Książka przepisów

Powrót do listy

Maja Korzeniowska: Jęczeń Brownie z coulis malinowym i bitą śmietaną

Maja Korzeniowska: Jęczeń  Brownie z coulis malinowym i bitą śmietaną
Maja Korzeniowska: Jęczeń Brownie z coulis malinowym i bitą śmietaną  

Składniki:

Brownie: 100 g czekolady gorzkiej, 150 g masła, 3 jajka, 250 g cukru, Sól, 100 ml śmietanki 30%, ¾ szklanki mąki pszennej

Coulis: maliny, cukier puder

Bita śmietana: Śmietanka 36% (do ubijania), cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Brownie:

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i wystudzić. Całe jajka ubić z cukrem i dodać szczyptę soli, mąkę, śmietankę i wystudzona czekoladę z masłem.

Coulis:

Maliny zagotować z cukrem pudrem (do smaku) i przetrzeć przez drobne sitko.

Bita śmietana:

Śmietanę 36% ubić z cukrem pudem (do smaku)

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dobre. Zrobiłem

Dobre. Zrobiłam ale trochę zmieniłam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      W jaki sposób uzyskać taki efekt popękania?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mi popękało samo z siebie. Zmieniłam trochę temperaturę i czas pieczenia do 150° przez 50 min. Piekłam pół godziny od dołu, 10 min góra - dół i na koniec 10 min od samej góry. Podczas pieczenia robiły się bąbelki powietrza, które podczas pieczenia od góry, pękły. Na koniec miałam popękane ciasto od góry i miękkie, puszyste... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              W jakiej temperaturze pieczemy ciasto i jak długo? Na jakiej wielkości forme jest ten przepis?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  170°C około 40 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem,zależy od piekarnika),foremka o średnicy 23 cm
                  Maja

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      Julia Kucharzewska: Tarta czekoladowa
                      Następny artykuł:

                      Julia Kucharzewska: Tarta czekoladowa

                      tvnpix