Książka przepisów

Składniki:
1,5 kg. ziemniaków (kleiste- irga lub bryza)
1 cebula
300 g słoniny wędzonej
3 jajka
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
smalec do wysmarowania formy
Sos:
300 g kurek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
śmietanka 30%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Słoninę pokroić w kostkę ok. 1cm, wrzucić na patelnię i wytopić. Kiedy będzie wytopiona ale jeszcze miękka, wrzucić cebulę i zeszklić, zostawić do ostudzenia.
Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Do startych ziemniaków wrzucić wytopioną słoninę z tłuszczem, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Blachę lub formę do pieczenia wysmarować smalcem, przelać masę ziemniaczaną i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok. 45 min. do uzyskania brązowo złotego koloru.
Zeszklić na maśle cebulę z czosnkiem, wrzucić kurki i podsmażyć. Wlać śmietanę kremówkę i mieszać aż się zredukuje. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie natką pietruszki.
Komentarze (3)
Super przepis na babkę ziemniaczana. Muszę koniecznie wypróbować. Uwielbiam babkse ziemniaczana
Trzymam kciuki
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ja mówię kornelii żeby im powiedziala że sol jest nie zdrowa
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Mniam, uwielbiam babkę w tej wersji
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
