Masterchef Junior 7: Przepisy z odcinka 4

Masterchef Junior 7 odcinek 4
Masterchef Junior 7 odcinek 4

Słodkości

Drużyna Zielonych

Wiatraczki z dżemem malinowym

Ciasto:

250 g mąki,

250 g masła,

250 g twarogu białego półtłustego

Składniki na ciasto zagnieść, wyrobić ma jednolitą masę. Musi być elastyczne.

Dżem:

250 g malin,

100 ml wody,

pół łyżki skrobi,

2 łyżki cukru

Do rondelka wrzucamy maliny, dolewamy wodę, gotujemy do rozpadnięcia, zasypujemy cukrem, jeszcze chwilę gotujemy. Następnie przecedzamy przez sito, dodajemy skrobię i energicznie mieszamy, żeby się nie zrobiły grudki.

Ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty, nacinamy na rogach, ale nie do końca. Na środek dajemy troszkę dżemu i zawijamy ciasto na kształt wiatraczków.

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.

Po upieczeniu studzimy i jemy :)

Ciasteczka „Kruche Potworki”

Ciasto:

300 g mąki,

150 g masła,

70 g cukru,

2 jajka

Zagniatamy, wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość około pół centymetra.

Wykrawamy kółka i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Lukier:

Truskawki 250 g obieramy z szypułek, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą w rondelku, gotujemy do rozpadnięcia.

Następnie blendujemy na konsystencję musu. Przelewamy przez sito, żeby pozbyć się grudek. Do ¼ miski wsypujemy cukier puder, dolewamy mus truskawkowy, mieszamy, dosypując cukier puder, aby powstała konsystencja lukru.

Tabliczkę białej czekolady pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 8 minut. Następnie ją kruszymy.

Upieczone ciasteczka polewamy lukrem, posypujemy kruszonką z białej czekolady.

Drużyna Niebieskich

Ciasteczka kruche

Ciasto:

200 g mąki,

100 g masła,

50 g cukru pudru,

żółtko,

1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker

https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html

1 łyżeczka ekstraktu naturalnego pomarańcza z Brazylii Dr.Oetker

https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/ekstrakty-i-aromaty/ekstrakty/ekstrakt-naturalny-pomarancza-z-brazylii-dr-oetkera.html

50 g cukru brązowego

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać ziarenka z laski wanilii i ekstrakt, a następnie masło i żółtko, zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 4 mm, wyciąć kółka, upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzić, posypać brązowym cukrem i opalić palnikiem do skarmelizowania. Wystudzić i zjeść :)

Babeczki z czekoladą

Na 20 porcji

320 g mąki,

130 g cukru,

2 średnie jajka,

2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker

https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/proszki-do-pieczenia-i-soda/proszek-do-pieczenia-30g-dr-oetkera.html

pół tabliczki gorzkiej czekolady,

pół tabliczki mlecznej czekolady,

szklanka mleka,

pół szklanki oleju,

2 łyżki kakao ciemnego Dr.Oetker

W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy na jednolitą masę.

Wylewamy ciasto do rękawa cukierniczego, a potem „nadziewamy” nim podwójnie wyłożone papilotki do babeczek. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka, mniej więcej 15-20 minut.

Rozpuszczamy mleczną czekoladę w garnku. Wyciągnięte z papilotek babeczki polewamy od góry czekoladą i posypujemy czekoladową posypką.

Gołąbki

Wiktoria Chmielewska

Zapieki, wypieki przepyszne warzywne

Składniki:

Gołąbki:

6 liści włoskiej kapusty

260 gram mięso wieprzowe

1 marchewka

jedna cebula

100 gram dzikiego ryżu

25 gram białego ryżu

sól i pieprz do smaku

Sos do gołąbków:

10 łyżek masła

11 łyżek maki

200 ml mleka

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

5-6 łyżek passaty pomidorowej

sól do smaku

Faszerowany bakłażan:

2 bakłażany

1 marchewka

100g kaszy gryczanej i ryżu

35 g mięsa wieprzowego

1 cebula

2 pomidory

3/4 czerwonej papryki

wydrążony miąższ z 2 bakłażanów

4 plaster sera gouda

Sos do faszerowanego bakłażana:

3 duże pieczarki

50 g masła

ok. 30 ml śmietanki 30%

Przepis na gołąbki

Zagotować pół garnka wody, osolić i wstawić na 15 minut ryż biały i ryż dziki. Gotować 25 minut. Mięso wieprzowe zmielić maszynką do mięsa.Liście kapusty sparzyć i włożyć do zimnej wody. Podsmażyć na oliwie cebulę i marchew do farszu do gołąbków. Ostudzić przesmażone warzywa.Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać ryż biały i dziki, dodać warzywa i całość wymieszać, dodając sól i pieprz do smaku.

Kapustę rozłożyć na desce, nałożyć dużą garść przygotowanego farszu, następnie zawinąć lewy i prawy bok kapusty, a potem zwinąć w rulon pozostałą część kapusty. Na spód naczynka żaroodpornego rozłożyć liść kapusty, rozłożyć przygotowane gołąbki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.

W trakcie pieczenia gołąbków przygotować do nich sos: masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, połączyć i stopniowo dodać mleko, gałkę muszkatołową i sól. Doprowadzić do wrzenia, jeżeli będą grudki, przecedzić przez sitko. Przygotowany sos przelać do miski i dodać passaty pomidorowej i dokładnie wymieszać całość.

Wyłożyć na talerz gołąbka, polać przygotowanym sosem i ułożyć ziółka dla ozdoby.

Faszerowany bakłażan:

Ugotować w osolonej wodzie kaszę i ryż do nadzienia.Wydrążyć miąższ z bakłażana. Miąższ i bakłażan posypać dużą ilością soli, aby puściły soki. Po około 15 minutach wypłukać miąższ i bakłażana. Podsmażyć wszystkie warzywa na odrobinie oliwy, po przygotowania przestudzić.

Do miski włożyć zmielone mięso wieprzowe, ugotowaną kaszę, ryż i warzywa. Bakłażana włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Zapieczony bakłażan faszerujemy przygotowanym farszem i wstawimy na 20 minut do piekarnika. Na 10 minut przed wyjęciem bakłażana położyć na nim ser gouda.

W czasie pieczenia przygotować sos do bakłażana: pieczarki podsmażyć na masełku, po podsmażeniu dodać śmietankę i zredukować. Dodać do smaku sól i pieprz.

Bakłażana wyłożyć na głęboki talerz i polać sosem. Smacznego!

Helena Kłobucka

„Pyra à la Helena” i „Gołąbkowy ogród”

Gołąbki:

1,5 pieczarki portobello

3 cebule

300 g mięsa wieprzowego

300 g mięsa wołowego

9 liści kapusty

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukru

masło

Farsz:

Zblanszować 4 liście kapusty. Odłożyć do wystygnięcia.

Na maśle usmażyć posiekaną cebulkę z cukrem, dodać posiekane grzyby portobello. Dodać do zmielonego mięsa i doprawić według uznania. Zawinąć w zblanszowane liście kapusty. Naczynie żaroodporne wyłożyć niezblanszowaną kapustą i 4 kawałkami masła i ułożyć zawinięte gołąbki. Całość przykryć niezblanszowaną kapustą i zalać wodą od blanszowania kapusty. Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec przez 50-60 minut.

Sos grzybowy do gołąbków:

2 pieczarki

2 cebule

100 ml śmietanki 30%

szczypta soli, pieprzu i cukru

Posiekaną cebulę wraz z pieczarkami podsmażyć na patelni. Dodać cukier do cebuli. Wlać śmietankę i doprawić według uznania, zredukować.

Gołąbka ułożyć na głębokim talerzu i polać sosem.

Faszerowany ziemniak:

2 ziemniaki

Farsz:

200 g twarogu

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka mleka

garść posiekanej natki pietruszki

1 cebula

masło do smażenia

sól, pieprz

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, żeby były al dente w środku. Łyżką wyciągnąć miąższ. Twaróg ze śmietanką, mlekiem i posiekaną pietruszką wymieszać. Na maśle usmażyć cebulkę. Dodać do twarogu. Wymieszać. Nafaszerować twarogiem ziemniaki i włożyć do piekarnika na pół godziny w 180 stopniach.

Sos do ziemniaka:

1 cebula

masło do smażenia

100 ml śmietanki 30%

posiekana natka pietruszki

słodka papryka, curry, sól, pieprz i cukier

Na patelni usmażyć na maśle cebulę z odrobinką cukru. Dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Zredukować.

Faszerowanego ziemniaka położyć na głębokim talerzu. Polać sosem. Tuż przed podaniem na wierzchu położyć masełko, opalić palnikiem i posypać solą. Udekorować natką pietruszki.

Janek Rol-Szkaradziński

Cukinia dla gaździny

3 cukinie

200g wieprzowiny

150g ryżu

1 bakłażan

ser w plastrach (gouda)

1 cebula

2 ząbki czosnku

Składniki do sosu:

3 pomidory

1 cebula

2 ząbki czosnku

przecier pomidorowy 150ml

200g masła

100ml śmietanki 30%

sól i pieprz

szczypta curry

Przygotowanie cukinii:

Przekrój cukinie na pół, wydrąż środek. Ugotowany ryż dodaj do surowego mięsa, przypraw. Po łyżce mięsa z ryżem dodaj do wydrążonej cukinii. Z góry dodaj pokrojoną w plastry cebulę oraz pokrojony w kostkę bakłażan. Włóż do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij cukinie i na nie nałóż plaster sera. Zwiększ temperaturę do 210 stopni i piecz przez około 6-8 min i gotowe :)

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Na podgrzaną patelnię dodaj około 20g masła i podsmaż razem z pokrojonymi w kostkę pomidorem i cebulą. Dodaj resztę masła i przyprawy. Gdy masło się rozpuści, dodaj śmietankę i koncentrat pomidorowy i rozgnieciony czosnek. Lekko zredukuj i gotowe :)Cukinię wyłóż na talerz,polej sosem pomidorowym.

Gołąbki dla cioci Ani

kapusta (główka)

kapusta włoska

0,5 kg ryżu

1 kg mięsa wieprzowego

przyprawy (sól, pieprz, 2 łyżeczki curry)

Sos:

0,5 kg pieczarek

150 g masła

100 ml śmietanki 30%

sól, pieprz, łyżka curry

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Po jednym liściu obydwu kapust włóż do wrzątku. Po 30 sekundach przełóż na deskę (do ostygnięcia). Ryż ugotuj tak, żeby był lekko twardy. Zmiel mięso i zmieszaj z ryżem (trzy łyżki mięsa odstaw do sosu). Dopraw przyprawami. Mocno zawiń w kształt twojego ulubionego gołąbka. Garnek włóż dwoma warstwami liści surowej kapusty. Włóż na kapustę gołąbki. Zalewę przyprawioną wodą. Ponownie przełóż dwoma warstwami kapusty. Postaw na średnim ogniu do momentu zagotowania. Od momentu zagotowania wody gotuj 35 minut.

Sos:

Pieczarki pokrój na plasterki. Na patelni podsmaż pozostałe mielone mięso, dopraw solą pieprzem i łyżeczką curry. Po usmażeniu mięsa, odstaw go na talerz. Usmaż pieczarki, pokrojoną w plastry cebulę oraz czosnek. Dodaj masło, łyżeczkę curry, sól i pieprz. Po rozpuszczeniu masła dolej śmietankę, ciągle mieszając. Zredukuj przez około trzy minuty.

Włóż na talerz gołąbki. Polej sosem. Udekoruj według uznania. Dobrze komponuje się wyglądowo i smakowo z rzeżuchą. Smacznego!

Antek Cieślik

Włoska robota

Papryka faszerowana:

4 żółte papryki

opakowanie kaszy kuskus

2 świeże pomidory

oliwa z oliwek

łyżka masła

dwa duże ząbki czosnku

cebula szalotka

świeża bazylia

sól, pieprz, do smaku

passata pomidorowa

Przygotowanie:

Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli i przykrywamy.

Z papryki odkrajmy ładny kapelusz drążymy środek i pozbywamy się białych nasion.

Pomidory kroimy w kosteczkę, siekamy czosnek oraz cebulę i razem podsmażamy na oliwie, na koniec dodajemy garść posiekanych, świeżych listków bazylii. Dodajemy sól i pieprz do smaku i łączymy z kuskusem.

Nadziewamy papryki do pełna, przykrywamy uprzednio wykrojonymi kapeluszami, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na papryki, przykrywamy kapeluszami i wkładamy jeszcze na około 5 minut (do momentu roztopienia mozzarelli). W międzyczasie przygotowujemy sos. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę, dodajemy passatę i odparowujemy ją, dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli, pieprzu oraz cukru.

Papryki wyciągamy z piekarnika.

Na środek talerza wykładamy dwie duże łyżki sosu, układamy na nim paprykę i ozdabiamy świeżą bazylią.

Gołąbki vege:

kapusta włoska

pieczarki

marchewka

ryż brązowy

czosnek

szalotka

sól, pieprz

śmietanka 18%

Liście kapusty blanszujemy pojedynczo w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Gotujemy ryż w osolonej wodzie około 30 minut. Kroimy na drobne kawałki marchewkę, pieczarki, cebulę i czosnek i wszystko podsmażamy na oliwie aż do zrumienienia. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty zawijamy z farszem, formując gołąbki. Na dno garnka układamy duży liść kapusty i na nim układamy gołąbki. Gotujemy około 10 minut.

Na oliwie podsmażamy pieczarki, szalotkę oraz czosnek, zalewamy śmietanką, dodajemy łyżkę masła i redukujemy.

Gotowe gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem pieczarkowym.

Wojtek Czajkowski

Gołąbki Wojciecha

Składniki na gołąbki:

1 kapusta

2 paczuszki ryżu

200 g mięsa wieprzowego

Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Mięso mielimy i mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy przyprawami. Liście kapusty blanszujemy i zawijamy z farszem, polewamy sosem.

Sos składniki:

duża papryka

3 pomidory

20 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

Przygotowanie:

Paprykę i pomidory kroimy na kawałki i wykładamy do garnka dolewamy 50 ml wody, gotujemy do zmięknięcia. Wszystko blendujemy i dodajemy przyprawy oraz śmietankę.

Na talerz nalewamy sos i kładziemy na niego gołąbka

Papryka Wojtaszka

4 papryki

2 torebeczki ryżu

5 dużych pieczarek

25 g masła

50 g sera cheddar

Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano

Paprykę blanszujemy. Ryż gotujemy. Podsmażamy pieczarki pokrojone w małą kosteczkę na maśle. Wszystko mieszamy z przyprawami. Paprykę doprawiamy od środka. Nakładamy farsz do papryki i pieczemy przez 20 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia nakładamy starty ser. Paprykę wykładamy na talerz, dodajemy sos. Smacznego!

Iga Mosiołek-Kuś

Papryka

Farsz:

4 ziemniaki

2 pietruszki

3 rzodkiewki

2 torebki ryżu

sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki razem z pietruszką blendujemy z rzodkiewkami, dodajemy ryż, sól i pieprz do smaku. Dwie papryki przekrajamy na pół, po usunięciu gniazd nasiennych nadziewamy farszem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Gołąbki

zblanszowane liście kapusty

300 gram wieprzowiny

1 łyżka curry

1 łyżka masła

1 torebka kaszy bulgur

Mięso podsmażamy na maśle, dodajemy curry. Zmielone mięso mieszamy z ugotowaną kaszą. Następnie nadziewamy farszem zblanszowane liście kapusty. Naczynie żaroodporne wyłożone kapustą wypełniamy gołąbkami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sos vinegret

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

2 szczypty pieprzu

Wszystkie składniki mieszamy.

Sos curry

1/3 kostki masła

2 łyżki curry

4 łyżki śmietanki 30%

Na pastelami roztapiamy masło, dodajemy curry, mieszamy do ujednolicenia i dodajemy śmietankę.

Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosami.

Ewa Ziemiańska

Gołąbki zapiekane z sosem beszamel

1 główka kapusty

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 kg ryżu

1 cebula

sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, tymianek

Wykonanie:

Zblanszować liście kapusty. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i wymieszać z wystudzonym ryżem. Gotowym nadzieniem napełnić liście kapusty i ciasno zwinąć. Zawinięte gołąbki włożyć na blaszkę. Zapiekać w piekarniku około 40 min. W 180°.

Sos beszamel:

4 łyżki masła

4 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

Smażymy masło z mąką i dolewamy 1,5 szklanki mleka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Polewamy gołąbki i zapiekamy jeszcze ok. 10-15 min.

Nadziewany bakłażan pod kołderką z sera i sosem pieczarkowym

1 bakłażan

1 torebka ryżu

1 torebka kaszy gryczanej

1 marchewka

1 papryka

2 średnie pomidory

1 mała cukinia

1 cebula

3 pieczarki

śmietanka 30%

10 dkg startego żółtego sera

pęczek koperku

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Bakłażana przekrawamy wzdłuż na dwie połowy. Wydrążamy środek i zasalamy, po około 10 min. płuczemy i opalamy skórkę bakłażana palnikiem i podpiekamy około 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°.

