznej czekolady
150ml śmietanki 30%
pół słoika masła orzechowego
Orzechy w karmelu:
100g orzeszków ziemnych
pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Wsypujemy do miski składniki na ciasto, rozcieramy palcami i zagniatamy ładne ciasto kruche. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wykładamy nim formę do tart wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub fasolę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż się zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy czekoladowy ganasz: śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy czekoladę w kostkach i mieszamy dobrze, aż się rozpuści. Jeśli krem jest za gorzki, dodajemy cukier. Odstawiamy do lodówki. Na przestudzoną tartę nakładamy najpierw masło orzechowe.
Warstwa powinna mieć ok. 8 mm. Następnie smarujemy kremem czekoladowym.
Orzeszki w karmelu: Na patelni rozpuszczamy cukier, dosypujemy orzechy i łączymy. Posypujemy nimi tartę.
Jan Rol – Szkaradziński
Tarta „spod Tater"
Składniki do ciasta na tartę wytrawną:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 żółtko
sól do smaku
Przygotowanie:
Do mąki dosyp masło i zmiksuj. Dodawaj pierwsze jajko, a po chwili żółtko. Gdy ciasto będzie gotowe, wstaw zafoliowane do lodówki na około 20 minut. Wyciągnij ciasto, rozwałkuj. Wyłóż formę ciastem. Włóż do piekarnika na 20 minut na 180 stopni.
Składniki do sosu pomidorowego:
4 pomidory
passata pomidorowa 100 ml
śmietanka 30% 50 ml
½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki tymianku,
sól i pieprz do smaku
Podsmaż pomidory na oliwie. Gdy pomidory się lekko podsmażą, dodaj passaty i wymieszaj. Dodaj śmietankę, sól i pieprz, tymianek i oregano. Lekko zredukuj i gotowe :)
Reszta składników do (wypełnienia) tarty:
4 kiełbasy
8 oscypków
starty ser mozzarella garść
3 pomidory
1 jajko
50 ml śmietanki
sól, pieprz do smaku
Do podpieczonej tarty włóż wszystkie składniki wcześniej pokrojone w plasterki. Sos pomidorowy wymieszaj z jajkiem i śmietanką. Przelej sos do podpieczonego ciasta, przełóż pokrojone składniki. Posyp startą mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami ( według swojego ulubionego smaku).
Tarta dyniowa (dla śpiewających górali)
Składniki do ciasta na tartę wytrawną:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 żółtko
sól do smaku
Przygotowanie:
Do mąki dosyp masło i zmiksuj. Dodawaj pierwsze jajko, a po chwili żółtko. Gdy ciasto będzie gotowe, wstaw zafoliowane do lodówki na około 20 minut. Wyciągnij ciasto, rozwałkuj. Wyłóż formę ciastem. Włóż do piekarnika na 20 minut na 180 stopni.
Reszta składników do (wypełnienia) tarty:
2 dynie
masło około 50 g
oliwa około 60ml
sól i pieprz do smaku
50ml śmietanki 30%
1 jajko
Przygotowanie wypełnienia :
Jajko i śmietankę rozbełtaj. Pokrojoną dynię polaną oliwą i posypaną solą daj do piekarnika na 30 minut do 180 stopni. Gdy dynia będzie miękka, zmiel ją z masłem oraz dodaj sól i pieprz. Do tarty przelej puree z dyni oraz na górę jajka ze śmietaną. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
Dominika Peek
Tarta z kremem pistacjowym
Składniki na ciasto:
300g mąki
200gmasła
2 żółtka
70g cukru
Krem pistacjowy:
2 szklanki pistacji
250ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50g cukru
3 żółtka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Wałkujemy, wykładamy na formę do tarty i pieczemy w 180°C przez 20 minut.
Robimy krem patissiere (bez wanilii) i dodajemy zblendowane pistacje i mieszamy. Wykładamy na tartę.
Tarta wegetariańska:
Ciasto:
250g mąki
150g masła
5g soli
1jajko
Nadzienie:
3 jajka
2 żółtka
350ml śmietanki
sól ,pieprz
2 papryki
5 różyczek kalafiora
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy i wykładamy na formę, pieczemy 10 minut bez nadzienia i 20 minut z nadzieniem.
Farsz:
Jajka, żółtka i śmietanę mieszamy, doprawiamy, dodajemy kalafiora i paprykę. Wykładamy na ciasto i pieczemy.
Adam Kominek
Tarta z kremem patissere z truskawkami
250 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru
laska wanilii Dr. Oetker
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetker
truskawki, borówki
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
200 g masła
2 żółtka
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zarób ciasto i odłóż do lodówki.
Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, mąką ziemniaczaną, pszenną i cukrem waniliowym. Ciepłe mleko powoli wlewaj do utartych żółtek i szybko mieszaj, aby nie powstała jajecznica. Przelej do czystego rondelka, podgrzewaj do zgęstnienia, często zdejmuj z ognia, intensywnie mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania. Powstały krem przelej do czystego zimnego naczynia.
Ciasto rozwałkuj, wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez 18 minut w 180°C.
Na upieczoną i ostudzoną tartę wylej krem patissiere, powciskaj pokrojone truskawki. Udekoruj borówkami i miętą.
Tarta z cukinią, szynką parmeńską i parmezanem
300 g mąki
200 g masła
1 jajko
szczypta soli
składniki na nadzienie
szynka parmeńska
cukinia
pół cebuli
pestki dyni
200 ml śmietanka 36%
starty parmezan
3 żółtka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zarób ciasto i odłóż do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj, wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Piecz z obciążeniem przez 15 minut w 180°C.
Cebulę i cukinię pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z pestkami dyni. Dopraw do smaku. Śmietankę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i pieprzem.
Na upieczony spód wyłóż cukinię, lekko posyp parmezanem, zalej śmietanką z żółtkami, ponownie posyp parmezanem i piecz 15 minut w 180°C.
Po wyjęciu tarty z piekarnika ostudź ją, połóż szynkę parmeńską, posyp parmezanem i udekoruj świeżą bazylią.
Ewa Ziemiańska
Tarta „Jabłkowa Chmurka”
Ciasto:
300g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka
Mąkę, cukier i masło posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, włożyć na 15 minut do lodówki.Tartę ponakłuwać widelcem,wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Podpiec w 170°C przez 10 minut.
4 jabłka
cynamon
cukier z wanilią Dr Oetker
laska wanilii Dr Oetker
Z podanych składników przygotować puree i przysmażyć je na patelni z podanymi przyprawami. Wystudzone puree wyłożyć na podpieczone ciasto. Dopiec jeszcze 10-15 minut razem jabłkowym nadzieniem.
śmietana 36%
ekstrakt wanilii
cukier puder
listki mięty
Ubić na sztywno, udekorować wierzch ostudzonej tarty, posypać cynamonem, udekorować listkami mięty.
Wytrawna tarta "Pora na pora"
Ciasto kruche wytrawne:
250 g mąki pszennej lub krupczatka
125 g masła
1 żółtka
5g soli
50 ml wody
Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce. Ponakłuwać, wyłożyć papierem do pieczenia i grochem, podpiec 15-20 minut w 190°C.
1 papryka
1 por
1 łyżka masła
kubek śmietany 30%
1 jajko
sól, pieprz
Pokrojone pory i paprykę przysmażyć do miękkości na patelni z łyżką masła orzechowego i przyprawami.
Wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietanką rozmieszaną z jednym jajkiem doprawiona solą i pieprzem. Zalać warzywa i zapiec 10 minut w 180°C.
Wojtek Czajkowski
Tarta na słodko:
Ciasto
300g mąki pszennej
200g masła
70g cukru
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
100 g maku
mleko
3 łyżki cukru
50 g twarogu
żółtko
Mus:
tabliczka czekolady
50 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
Składniki do ciasta łączymy i wyrabiamy, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Mak gotujemy w mleku, a twaróg miksujemy z żółtkiem i cukrem. Ciasto rozkładamy w formie i przekłuwamy widelcem. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę i ubijamy śmietankę, wszystko łączymy. Tartę pieczemy przez 20 minut, z czego 10 ze sztucznym nadzieniem np. ciecierzycą. Po upieczeniu nakładamy krem, mak i ponownie krem. Na górę nakładamy mus czekoladowy i owoce.
Tarta na słono:
Ciasto:
250 g mąki
150g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
3 jajka
150 ml śmietanki
2 piersi z kurczaka
brokuł
ser
Przygotowanie:
Produkty na ciasto mieszamy i wyrabiamy, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Pierś smażymy z przyprawami, a części brokułu gotujemy. Jajka mieszamy ze śmietanką. Tartę pieczemy przez 25 minut, z czego 10 ze sztucznym nadzieniem. Pod koniec pieczenia dodajemy masę i pieczemy do ścięcia. Na ostanie 2 minuty dodajemy starty ser.
Smacznego!!!
Komentarze (0)
