Maciek Rybak – Faszerowane Warzywne Wariacje

Maciej Rybak.jpg
Maciej Rybak.jpg

Składniki:

1 bakłażan

1 żółta papryka

500 g wieprzowego mięsa mielonego

500 ml przecieru pomidorowego

1 lub 2 szalotki

bazylia, oregano, sól i pieprz

mozzarella

parmezan

limonka, cytryna

orzeszki pini

Przygotowanie:

Bakłażana przekrawamy wzdłuż, solimy i wkładany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 min. W tym czasie, gdy bakłażan jest w piekarniku na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szalotkę oraz mięso mielone. Kiedy mięso się, zetnie zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz sól, pieprz, bazylię i oregano. Kiedy bakłażan się upiecze wydrążamy miąższ i dodajemy do farszu. Dodajemy także posiekaną mozarellę. Faszerujemy farszem bakłażana i paprykę i posypujemy startym parmezanem. Wydrążamy z papryki wszystko i także przekrawamy wzdłuż. Bakłażana pieczemy ok. 10 min w temperaturze 160 stopni a paprykę ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.

Do blendera wrzucamy listki bazylii, orzeszki pinii, oliwę i starty parmezan. Blendujemy. Na małej patelni prażymy orzeszki pinii i także układamy na talerzu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości