Książka przepisów

Kasia Svirydzenka - Kalmary
Kasia Svirydzenka - Kalmary 

Składniki:

Kalmary
Ośmiornica
Sól
4 Jajka
2 Marchewki
Seler
masło
Śmietanka 30 %
Cytryna
Natka pietruszki
Tymianek
Por

Przygotowanie:

Gotujemy wodę z pokrojonymi selerem, marchewką, pietruszką, przyprawioną solą i cytryną (jeden krążek), gdy woda się zagotuje dodajemy macki ośmiornicy, razem gotujemy wszystko około godziny,

Kalmary czyścimy.

Do małego rondelka wkładamy masło, pokrojony por i marchewkę, tymianek, sól. Obsmażamy i dodajemy śmietankę, gotujemy kilka minut. Blendujemy wszystko na jednolitą masę.

Ugotowaną ośmiornicę obieramy ze skórki i wkładamy do środka kalmara. Wrzucamy to w panierkę z jajka i smażymy.

Dodajemy do dekoracji pietruszkę.

Mateusz Steć - Fantazja Matiego na temat owoców morza z jajkiem przepiórczym i słonecznym sosem
Następny artykuł:

Mateusz Steć - Fantazja Matiego na temat owoców morza z jajkiem przepiórczym i słonecznym sosem

tvnpix