Kremy patissiere

13394014.jpg
13394014.jpg

Kasia Svirydzenka

Krem patissiere pomarańczowy

500 ml mleka 4 żółtka 125 g cukru 60 g mąki tortowej 1 opakowanie cukru waniliowego otarta skórka z pomarańczy orzechy włoskie borówki, maliny

Podgrzać mleko wraz z cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie gotowe, dodać skórkę z pomarańczy. Utrzeć żółtka z cukrem na kremową, puszystą masę. Do tak powstałej masy jajecznej dodać mleko i szybko mieszać, żeby nie zważyły się jajka. Zmieszane składniki postawić z powrotem na ogniu i dalej szybko mieszać, powoli dodając mąkę. Gdy masa zgęstnieje, przelać ją do kielicha. Pokroić orzechy, udekorować całość malinami, borówkami i posypać pokrojonymi orzechami.

Hania Kandora

Krem patissiere pomarańczowo – imbirowy

500 ml mleka 4 żółtka 125 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej sok z 1/2 pomarańczy mały kawałek imbiru maliny cukrowe dekoracje mięta

Żółtka zmiksować z cukrem. Do ubitych żółtek z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na jednolitą masę. Mleko podgrzewamy aż się zagotuje i powoli wlewamy je do masy z jajek i mąki. Mieszamy, wstawiamy na chwilę na ogień i mieszamy jeszcze szybciej aż całość zgęstnieje. Do tak powstałego kremu dodajemy sok z pomarańczy i posiekany drobno imbir. Przekładamy do pucharka, ozdabiamy malinami, dekoracjami cukrowymi i miętą.

Anastazja Czyż

Krem patissiere malinowy

500 ml mleka 50 g mąki pszennej 80 g cukru 5 żółtek maliny, borówki mięta i cukrowy kwiatek do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodać do niej mąkę, podgrzane wcześniej mleko i całość wymieszać tak aby nie powstały grudki. Przelać to do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając do zgęstnienia. Maliny i borówki wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Owoce podgrzewać i od czasu do czasu wymieszać. Gdy krem mamy gotowy należy go odstawić do wystudzenia. Ugotowane owoce przetrzeć przez sitko tak aby nie było pestek. Powstały sok wymieszać z kremem. Gotową masę przelać do kieliszka i udekorować miętą, malinami i kwiatkiem do dekoracji.

Anika Ćwiek

Krem patissiere pomarańczowy

500 ml mleka 4 żółtka 60 g mąki 125 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego pomarańcza maliny do dekoracji mięta posypki

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę i zmiksować. Zagotować mleko ze skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Gorące mleko dodać do masy i wymieszać. Przelać znowu do garnka i mieszać, aż masa zgęstnieje.

Krem przełożyć do kielicha i ozdobić malinami i posypkami do dekoracji oraz miętą, smacznego

Zuza Bula

Krem patissiere pomarańczowo - imbirowy

500 ml mleka 4 żółtka 60 g mąki 125 g cukru posypki kwiatek do dekoracji listki mięty maliny orzechy laskowe 75 g cukru do coulis pomarańcza imbir

Zagotować mleko ze skórką pomarańczy i z gałązką imbiru. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Przez sito przelać połowę mleka z dodatkami i wymieszać rózgą. Tę masę dodać do reszty mleka i energicznie mieszać, aż masa się zagęści. Posiekać orzechy laskowe i dać je na dno kielicha, na orzechy wlać krem i udekorować malinami, posypkami i kwiatkami.

Coulis – maliny wsypać do garnka, dodać cukier, wymieszać, żeby maliny puściły sok. Przetrzeć przez sito. Na dno kieliszka dajemy całe maliny, wlać krem, zalać coulis i udekorować wg uznania.

Mateusz Steć

Krem patissiere o smaku marakui

30 g mąki 60 g cukru 2 żółtka 250 ml mleka 4 marakuje

Utrzeć żółtka z cukrem, w międzyczasie mocno podgrzać mleko. Do utartych żółtek dodać mąkę. Połowę gorącego mleka dodajemy do masy z żółtek. Następnie mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy znowu do rondelka z drugą połową mleka. Podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mocno mieszając, aż masa zgęstnieje. Na końcu wyjmujemy miąższ z marakui i razem z pestkami dodajemy do kremu.

Krem wykładamy do kielicha, ozdabiamy malinami, miętą i kwiatkami cukrowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości