Książka przepisów

Powrót do listy

Luiza Baaziz z babcią Łucją:Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałami

Luiza Baaziz z babcią Łucją:Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałami
Luiza Baaziz z babcią Łucją:Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałami 

Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałami
marchewki, kabaczki, biała rzodkiew

Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus
700 g podudzi z kurczaka
1 pęczek młodej marchewki
5 cukinii baby
1 biała rzodkiew
7-8 cebul
cieciorka w puszce
4 pomidory
100 g obranych ze skórki migdałów
100 g jasnych rodzynek
masło
2 łyżki miodu
imbir, cynamon, szafran
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory obierz ze skóry i zetrzyj lub zblenduj. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż podudzia, przypraw solą i pieprzem, podsmaż ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę i pomidory. Przypraw imbirem i cynamonem. Po kilku minutach dodaj wodę i odrobinę szafranu.
Marchew i rzepę obierz, pokrój i dodaj do mięsa. Cukinię i cieciorkę dodaj do gotowania na 15 minut przed jego końcem.

Pozostałe cebule pokrój w piórka i zeszklij na maśle. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pół łyżeczki cynamonu i kilka nitek szafranu oraz 2 łyżki miodu. Smaż do momentu aż się skarmelizuje, czyli około 15 minut.

Migdały podpraż na suchej patelni, a rodzynki namocz w wodzie, aby napęczniały.
Kuskus ugotuj na parze.

Ugotowany kuskus wyłóż na duży talerz, na wierzchu wyserwuj mięso z warzywami i sosem, następnie kolejną warstwę, czyli karmelizowaną cebulę, a na zakończenie posyp prażonymi migdałami i rodzynkami.

 

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Boskie! Bardzo smaczne danie i o dziwo prosty w wykonaniu przepis.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      robiłam, jadłam, mój mąż - algierczyk był zachwycony :) przepyszne!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Valar morghulis - Potterhead pozdrawia :*

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              robiłam - jest pyszne :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Jak ugotować kuskus na parze?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Chciałbym czegoś takiego spróbować

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dzisiaj na obiad było. Myślałem, że będzie na kolację, ale każdy zjadł po dwie porcje :(

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Przepyszne trzymaj tak dalej

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Fajny przeepis, warto wypróbowac!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      zafascynował mnie ten przepis, już czuję te aromaty! na pewno sobie coś takiego ugotuję.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          Natalia Paździor z babcią Krystyną: Knedle z owocami
                                          Następny artykuł:

                                          Natalia Paździor z babcią Krystyną: Knedle z owocami

                                          tvnpix