Książka przepisów

Masterchef Junior 7: Przepisy z odcinka 6
Masterchef Junior 7 odcinek 6 

Chińskie przysmaki

Wiktoria Chmielewska

Wycieczka po smakach Azji

 

Makaron z woka:

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego

  • 3 łyżki sosu ostrygowego

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • 3 łyżki octu ryżowego

  • 3 łyżki octu z prażonego sezamu

  • ½ limonki

  • 3 plasterki czerwonej papryczki chili

  • ½  czerwonej cebuli

  • 2 marchewki

  • ½  papryki żółtej

  • 5 liści sałaty pekińskiej

  • dwie łyżki sosu teriyaki

  • jedna wiązka makaronu ryżowego

  • sól

  • 2 szczypty cukru

  • 1 łyżeczka sosu sriracha

  • olej słonecznikowy do smażenia

 

Do garnka wlej olej, rozgrzej i wsyp pokrojone drobno mięso wieprzowe i podsmaż na złoto. Nie doprowadź do całkowitego wysmażenia w środku. Następnie dodaj 3 łyżki sosu ostrygowego, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki octu z prażonego sezamu, dwie łyżki sosu teriyaki, 1 łyżeczka sosu sriracha. Dodaj następnie tyle wody, aby zakryć całe mięso. Pokrój dwa liście sałaty pekińskiej, jedną marchew, ¼ cebulki, papryczkę chili. Zostaw, aż mięso będzie gotowe. W tym czasie wstaw do gotowania makaron ryżowy na ok. 10-15 min.

Odcedź mięso od sosu i odłóż do podania z bułeczką bao.

 

Na rozgrzaną patelnię wok wlej olej i dodaj resztę pokrojonych warzyw, dodaj ugotowany na makaron i odcedzony sos.  Całość smaż przez kilka minut. Ozdób prażonym sezamem i listkami ziół.

 

Bułeczki bao z farszem wieprzowym

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 70 g letniej wody

  • 70 g mleka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka suchych drożdży dr Oetker

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 3 rzodkiewki

  • kilka pędów kolendry

Do rondelka wlej wodę, mleko. Podgrzej do temperatury niższej niż 360°C. Przelej do miski i dodaj olej, drożdże, mąkę sól i cukier. Zagnieć przez ok. 5-10 min/ Wstaw do piekarnika nagrzanego do 400°C do wyrośnięcia na 30 min. Rozwałkuj ciasto do uzyskania 10mm grubości, a następie wytnij kółka ringiem.  Posmaruj olejem, złóż na pół i tak przygotowane ciasto wstaw na około 15 minut do parownika (połóż papier do pieczenia, posmaruj olejem i zrób dziurki w papierze). Gotowe bułeczki bao wypełnij farszem mięsnym. Pokrój rzodkiewkę w plastry i dodaj razem z kolendrą. Ozdób ziołami według swojego pomysłu.

 

Tymek Walko

 

Bao.

Ciasto:

  • 250g mąki

  • 75ml mleka

  • 75ml wody

  • pół łyżki drożdży instant Dr Oetker

  • 1,5 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • łyżka oleju

Farsz:

  • 400g boczku wędzonego

  • 200ml sosu sojowego

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 5 goździków

  • 50g cukru

  • główka czosnku

  • 1/2 papryczki chili

  • 2cm imbiru

  • pęczek szczypiorku

  • łyżka sosu ostrygowego

 

Pierożki:

Ciasto:

  • 175g mąki

  • 50g wody

  • szczypta soli

Farsz:

  • 250g wołowiny

  • pół pęczka szczypiorku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • szczypta cukru

  • szczypta soli

  • 1 liść kapusty pekińskiej

Makaron z kaczką

  • 1 pierś z kaczki

  • 0.5 cebuli

  • 1 marchewka

  • 1 pak choi

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • pół białej części pora

  • sezam

  • pół pęczka szczypiorku

  • pół limonki

  • 200g makaronu udon

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki sosu rybnego

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • ¼ chili

  • ½ limonki

  • ½ cm imbiru

Bao:

Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 35 min. Boczek piec w 185°C przez 25 min., po czym wyciągnąć z piekarnika i dodać sos sojowy, cukier, przyprawy, czosnek przecięty na pół i pokrojone w plastry chili. Piec przez następne 35 min. Po czasie wyciągnąć boczek i posiekać dodać sos ostrygowy i posiekany szczypior. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyciąć okręgi. Na ciasto wyłożyć trochę farszu i zwinąć w bułeczki. Bułeczki gotować na parze przez 15 minut, po czym wyłożyć na talerz.

 

Pierożki:

Składniki na ciasto zagnieść i pozostawić na 20 minut pod miską. Mięso zmielić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i kapustą oraz resztą składników. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kółka, wyłożyć trochę farszu i zwinąć w pierożki. Gotować na parze przez 6-7 min. Po czym wyłożyć na talerz.

 

Makaron z kaczką

Marchewkę i pora pokroić w julienne. Cebulę i imbir pokroić w kostkę. Pak-choi pokroić w paski. Skórę z piersi z kaczki naciąć i położyć na zimnej patelni skórą do dołu. Włączyć ogień i smażyć przez 4 minuty  z każdej strony. Odłożyć na talerz na 4 min. Pokroić w grube plastry. W woku rozgrzać olej, wrzucić marchew, kaczkę i cebulę. Dolać sosy. Dodać pora i imbir. Smażyć 3 minuty. Makaron ugotować i dorzucić na woka, wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

 

Sos:

Sosy wymieszać. Chili i imbir posiekać. Zmieszać z sosem.



Karolina Malinowska

 

Chińskie pierożki z wołowiną:

Składniki na ciasto:

  • 700g mąki pszennej

  • 230ml wody

  • 2 łyżki oleju

  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 500g polędwicy wołowej

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • plaster kapusty pekińskiej

  • pół cebuli

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

  • odrobina pasty z chili

  • sól i pieprz

 

Składniki na sos:

  • pół szklanki sosu sojowego

  • 2 łyżki sosu ostrygowego

  • ¼ łyżeczki pasty z chili

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy i przekładamy do robota, wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10min. Odstawiamy na chwilę.

W tym czasie przygotowujemy farsz:

Kapustę i cebulę kroimy dość drobno, polędwicę oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Ciasto kroimy na części.

Każdą rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy miseczką lub dużym ringiem koła. Nakładamy na środek farsz, zawijamy rogi do góry i sklejamy. Gotujemy na parze, aż będą dogotowane. W tym czasie robimy sos (mieszamy składniki).

Na talerzu układamy pierożki, a obok w miseczce sos.

 

Makaron z warzywami i piersią z kaczki z woka po chińsku

 

Składniki:

  • 200g makaronu

  • ½ marchewki

  • ½ pietruszki

  • ⅓ papryki

  • ½ cebuli

  • kolendra

  • biała część pora

  • pierś kaczki

  • łyżka pasty z chili

  • ½ łyżeczki curry

  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Marchewkę kroimy w małe słupki, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, paprykę na kawałki, a pora w pół plasterki, siekamy też kolendrę. Nacinamy skórę kaczki i solimy ją, smażymy na patelni bez tłuszczu, zaczynając od strony skóry na złoto-brązowo. Ściągamy pierś z patelni i kroimy ją na kawałki. Na woku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy warzywa, kolendrę i kawałki mięsa, następnie dodajemy makaron i wszystkie przyprawy. Podrzucamy chwilę, żeby wszystko się połączyło i nakładamy na talerz. Ozdabiany świeżymi ziołami.



Janek Rol – Szkaradziński

„Góral nie umieć”

Składniki do ciasta na pierożki:

  • 350 g mąki

  • 110 ml wody letniej

  • łyżka oleju

  • sól do smaku

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki wyrób na ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w folię i daj mu odpocząć (około 10-20 min). Po wyciągnięciu rozwałkuj na bardzo cienkie ciasto około 0,5 mm. Gotowe :)

 

Składniki do farszu do pierożków:

  • mięso wołowe 400g

  • mięso wieprzowe 100g

  • łyżka sosu chili

  • łyżka sosu sojowego

  • woda 50ml

  • łyżeczka oleju

Przygotowanie pierożków :

Wytnij duże kółka z ciasta. Nałóż małe kulki z farszu na środek kółka i zawiń (technika zawijania dowolna, polecam zawijanie do góry). Wstaw do nagrzanego parownika na około 10-12 min. Dolewaj wody w razie wyparowania.

 

Bułeczki bao

Składniki:

  • 500g mąki pszennej

  • 150ml wody

  • 150ml mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka suchych drożdży Dr Oetker

  • 3 łyżki oleju

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Podgrzej wodę z mlekiem (do maksymalnie 36 stopni). Połącz z suchymi składnikami. Odstaw na 5 minut (najlepiej w temperaturze 40 stopni). Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze kawałki. Rozwałkuj na lekko grube kawałki. Wytnij kółka. Posmaruj olejem. Ułóż w koszyku do parowania. Gotuj na parze przez około 12-15 minut (w zależności od grubości wywałkowanego ciasta).

 

Adam Kominek

Bułeczki Bao

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 150 ml mleka

  • 150 ml wody

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka suchych drożdży Dr Oetker

  • sól

  • składniki na farsz

  • polędwiczka wieprzowa

  • sos sojowy

  • limonka

  • ocet ryżowy

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • sezam prażony

  • sos ostrygowy

  • olej sezamowy

  • marchewka pokrojona w słupki

  • por pokrojony w słupki

  • pieprz

  • sól

  • cukier

 

Wodę i mleko podgrzej do temperatury ok. 36°C, połącz z suchymi składnikami i zarób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.

Polędwiczkę pokrój i zamarynuj w sosie sojowym, cukrze i soku z limonki. Trochę octu ryzowego wlej do miseczki, dodaj cukier i włóż marchew i por. Sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy i prażony sezam wymieszaj razem i dopraw do smaku i powstanie sos do bułeczek.

Polędwiczki podsmaż na patelni do zarumienienia się i podlej marynatą. Polędwiczki zdejmij z ognia i poczekaj, aż marynata się zagęści i powstanie glazura.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij ringiem kółka, posmaruj olejem i złóż na pół. Paruj je ok. 8-12 minut.

Gotowe bułeczki otwórz, posmaruj przygotowanym sosem, dodaj warzywa i mięso. Przed podaniem posyp szczypiorem i podawaj wraz z sosem w miseczce.

 

Danie z woka

  • marchew

  • kapusta pekińska

  • krewetki

  • sos sojowy

  • białe wino

  • sezam

  • szczypior

  • pieprz

  • sól

 

Marchew pokrój w słupki. Kapustę pekińską poszatkuj. Krewetki oczyść i pokrój. Marchew, kapustę i krewetki włóż na rozgrzany wok. Podlej białym winem i zredukuj. Dopraw sosem sojowym i przyprawami. Na talerz wyłóż gotowe danie, udekoruj surową kapustą pekińską i szczypiorem. Podawaj sosem z woka.




Ewa Ziemiańska

Makaron z woka z kurczakiem i warzywami

 

  • 1 filet z kurczaka

  • 0,5 opakowania makaronu

  • papryka czerwona

  • marchewka

  • cebula czerwona

  • 5 średnich pieczarek

  • papryczka chili

  • limonka

  • sól, pieprz



  • sos sojowy 3 łyżki

  • ocet ryżowy 2 łyżki

  • olej sezamowy 2 łyżki

  • imbir

  • sezam

  • miód

 

Wykonanie:

Kurczaka pokroić na kawałki, warzywa pokroić w kostkę. Do woka wlać łyżkę oleju, usmażyć kurczaka, dorzucić warzywa. Ugotowany makaron i pozostałe składniki doprawić do smaku.

 

Bułeczki Bao z warzywami

 

  • 500g mąki

  • 150ml wody

  • 150ml mleka

  • 1 łyżka suchych drożdży dr Oetker

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

Farsz:

 

  • marchewka

  • pietruszka

  • papryka

  • cebula

  • starty imbir

  • szczypiorek

  • sok z limonka

  • sos sojowy

  • ocet ryżowy

 

Wykonanie ciasta :

Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki dajemy do miski, dodajemy mleko z wodą i zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy na średniej grubości ciasto i od zewnątrz smarujemy olejem i zamykamy na pół. Parujemy pod przykryciem ok. 8-12 min.

 

Farsz:

Wszystkie warzywa kroimy na drobne paseczki.

Wsypujemy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, podlewamy niewielką ilością wody. Podgrzewamy i odstawiamy, żeby się zamarynowały. Po 15 minutach odsączamy z zalewy i dodajemy warzywa do bułeczek.

 

Wojtek Czajkowski

 

Bułeczki bao

  • 500g mąki pszennej

  • 150 ml wody

  • 150 ml mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka suchych drożdży Dr Oetker

  • 2 łyżki oleju

  • sól

 

Podgrzewamy wodę z mlekiem, resztę produktów mieszamy i łączymy z płynem. Odstawiamy do wyrośnięcia, mieszamy jeszcze raz. Wałkujemy i wycinamy ringiem. Smarujemy olejem i składamy na pół. Parujemy przez 18-20 min.

 

Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 50 ml sosu sojowego

  • limonka

  • marchewka

  • pietruszka

  • imbir

  • 50 ml octu ryżowego

  • 25g cukru

  • skrobia ziemniaczana

Kurczaka marynujemy w sosie sojowym , soku z limonki i imbirze. W tym czasie warzywa marynujemy w occie i cukrze. Kurczaka moczymy przez 30 sekund we wrzątku, obtaczamy w skrobi ziemniaczanej i smażymy. Dolewamy marynatę i wsypujemy łyżkę cukru. Smażymy do zgęstnienia sosu.

 

Makaron

  • makaron ryżowy

  • 6 krewetek

  • sos sojowy do smaku

  • sok z limonki do smaku

  • marchewka

  • pietruszka

  • ząbek czosnku

  • górna część poru

  • pół papryki

Wykonanie: Makaron moczymy we wrzątku, warzywa kroimy w cienkie paseczki. Warzywa smażymy na oleju z czosnkiem, dodajemy marchewkę i pietruszkę, a następnie resztę warzyw.

Dodajemy krewetki, po chwili makaron, doprawiamy innymi sosami lub przyprawami.

Smacznego!!!

 






Dominika Peek

 

Bułeczki Bao z szarpaną wołowiną

Ciasto:

Składniki:

  • 500g mąki

  • 150g mleka

  • 150g wody

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka drożdży instant Dr Oetker

  • Sól

  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Mleko z wodą podgrzewamy, mąkę z cukrem olejem solą i drożdżami mieszamy zalewamy mlekiem z wodą i zagniatamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut, wałkujemy i wycinamy koła. Jedną stronę smarujemy olejem i składamy na pół. Parujemy w parowniku przez 8-12 minut. Wykładamy nadzienie i podajemy.

 

Szarpana wołowina

Składniki:

  • 150-200g wołowiny

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • chili

  • sól,pieprz

Wykonanie:

Wołowinę kroimy na cienkie plastry i smażymy na oleju, przyprawiamy.

Wołowinę rozrywamy na małe kawałki, dodajemy sos sojowy i doprawiamy.

Nadziewamy bułeczki Bao.

 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 słoik miodu

  • pół limonki

  • sól

  • chili

  • olej sezamowy

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w małą kosteczkę i przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy miód sól i chili, przesmażamy.

Na koniec dodajemy limonkę i podajemy.

 

Ułożenie:

Bułeczki nadziewamy farszem i wykładamy na talerz.

Obok w misce podajemy kurczaka.



Helena Kłobucka

 

1. Danie: Chiny Heleny w bułeczce Bao

 

Bułeczki Bao:

 

  • 75g wody

  • 75g mleka

  • 250g mąki

  • 1 łyżka oleju

  • pół łyżki suchych drożdży Dr Oetker

  • 2 łyżki cukru

 

Wodę z mlekiem zagotować najwięcej do 36°C, zmieszać z resztą składników i zagnieść na jednolitą masę. Włożyć na 15 minut do piekarnika w 40°C.

Rozwałkować masę, wyciąć koła, posmarować olejem i włożyć do nagrzanego parownika. Parować 11 minut.

 

Farsz do bułeczek:

 

  • 300g wieprzowiny

  • sos ostrygowy do smaku

  • sos sojowy do smaku

  • sos teriyaki do smaku

  • limonka do smaku

  • 1 marchewka

  • 1 czerwona cebula

  • kapusta pekińska (2 liście)

  • woda na oko

  • prażony sezam

 

Wszystkie warzywa posiekać w kosteczkę. Wieprzowinę pokroić w cienkie plastry i przesmażyć. Dusić przez 20 minut w wodzie i sosach. Uduszone mięso postrzępić, przesmażyć posiekane warzywa i dodać do nich mięso, limonkę, sos ostrygowy i podprażony sezam. Dusić 10 minut.

 

Marynowane warzywa:

 

  • czerwona cebula

  • 1 marchewka

  • białe wino do smaku

  • olej sezamowy do smaku

  • woda na oko

  • liście laurowe

  • 1 łyżka cukru

  • sól i pierz do smaku

 

Wszystkie płyny zagotować z liściem laurowym, solą, pieprzem i cukrem. Ściągnąć z ognia, dołożyć pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojoną w płatki cebulę.

 

Podanie:

 

Do uparowanych bułeczek dodać doprawioną wieprzowinę, dołożyć marynowane warzywa, posypać prażonym sezamem.



2. Danie z woka: Zakręcony wok à la Helena

 

  • 200 g wieprzowiny

  • 1 czerwona cebula

  • 1 marchewka

  • 1 liść kapusty pekińskiej

  • limonka

  • makaron ryżowy

  • duszone mięso

  • woda do podlewania

  • sosy typu teriyaki i ostrygowy według gustu

 

Warzywa posiekać w piórka, przysmażyć na woku, dołożyć przegotowany przez 2 minuty makaron. Włożyć makaron do warzyw, podlewać wodą i sosami, dodać duszone mięso i doprawić limonką.

 

Podanie:

Wyłożyć na talerz. Na wierzchu posypać przypieczony na patelni sezam, posypać szczypiorkiem.

Smaczności :)


 

Tarty

 

Karolina Malinowska

 

Tarta szpinakowa

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej

  • 150g masła

  • 1 jajko

  • łyżeczka soli

Na farsz:

  • paczka świeżego szpinaku

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • ok. 120ml śmietanki 30%

  • 3 jajka

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wsypujemy do miski i rozcieramy palcami, zagniatamy, aż będzie jednolite. Formujemy kulę, owijamy folią spożywcząi wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładany ciastem wysmarowaną masłem formę do tart.

Nakłuwamy widelcem. Kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy grochem lub fasolą. Podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Przygotowujemy farsz: na masełku podsmażamy pokrojony czosnek, dodajemy szpinak i przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy. Gdy liście z zwiędną, dolewamy śmietankę, mieszamy i po kolei wbijamy jajka, po każdym szybko mieszając. Gotową, przestudzoną masę wylewamy do podpieczonej tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Wyciągamy z formy i posypujemy liśćmi szpinaku.

 

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej

  • 200g masła

  • 100g cukru

  • 2 żółtka

Na krem:

  • ok. 80g gorzkiej czekolady

  • ok. 80g mlecznej czekolady

  • 150ml śmietanki 30%

  • pół słoika masła orzechowego

Orzechy w karmelu:

  • 100g orzeszków ziemnych

  • pół szklanki cukru

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski składniki na ciasto, rozcieramy palcami i zagniatamy ładne ciasto kruche. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wykładamy nim formę do tart wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub fasolę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż się zarumieni.

 

W tym czasie przygotowujemy czekoladowy ganasz: śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy czekoladę w kostkach i mieszamy dobrze, aż się rozpuści. Jeśli krem jest za gorzki, dodajemy cukier. Odstawiamy do lodówki. Na przestudzoną tartę nakładamy najpierw masło orzechowe.

Warstwa powinna mieć ok. 8 mm. Następnie smarujemy kremem czekoladowym.

Orzeszki w karmelu: Na patelni rozpuszczamy cukier, dosypujemy orzechy i łączymy. Posypujemy nimi tartę.



Jan Rol – Szkaradziński

 

Tarta „spod Tater"

Składniki do ciasta na tartę wytrawną:

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

Do mąki dosyp masło i zmiksuj. Dodawaj pierwsze jajko, a po chwili żółtko. Gdy ciasto będzie gotowe, wstaw zafoliowane do lodówki na około 20 minut. Wyciągnij ciasto, rozwałkuj. Wyłóż formę ciastem. Włóż do piekarnika na 20 minut na 180 stopni.

 

Składniki do sosu pomidorowego:

  • 4 pomidory

  • passata pomidorowa 100 ml

  • śmietanka 30% 50 ml

  • ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki tymianku,

  • sól i pieprz do smaku

 

Podsmaż pomidory na oliwie. Gdy pomidory się lekko podsmażą, dodaj passaty i wymieszaj. Dodaj śmietankę, sól i pieprz, tymianek i oregano. Lekko zredukuj i gotowe :)

 

Reszta składników do (wypełnienia) tarty:

  • 4 kiełbasy

  • 8 oscypków

  • starty ser mozzarella garść

  • 3 pomidory

  • 1 jajko

  • 50 ml śmietanki

  • sól, pieprz do smaku

Do podpieczonej tarty włóż wszystkie składniki wcześniej pokrojone w plasterki. Sos pomidorowy wymieszaj z jajkiem i śmietanką. Przelej sos do podpieczonego ciasta, przełóż pokrojone składniki. Posyp startą mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami ( według swojego ulubionego smaku).

 

Tarta dyniowa (dla śpiewających górali)

Składniki do ciasta na tartę wytrawną:

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

Do mąki dosyp masło i zmiksuj. Dodawaj pierwsze jajko, a po chwili żółtko. Gdy ciasto będzie gotowe, wstaw zafoliowane do lodówki na około 20 minut. Wyciągnij ciasto, rozwałkuj. Wyłóż formę ciastem. Włóż do piekarnika na 20 minut na 180 stopni.

 

Reszta składników do (wypełnienia) tarty:

 

  • 2 dynie

  • masło około 50 g

  • oliwa około 60ml

  • sól i pieprz do smaku

  • 50ml śmietanki 30%

  • 1 jajko

Przygotowanie wypełnienia :

Jajko i śmietankę rozbełtaj. Pokrojoną dynię polaną oliwą i posypaną solą daj do piekarnika na 30 minut do 180 stopni. Gdy dynia będzie miękka, zmiel ją z masłem oraz dodaj sól i pieprz. Do tarty przelej puree z dyni oraz na górę jajka ze śmietaną. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.



Dominika Peek

 

Tarta z kremem pistacjowym

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki

  • 200gmasła

  • 2 żółtka

  • 70g cukru

Krem pistacjowy:

  • 2 szklanki pistacji

  • 250ml mleka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 50g cukru

  • 3 żółtka

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Wałkujemy, wykładamy na formę do tarty i pieczemy w 180°C przez 20 minut.

Robimy krem patissiere (bez wanilii) i dodajemy zblendowane pistacje i mieszamy. Wykładamy na tartę.

 

Tarta wegetariańska:

Ciasto:

  • 250g mąki

  • 150g masła

  • 5g soli

  • 1jajko

Nadzienie:

  • 3 jajka

  • 2 żółtka

  • 350ml śmietanki

  • sól ,pieprz

  • 2 papryki

  • 5 różyczek kalafiora

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy i wykładamy na formę, pieczemy 10 minut bez nadzienia i 20 minut z nadzieniem.

 

Farsz:

Jajka, żółtka i śmietanę mieszamy, doprawiamy, dodajemy kalafiora i paprykę. Wykładamy na ciasto i pieczemy.



Adam Kominek

 

Tarta z kremem patissere z truskawkami

 

  • 250 ml mleka

  • 3 żółtka

  • 50 g cukru

  • laska wanilii Dr. Oetker

  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetker

  • truskawki, borówki

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 200 g masła

  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto zarób ciasto i odłóż do lodówki.

Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, mąką ziemniaczaną, pszenną i cukrem waniliowym. Ciepłe mleko powoli wlewaj do utartych żółtek i szybko mieszaj, aby nie powstała jajecznica. Przelej do czystego rondelka, podgrzewaj do zgęstnienia, często zdejmuj z ognia, intensywnie mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania. Powstały krem przelej do czystego zimnego naczynia.

Ciasto rozwałkuj, wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez 18 minut w 180°C.

Na upieczoną i ostudzoną tartę wylej krem patissiere, powciskaj pokrojone truskawki. Udekoruj borówkami i miętą.



Tarta z cukinią, szynką parmeńską i parmezanem

  • 300 g mąki

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • składniki na nadzienie

  • szynka parmeńska

  • cukinia

  • pół cebuli

  • pestki dyni

  • 200 ml śmietanka 36%

  • starty parmezan

  • 3 żółtka

  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto zarób ciasto i odłóż do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj, wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Piecz z obciążeniem przez 15 minut w 180°C.

Cebulę i cukinię pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z pestkami dyni. Dopraw do smaku. Śmietankę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i pieprzem.

Na upieczony spód wyłóż cukinię, lekko posyp parmezanem, zalej śmietanką z żółtkami, ponownie posyp parmezanem i piecz 15 minut w 180°C.

Po wyjęciu tarty z piekarnika ostudź ją, połóż szynkę parmeńską, posyp parmezanem i udekoruj świeżą bazylią.



Ewa Ziemiańska

 

Tarta „Jabłkowa Chmurka”

 

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 2 jajka

 

Mąkę, cukier i masło posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, włożyć na 15 minut do lodówki.Tartę ponakłuwać widelcem,wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Podpiec w 170°C przez 10 minut.

 

  • 4 jabłka

  • cynamon

  • cukier z wanilią Dr Oetker

  • laska wanilii Dr Oetker

 

Z podanych składników przygotować puree i przysmażyć je na patelni z podanymi przyprawami. Wystudzone puree wyłożyć na podpieczone ciasto. Dopiec jeszcze 10-15 minut razem jabłkowym nadzieniem.

 

  • śmietana 36%

  • ekstrakt wanilii

  • cukier puder

  • listki mięty

 

Ubić na sztywno, udekorować wierzch ostudzonej tarty, posypać cynamonem, udekorować listkami mięty.

 

Wytrawna tarta "Pora na pora"

 

Ciasto kruche wytrawne:

  • 250 g mąki pszennej lub krupczatka

  • 125 g masła

  • 1 żółtka

  • 5g soli

  • 50 ml wody

Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce. Ponakłuwać, wyłożyć papierem do pieczenia i grochem, podpiec 15-20 minut w 190°C.

 

  • 1 papryka

  • 1 por

  • 1 łyżka masła

  • kubek śmietany 30%

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

 

Pokrojone pory i paprykę przysmażyć do miękkości na patelni z łyżką masła orzechowego i przyprawami.

Wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietanką rozmieszaną z jednym jajkiem doprawiona solą i pieprzem. Zalać warzywa i zapiec 10 minut w  180°C.



Wojtek Czajkowski

 

Tarta na słodko:

Ciasto

  • 300g mąki pszennej

  • 200g masła

  • 70g cukru

  • 2 żółtka

  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g maku

  • mleko

  • 3 łyżki cukru

  • 50 g twarogu

  • żółtko

Mus:

  • tabliczka czekolady

  • 50 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

Składniki do ciasta łączymy i wyrabiamy, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Mak gotujemy w mleku, a twaróg miksujemy z żółtkiem i cukrem. Ciasto rozkładamy w formie i przekłuwamy widelcem. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę i ubijamy śmietankę, wszystko łączymy. Tartę pieczemy przez 20 minut, z czego 10 ze sztucznym nadzieniem np. ciecierzycą. Po upieczeniu nakładamy krem, mak i ponownie krem. Na górę nakładamy mus czekoladowy i owoce.

 

Tarta na słono:

Ciasto:

  • 250 g mąki

  • 150g masła

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 jajka

  • 150 ml śmietanki

  • 2 piersi z kurczaka

  • brokuł

  • ser

Przygotowanie:

Produkty na ciasto mieszamy i wyrabiamy, odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Pierś smażymy z przyprawami, a części brokułu gotujemy. Jajka mieszamy ze śmietanką. Tartę pieczemy przez 25 minut, z czego 10 ze sztucznym nadzieniem. Pod koniec pieczenia dodajemy masę i pieczemy do ścięcia. Na ostanie 2 minuty dodajemy starty ser.

Smacznego!!!


Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Przepisy z odcinka 5!
Następny artykuł:

Przepisy z odcinka 5!

tvnpix