Przygotowujemy farsz: wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i podsmażany na patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy przyprawami do smaku i napełniamy farszem połówki podpieczonego bakłażana. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 15-20 minut do 180°. Pod koniec zapiekania posypujemy startym serem.

Sos:

Przysmażamy pieczarki na łyżce masła i podlewamy śmietanką 30%, doprawiamy do smaku.

Gołąbki i bakłażana wykładamy na talerz z sosami wg własnego uznania.

Tymek Walko

Gołąbki:

10 liści włoskiej kapusty

mięso wołowe łopatka 200g

mięso wieprzowe łopatka 100g

kasza gryczana 100g

1 cebula

6 dużych pieczarek

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

Kalarepa faszerowana:

3 kalarepy

ryż brązowy 100g

½ marchewki

1 cebula

100g łopatki wieprzowej

ser kozi 50g

pół pęczka natki pietruszki

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

Sos pieczarkowy:

7 pieczarek

1 cebula

pół pęczka szczypiorku

2 ząbki czosnku

150ml śmietanki

łyżka masła klarowanego

sól i pieprz

Beszamel:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

500ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

Przygotowanie:

Gołąbki:

Cztery liście kapusty sparzyć w osolonej wodzie. Mięsa zmielić, dodać ugotowaną kaszę. Na patelni podsmażyć cebulkę i pieczarki pokrojone w kostkę. Dodać do mięsa, posiekać czosnek i rozetrzeć z solą, dodać pieprz i dorzucić do mięsa. Na liść kapusty wyłożyć cztery łyżki farszu. Zawinąć. Przygotować 4 sztuki.

Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty i położyć na nich gołąbki, podlać wodą i przykryć pozostałą kapustą. Piec przez 30 minut w 190 stopniach.

Sos pieczarkowy:

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Zalać śmietanką, gotować przez 3 minuty, dodać pokrojony szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.

Kalarepa:

Kalarepę obrać i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę wieprzowinę i czosnek. Smażyć do zarumienienia. Zmielić. Kalarepy wydrążyć i nałożyć do nich farsz. Na górę każdej kalarepy położyć plaster sera koziego. Zapiec przez 20 minut w 190 stopniach.

Beszamel:

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, smażyć przez minutę. Zalać mlekiem i mieszać do zagęszczenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podanie:

Kalarepa

Na talerz wyłożyć dwie łyżki beszamelu i rozmazać tworząc łezkę. Na sos wyłożyć kalarepę. Udekorować świeżymi ziołami.

Gołąbki

Na talerz wyłożyć 2 łyżki sosu pieczarkowego, położyć gołąbka, opalić palnikiem i udekorować świeżymi ziołami.

Adam Kominek

Klasyczne gołąbki

100 g zmielonej wieprzowiny

100 g ugotowanego ryżu

1 cebula

1 główka kapusty

50 g passaty pomidorowej

2 pomidory

woda do gotowania

sól, pieprz

Przygotowanie:

Duże liście z wierzchu zdejmij i blanszuj przez niecałą minutę. Aby liście były bardziej wytrzymałe, zahartuj je w zimnej wodzie. Cebulę pokrój na drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Mięso, ryż i cebulę włóż do miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Nałóż farsz na każdy liść kapusty i zawiń. Na dno garnka połóż kilka liści kapusty (np. te porwane), następnie zawinięte gołąbki, posyp solą i pieprzem, połóż kolejne liście, aby przykryły gołąbki, zalej wodą i gotuj przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Pomidory obierz, włóż do rondelka, zalej passatą pomidorową i zagotuj. Dopraw do smaku.

Na talerz wylej trochę sosu, połóż na to gołąbka, polej go jeszcze sosem i udekoruj świeżymi ziołami.

Faszerowana papryka

3 czerwone papryki + 2 do wykonania sosu

100 g ugotowanej kaszy

1 marchewka

4 pieczarki

1 cebula

100 g śmietanki 30%

50 g zimnego masła

Pieprz, sól do smaku

Przygotowanie

2 papryki bez gniazd nasiennych podpiecz w piekarniku, tak aby skórka była czarna. Zmiksuj je, dolej śmietanę i masło, miksuj jeszcze przez chwilę, dopraw do smaku.

W pozostałych paprykach wykrój gniazda nasienne i podpiecz w piekarniku przez ok. 10 min w 190 stopniach. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki umyj i także pokrój w kostkę, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Połącz kaszę z pozostałymi warzywami, dopraw do smaku. Papryki nafaszeruj farszem i piecz w piekarniku przez około 20 minut w temp. 190 stopni.

Na talerz nalej sos, połóż paprykę i udekoruj ziołami.

Dominika Peek

Gołąbki z sosem pieczarkowym

mięso wołowe mielone

kapusta

cebula

ryż czterokolorowy

sól, pieprz

Liście z wierzchu kapusty odkładamy, a liście ze środka blanszujemy. Ryż gotujemy, dodajemy przesmażoną cebulkę, mięso mielone i całość mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Farsz wykładamy na zblanszowane liście kapusty i zawijamy. Wkładamy do garnka, wyłożonego na dnie wcześniej odłożonymi liśćmi kapusty. Zalewamy wodą i przykrywamy liśćmi. Wodę doprawiamy solą i gotujemy przez pół godziny.

Składniki na sos pieczarkowy:

pół cebuli

5 pieczarek

100ml śmietanki 36%

łyżka masła

sól

pieprz

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z masłem do delikatnego przesmażenia. Zalewamy śmietanką, przyprawiamy i redukujemy na małym ogniu.

Faszerowana papryka

3 zielone papryki

1 opakowanie kaszy kuskus

1 cebula

1 pomidor

1 marchewka

sól, pieprz

masło

Wykonanie:

Na patelni, na maśle przesmażamy pokrojoną cebulę i marchewkę, do zmięknięcia.

Kaszę gotujemy, przekładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę i marchewkę oraz pokrojonego pomidora.

Od papryki odkrajamy „czapeczki”, czyścimy środki z ziarenek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. i pieczemy przez 10 min. Wyjmujemy z piekarnika, nadziewamy farszem, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180°C i zapiekamy do zmięknięcia papryki.

Składniki na sos paprykowy:

1 czerwona papryka

sól, pieprz

masło

śmietanka 36%, ok. 100ml

Wykonanie:

Od papryki odcinamy czapeczkę, czyścimy paprykę z nasion i kroimy w paski i opalamy opalarką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy paprykę , smażymy ok. 3 minuty. Przesmażoną paprykę blendujemy w blenderze kielichowym. Na tej samej patelni redukujemy śmietankę, dodajemy sól, pieprz i dodajemy do zblenowanej papryki i ponownie wszystko blendujemy.

Podanie:

Talerz polewamy sosem, na środku kładziemy gołąbka lub paprykę. Pozostały sos przelewamy do sosjerek i podajemy.

Karolina Malinowska

Gołąbki z ryżem, wieprzowiną i sosem pomidorowym

4 liście kapusty,

500 g karkówki wieprzowej,

woreczek ryżu białego,

sól, pieprz,

pół cebuli,

ząbek czosnku,

masło,

cukier

Karkówkę kroimy na kawałki i mielimy, dodajemy ugotowany al dente ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, przesmażamy na maśle do zeszklenia, dodajemy do mięsa i ryżu. Farsz mieszamy.

Liście kapusty blanszujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, żeby były elastyczne. Nakładamy do liści farsz i zawijamy.

Na dno garnka kładziemy 2 liście kapusty, wkładamy gołąbki i zalewamy wodą do ich wysokości. Wodę solimy i gotujemy, aż gołąbki będą miękkie, czyli 15-20 minut.

Sos pomidorowy:

4 średnie pomidory,

pół cebuli,

szklanka passaty pomidorowej,

sól, pieprz,

masło

Pomidory kroimy, cebulkę też, przesmażamy na patelni z masłem, dusimy pod przykryciem. Gdy puszczą sok, zalewamy passatą i doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę dusimy, a potem przecedzamy przez sitko. Przelewamy jeszcze raz na patelnię i chwilę redukujemy.

Na talerz na środku wylewamy sos, obok niego kładziemy gołąbka. Ozdabiamy ziołami.

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem

4 pomidory,

2 woreczki kaszy gryczanej,

150 g twarogu,

kilka plasterków boczku,

100 g sera mozzarella,

sól, pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na lekko al dente. Z pomidorów odcinamy czubki, ale nie wyrzucamy, wydrążamy środek. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokruszony twaróg i pokrojony i przesmażony na patelni boczek. Doprawiamy do smaku, wszystko mieszamy. Wkładamy farsz do wydrążonych pomidorów, na wierzch kładziemy plaster sera mozzarella, zamykamy czapeczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

Kładziemy pomidora na talerzu, posypujemy podsmażonym boczkiem, dekorujemy ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości