Książka przepisów

Maja Tokarska - Krewetki w glazurze z ryżem i sałatką
Maja Tokarska - Krewetki w glazurze z ryżem i sałatką 

Składniki:

Krewetki- 250 g

Glazura:

1 papryczka chili ( lub w proszku chili)
4 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
pieprz i czosnek granulowany

Sałatka:

8 pomidorków koktajlowych
garść roszponki
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy i 1 łyżka miodu , sok z cytryny / limonki
sezam biały i czarny

Ryż biały
olej/masło

Przygotowanie:

Drobno posiekać papryczkę chili i wymieszać z resztą składników na  glazurę. Obrać i oczyścić krewetki. Dodać do glazury , wymieszać i odstawić aby nasiąkły glazurą.

Przygotować sałatkę: do miski wrzucić roszponkę, obrać cebulkę i pokroić w piórka, pomidorki pokroić na ćwiartki. Z oliwy, miodu i soku z cytryny przygotować sos, odstawić (sałatkę polewamy dopiero przed podaniem).

Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

Na końcu usmażyć krewetki na małej ilości oleju lub masła.
Usmażone ułożyć na talerzu na ryżu, obok podać sałatkę i posypać sezamem.

 

Stefania Jankielewicz - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i sosem z  gorgonzoli,  podawane na zielonej soczewicy z puree kalafiorowym.
Następny artykuł:

Stefania Jankielewicz - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli, podawane na zielonej soczewicy z puree kalafiorowym.

tvnpix