Luiza Baaziz z babcią Łucją:Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałami

Luiza Baaziz z babcią Łucją:Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałami
Luiza Baaziz z babcią Łucją:Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałami

Tagine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i migdałamimarchewki, kabaczki, biała rzodkiew

Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 700 g podudzi z kurczaka 1 pęczek młodej marchewki 5 cukinii baby 1 biała rzodkiew 7-8 cebul cieciorka w puszce 4 pomidory 100 g obranych ze skórki migdałów 100 g jasnych rodzynek masło 2 łyżki miodu imbir, cynamon, szafran oliwa z oliwek sól, pieprz

Przygotowanie: Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory obierz ze skóry i zetrzyj lub zblenduj. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż podudzia, przypraw solą i pieprzem, podsmaż ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę i pomidory. Przypraw imbirem i cynamonem. Po kilku minutach dodaj wodę i odrobinę szafranu. Marchew i rzepę obierz, pokrój i dodaj do mięsa. Cukinię i cieciorkę dodaj do gotowania na 15 minut przed jego końcem. Pozostałe cebule pokrój w piórka i zeszklij na maśle. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pół łyżeczki cynamonu i kilka nitek szafranu oraz 2 łyżki miodu. Smaż do momentu aż się skarmelizuje, czyli około 15 minut. Migdały podpraż na suchej patelni, a rodzynki namocz w wodzie, aby napęczniały. Kuskus ugotuj na parze. Ugotowany kuskus wyłóż na duży talerz, na wierzchu wyserwuj mięso z warzywami i sosem, następnie kolejną warstwę, czyli karmelizowaną cebulę, a na zakończenie posyp prażonymi migdałami i rodzynkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości