Kuba Ożóg - Mule Tagliatelle

Jakub Ożóg.jpg
Jakub Ożóg.jpg

Składniki (makaron):

½ szklanki mąki pszennej 2 żółtka ciepła woda sól

Składniki (mule):

6 muli natka pietruszki 1/8 kostki masła 1/4 cebuli ząbek czosnku bulion drobiowy w płynie

Przygotowanie:

Na blat wysypujemy mąkę. Do mąki dodajemy same żółtka, ciepłą wodę (1/8 szklanki) i szczyptę soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie rozwałkowujemy masę i kroimy na cienkie paski.

Mule czyścimy z kamyczków, włosków, itp. Kroimy czosnek w plasterki. 1/4 cebuli siekamy. Teraz włączamy kuchenkę, na której położyliśmy garnek wypełniony do ¼ wodą (solimy szczyptą soli).

W rondelku podgrzewamy masło. Wsypujemy delikatnie mule. Po chwili, gdy mule delikatnie się otworzą dolewamy bulion. Gdy mule otworzą się całkowicie, szczypcami bierzemy makaron i dodajemy go do muli. Całość mieszamy. Szczypcami wyjmujemy mule oraz makaron i odkładamy je na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości